Google Pixel 7 recenzija telefona

Google Pixel 7 recenzija

Pixel 7 se zasniva na Google-ovom kompjuterskom fotografskom umijeću, snimajući oštre fotografije uz isporuku novih funkcija kao što je Photo Unblur za spašavanje zamućenih snimaka. 

Tu je i nova funkcija Cinematic Blur za video. I sve to pokreće novi Tensor G2 čip koji je napravio Google koji pruža nova iskustva i mogućnosti jedinstvene za Pixel 7 liniju, a koje bi mogle da ubijede ljude da Google-ovi telefoni zaslužuju da budu njihov omiljeni telefon.

Uprkos svim svojim prednostima, a ima ih mnogo kao što ćemo uskoro saznati u ovoj recenziji Google Pixel 7, Guglov novi telefon vjerovatno neće poremetiti dva giganta kao što su Apple i Samsung koji dominiraju tržištem pametnih telefona. 

Svakako, Google Pixel 7 bi mogao da potvrdi da postoje opcije osim iPhone-a i Galaxy uređaja.

Saznajte sve u Google Pixel 7 recenziji pametnog telefona.

Google Pixel 7 recenzija dizajna

Bez obzira da li ste voljeli ili mrzjeli dizajn Pixel 6, nadam se da ste se navikli na njega jer se taj prepoznatljiv izgled vraća sa Pixel 7. 

Pixel 7 ima svoje zadnje kamere u traci koja se proteže dužinom telefona. Ovaj model ima uglađeniji izgled, jer Pixel 7 zamjenjuje plastičnu traku kamere svog prethodnika za onu napravljenu od aluminijuma sa zgodnom “mat” završnom obradom. Aluminijum takođe oblaže okvir telefona. Uprkos tome, Pixel 7 od 195g je zapravo lakši od Pixel 6 od 207g, iako i dalje nadmašuje iPhone 14 (173g) i Galaxy S22 (167g).

Jedna promjena koju je Google napravio jeste da se oslobodi dvobojnog izgleda Pixel 6, gdje je traka iznad trake kamere bila svjetlije nijanse od ostatka telefona. Umijesto toga, to je jedna jednobojna boja na Pixel 7, a vaš izbor je crna, bijela i prigušena zelena limetola. 

Google se zadržao sa zaobljenim ivicama na Pixel 7, što će zadovoljiti neke ljude, čak i ako sam Team Flat Edge. Smatram da je telefone sa ravnim stranama lakše držati, i zaista, bilo je trenutaka tokom testiranja Pixel 7 kada sam skoro izgubio stisak. Te ivice takođe olakšavaju slučajno četkanje ekrana Pixel-a, pokrećući stvari koje niste imali namjeru da pokrenete. 

Detaljne specifikacije Google Pixel 7

Google Pixel 7 recenzija ekrana

Sa 6.3 inča, OLED ekran na Pixel 7 je nešto manji od 6.4 inčnog panela na Pixel 6, iako biste morali da imate telefone jedan pored drugog da biste zaista uočili razliku. 

Ipak, jedna ključna karakteristika ostaje, kao i njegov prethodnik, Pixel 7 nudi prilagodljivu brzinu osvježavanja od 90Hz. Iako to nije brzina od 120Hz koja postoji na Pixel 7 Pro, i dalje uživate u glatkijem pomijeranju, posebno u poređenju sa telefonom sa ekranom od 60Hz kao što je iPhone 14.

Velika promjena sa Pixel 7 je ta što Google obećava svjetliji ekran koji može da postigne maksimalnu osvjetljenost od 1.400 nita, iako je realna oko 900. To je svjetlije od onoga što smo vidjeli sa iPhone 14 (757 nita), ali ne toliko kao 1.152 nita koje je Galaxy S22 postigao sa uključenim HDR-om.

Ipak, ekran na Pixel 7 je dovoljno svijetao da se vidi na otvorenom, čak i na direktnom suncu tokom dana bez oblaka. 

