Lista najboljih iPhone telefona u 2022 godini

Najbolji iPhone telefoni u 2023

Donijeli ste odluku da kupite novi iPhone, ali ta odluka nije tako jednostavna kao što je nekada bila: dok je nekada bilo jednostavno odlučivanje o kapacitetu memorije i boje, sada je dostupno više modela iPhonea, svaki sa svojim prednostima i manama.

Dakle, koji je trenutno najbolji iPhone? Istina, mnogo će zavisiti od toga šta želite da dobijete od svog pametnog telefona.

iPhone uređaji dolaze u svim oblicima i veličinama, s raznim opcijama kamere i drugim jedinstvenim karakteristikama koje ih izdvajaju od Android konkurencije, a ovdje smo predstavili najbolje iPhone uređaje koji su trenutno dostupni za kupovinu.

iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro prednosti i mane

Prednosti

 • Jedinstveni Dynamic Island izrez kamere
 • Impresivan 48MP senzor
 • Sveobuhvatna poboljšanja kamere
 • Uvijek uključena tehnologija prikaza

Mane

 • Skuplje u UK
 • Prosječno trajanje baterije

iPhone 14 Pro je trenutno najbolji iPhone za većinu ljudi. Nudi ključna poboljšanja u odnosu na iPhone 13 Pro ne samo u pogledu sirovih performansi, već i novih funkcija, s iPhone 14 Pro koji ima ključnu novu tehnologiju, uključujući Appleov novi izrez kamere Dynamic Island.

Zamjenjujući standardni Face ID urez, izrez duguljastog oblika je impresivna mješavina softvera i hardvera koji urezivanje unosi u iOS iskustvo, prikazujući tajmere, muzičke kontrole i još mnogo toga bez pristupa zaključanom ekranu. Potpuno je šarmantan i pravi vrhunac Appleovog oštrog oka za softverski i hardverski dizajn.

To ipak nije sve; to je ujedno i prvi iPhone koji nudi uvijek uključen ekran, a u pravom Appleovom obliku, mnogo je bolji od Android konkurencije. Iako zatamnjuje ekran, i dalje imate potpuni pristup pozadini, vremenu, vidžetima, obavještenjima i muzičkim kontrolama bez ikakvog stvarnog utjecaja na ukupni vijek trajanja baterije.

Zadnja kamera od 48 MP je još jedan vrhunac ovogodišnjeg Pro modela, koristeći tehnologiju spajanja 4-u-1 piksela, nova glavna kamera nudi impresivno povećanje ne samo ukupnih detalja već i fotografije pri slabom osvjetljenju. To je trend svih kamera na 14 Pro, a Apple tvrdi da je generalno poboljšanje od 2x.

Jedino pravo razočarenje je trajanje baterije; iako će nastaviti da radi ako ga ostavite u stanju pripravnosti, vjerovatno ćete moći iscijediti samo jedan dan korištenja iz telefona prije nego što mu zatreba dopuna – velika razlika u odnosu na iPhone 13 Pro s velikim ekranom Max i (vjerovatno) iPhone 14 Plus i Pro Max.

iPhone 14 Pro specifikacije

iPhone 14

iPhone 14 prednosti i mane

Prednosti

 • Izvanredan vijek trajanja baterije
 • Odlične performanse
 • Odlične dvostruke kamere

Mane

 • 60Hz ekran
 • Sporo punjenje
 • Nema RAW fotografije

iPhone 14 zamjenjuje iPhone 13 u Appleovoj liniji, i baš kao i njegov prethodnik, za većinu ljudi je praktičan izbor iPhonea. Ima vrlo dobre kamere uprkos tome što mu nedostaje 48Mp sočivo modela Pro, izvanredan vijek trajanja baterije koja udobno traje cijeli dan i odličan ekran od 60Hz.

Dovoljno je velik da uživate u displeju, a da ne bude glomazan kao modeli iPhone Plus i Max, i nije olovni teg u džepu ili torbi. To se svodi na korištenje aluminijskog okvira umjesto nerđajučeg čelika Pro modela, ali aluminijske strane iPhonea 14 se osjećaju sjajno, a ne pokupe ni masne otiske prstiju kao na Pro modelima.

Ubacite i druge značajke, uključujući potpunu hidroizolaciju, bežično punjenje, satelitsko povezivanje i detekciju sudara i imat ćete solidan iPhone koji će vam trajati četiri ili pet godina.

iPhone 14 specifikacije

iPhone 14 Pro Max

iPhone 13 Pro Max

Prednosti

 • Dugotrajnost baterije
 • Odličan 120Hz ekran od 6.7 inča
 • Odlične performanse kamere

Mane

 • Cjenovno nepristupačan
 • Velik, glomazan oblik

Ako želite iPhone iskustvo s velikim ekranom iPhone 14 Pro Max je najbolja opcija do sada za iOS korisnike.