Ako imamo primjedbu na ekran Pixel 7, to je okvir na dnu ekrana, koji je primjetno deblji od onoga što vidite na drugim vodećim telefonima ovih dana. Pixel 6 je takođe imao debelu masku, ali možda sam se u narednoj godini više navikao na ekrane od ivice do ivice. Šta god da je bio razlog, okvir mi je smetao na način na koji ranije nije.

Google Pixel 7 recenzija kamera

Kamere ostaju zaštitni znak Pixel telefona, iako to nije zbog bilo kakvih značajnih hardverskih promjena u podešavanju Pixel 7 telefona. Kao i Pixel 6, Pixel 7 vam nudi glavnu kameru od 50MP i ultraširoku kameru od 12MP, svaki sa istim otvorima blende kao prošle godine. 

Glavna kamera kod Pixel 7 je 50MP.

Na Pixel 7 nema namjenskog telefoto sočiva kao na Pixel 7 Pro, ali novi Tensor čipset koji pokreće telefon poboljšava Guglov Super Res Zoom mogućnost da ponudi digitalni zum od 8x.

Prednja kamera ima najveću promjenu, sa nadogradnjom na senzor od 10.8MP sa širim vidnim poljem od 92.8 stepeni. Bilo je samo 84 stepena za 8MP selfi kameru na Pixel 6. Šire vidno polje bi trebalo da vam omogući da udobno ugurate više ljudi u bilo koje fotke prednje kamere.

Ali prvo, hajde da razmotrimo zadnje kamere Pixel 7 telefona i kako se one podudaraju sa nekim od najboljih telefona sa kamerom.

Neki bi mogli tvrditi da je fotonički motor iPhone-a prezasićen zelenim listovima, ali mislim da topliji ton čini bolji snimak. 

Google kaže da novi čipset koji pokreće njegov telefon ubrzava režim Night Sight tako da se slike snimaju u mraku dvostruko brže. To znači manje vremena koje imate da držite telefon savršeno mirno i manje šanse da će nenamijerno podrhtavanje unijeti zamućenje u vaš snimak pri slabom osvjetljenju.

Ne možemo dozvoliti da diskusija o Pixel 7 kamerama prođe bez pominjanja video poboljšanja koja Google uvodi. Ključni dodaci će zvučati veoma poznato vlasnicima iPhone-a, jer aktivna stabilizacija izgleda da održava vaše video zapise stabilnima, čak i dok se krećete, a Cinematic Blur dodaje plitko vidno polje video snimcima, što dovodi do zamućenja u portretnom stilu oko subjekta vašeg slikanja. 

Google Tenzor čipset

Neke od gore navedenih funkcija za fotografije pokreće Google Tensor G2, nastavak prošlogodišnjeg sistema na čipu koji je dizajnirao Google i koji je debitovao sa Pixel 6. Google se drži sopstvenog silikona za svoj najnoviji telefon, sa Tensor G2 nastavlja da se u velikoj mjeri oslanja na procesorsku jedinicu Tensor koja se oslanja na mašinsko učenje i viještačku inteligenciju kako bi vlasnicima Pixel-a pružila neka prilično jedinstvena iskustva.

Najbolje u grupi je nova alatka za uređivanje fotografija pod nazivom Photo Unblur koja radi upravo ono što mu ime kaže, oslobodite se onih manje stilskih zamućenja koje narušavaju vaše fotografije za oštrije, čistije snimke.

Možete da primjenite Photo Unblur na slike snimljene vašim Pixelom 7, ali prava vrijednost ove funkcije je da funkcioniše na fotografijama snimljenim na potpuno različitim telefonima. Sve dok im pristupate sa Pixela 7.

Slično, Pixel 7 uvodi poboljšanja u Super Res Zoom, funkciju za čišćenje digitalno uvećanih fotografija koja je prethodila Tensor čipsetu. Iako Pixel 7 nema namijensko telefoto sočivo, može se okrenuti glavnoj kameri od 50MP i koristiti Super Res Zoom da smanji na 12.5 MP sliku kada se odlučite za 2x digitalni zum

Tensor čip ne prestaje sa poboljšanjem funkcija fotografija. Postoje i svakodnevne mogućnosti koje to omogućava. Možda se sjećate funkcije Direct My Call koju je Google predstavio sa Pixel 6, u kojoj je Google pomoćnik mogao da prikaže listu opcija imenika poziva, poštedeći vas da morate da zapamtite koji broj da pritisnete. Sa Pixel 7, ti brojevi se pojavljuju odmah.