Uprkos visokoj cijeni, ima ogroman Super Retina XDR OLED ekran od 6.7 inča s istom tehnologijom ProMotion od 120 Hz kao i iPhone 14 Pro, koji može skočiti između 10 i 120 Hz ovisno o tome što radite. Tu je i Appleov A16 Bionic, iako se sumnja da ima povećanu RAM memoriju u odnosu na druge modele.

Sa glavnim sočivom od 48 megapiksela sa istim OIS-om sa pomakom senzora i širim otvorom blende f/1,5, sposoban je da pravi odlične fotografije i danju i noću. Takođe ima koristi od poboljšanja ultraširokog i telefoto objektiva, a Apple ProRaw video snimanje je dostupno i profesionalnim videografima.

Ono gdje iPhone 14 Pro Max zaista blista je u odjelu za baterije; nudi dodatna 2 sata u poređenju sa već impresivnim 13 Pro Max, držeći korak sa nekim od najboljih Android konkurencija.

iPhone 14 Pro Max specifikacije

iPhone 14 Plus

iPhone 14 Plus na listi najboljih iPhone u 2022

Prednosti

 • Najduži vijek trajanja baterije od bilo kojeg iPhonea
 • iPhone sa velikim ekranom bez ‘Pro’ funkcija
 • Solidan dizajn i izrada

Mane

 • Preskupo za ono što jeste
 • 60Hz ekran
 • Nema mogućnosti snimanja RAW fotografija

Ako tražite najbolju bateriju od bilo kojeg iPhonea, iPhone 14 Plus je pravi izbor, koji se može pohvaliti boljim trajanjem baterije od čak i vrhunskog iPhonea 14 Pro Max većinu vremena. Međutim, za razliku od drugih iPhona u asortimanu iPhone 14, to nije laka preporuka.

Ima Super Retina XDR ekran od 6.7 inča, nešto što ste tradicionalno morali da iskusite na vrhunskom iPhone Pro Max-u, ima odlično trajanje baterije i može se pohvaliti još uvijek vrlo sposobnim Apple A15 Bionic u svom jezgru. Uključite pristojne performanse kamere sa istim glavnim objektivom kao i iPhone 13 Pro, solidno iOS iskustvo i odličan kvalitet izrade i, na papiru, izgleda kao idealan iPhone.

Problem je u njegovoj cijeni, koja je iznad očekivanja. To nije mnogo jeftinije od iPhonea 14 Pro koji ima mnogo nadogradnji u odnosu na Plus, uključujući dinamičku brzinu osvježavanja od 120Hz, Appleovu tehnologiju Dynamic Island, nadograđenu stražnju kameru od 48Mp i više vrhunskih materijala. Takođe je veoma skup za ono što je u poređenju sa Android konkurencijom, sa brzinom osvežavanja od 60Hz posebno zaista zadržava iPhone 14 Plus.

Dakle, iako se radi o solidnom performansu koji pruža sjajno iskustvo s najboljim trajanjem baterije ikada na iPhoneu, teško je tvrditi da je vrijednost za novac tu u poređenju ne samo s Android konkurencijom već i sa iPhoneom 14 Pro, koji košta samo 150 EUR više.

iPhone 14 Plus specifikacije

iPhone SE (2022)

iPhone SE3 2022

Prednosti

 • A15 Bionic čipset
 • 5G povezivanje
 • Pristupačna cijena

Mane

 • Staromodan dizajn
 • Mali 720p LCD ekran
 • Jedna zadnja kamera

Appleov asortiman iPhone SE posvećen je funkciji umjesto forme, dajući prioritet sirovim performansama nad dizajnom ili estetikom, a to je jednako istinito i s najnovijom varijantom iz 2022. – ali možda na njenu štetu.

Uz isti A15 Bionic čipset i 5G konekciju kao i iPhone 13 serija, iPhone SE nadmašuje svakog Android konkurenta u svom cjenovnom rangu, a 5G povezivanje je dobrodošao dodatak, ali te performanse imaju cijenu.

Zastarjeli dizajn iPhonea SE čini se starijim nego ikad, a LCD zaslon od 720p ne samo da je mali, već i sve više ne može prikazati aplikacije i web stranice dizajnirane za veće mobilne ekrane.

Tu je i jedan 12 MP kamera na zadnjoj strani. Snimiće pristojne fotografije pri dobrom, pa čak i neznatno slabom osvjetljenju, ali mu nedostaju napredni načini snimanja kao što su noćni način rada i Cinematic Video način uprkos tome što ima čipset koji je više nego sposoban za to.

iPhone SE je zaista samo za one koji moraju imati iPhone, ali ne mogu priuštiti iPhone 13 Mini ili se ne mogu oprostiti od Touch ID-a. Praktično za sve ostale, dostupan je bolji iPhone.

iPhone SE3 2022 specifikacije