Drugi primjeri poboljšane pameti Tensor G2 su se materijalizovali od izdavanja telefona. Novi čipset može da transkribuje audio poruke koje vam prijatelji šalju. Zgodno kada ste na mjestu gdje ne možete da pustite poruku. Ažuriranje softvera u decembru donijelo je više obećanih funkcija, naglašenih mogućnošću označavanja različitih zvučnika u automatski generisanim transkriptima aplikacije Recorder. Clear Calling se takođe prikazuje uživo, obećavajući poboljšani kvalitet zvuka za telefonske pozive.

Performanse

Dobra je stvar što Tensor čipset pokreće toliko jedinstvenih karakteristika, jer još uvijek nije silicijum kome treba da se okrenemo za vrhunske mobilne performanse. 

Jaz se smanjio između Googleovih najnovijih Pixel telefona i uređaja koje pokreće Snapdragon 8 Gen 2 kompanije Qualcomm.

Pixel 7 je postigao respektabilne rezultate od 1.050 single-core i 3.020 multicore kada se pogleda Geekbench 5 za mjerenje ukupnih performansi. 

To je u poređenju sa 1.024 i 3.348, respektivno, za Galaxy S22, dok je Galaxy Z Fold 4, koji koristi noviji Snapdragon 8 Plus Gen 1 čipset, završio sa 1.328 jednojezgarnih i 3.831 višejezgarnim rezultatima. iPhone 14, sa svojim A16 Bionic čipsetom, nadmašuje sva tri ta Android modela.

Jedno od razočaranja sa Pixel 6 prošle godine uključivalo je senzor otiska prsta na telefonu. Senzor ispod ekrana je sporo reagovao kada je uopšte mogao da prepozna vaš otisak prsta. 

Google je poboljšao stvari sa senzorom na Pixel 7, koji barem ubrzava proces otključavanja s tim što nije u rangu sa S22, S23 ili iPhonom 14

Srećom, više ne zavisite od senzora otiska prsta za otključavanje telefona. Pixel 7 dodaje otključavanje prepoznavanjem lica, omogućavajući vam da otključate uređaj skeniranjem lica. 

Trajanje baterije i punjenje na Pixel 7

Još jedna oblast u kojoj Pixel 7 nije uspio da zablista je trajanje baterije. Proskečno trajanje baterije je oko 8 sati, uz regularno korišćenje interneta, društvenih mreža, YouTube i poziva.

Dok Tensor G2 obećava bolju energetsku efikasnost, Pixel 7 nastavlja trend Guglovog telefona koji se bori sa našim testom baterije. 

Možda to i nije iznenađenje, Google se odlučio za manju bateriju snage 4.355mAh od baterije od 4.614mAh koja je napajala Pixel 6, tako da će Tensor morati mnogo da se pomuči da bi povećao trajanje baterije. 

Pixel 7 može da podrži brzo punjenje od 30W

Softver i podrška

Pixel 7 stiže sa unaprijed instaliranim Androidom 13. Iako nije velika revizija Googleovog telefonskog softvera, Android 13 ipak uvodi neke dobrodošle promijene u dozvolama i privatnosti. 

Google koristi Pixel telefone da pokaže Android kako bi trebalo da bude implementiran, tako da ako želite potpuno Android iskustvo, ovo je telefon koji treba da kupite.

Iako Google obećava pet godina bezbjednosnih ažuriranja, obavezuje se na samo tri godine ažuriranja softvera, tako da ćete u 2026. morati da kupite novi telefon ukoliko želite da koristite najnovije Android funkcije.

Dobra vijest je da vlasnici Pixel 7 dobijaju 5 godina besplatnog pristupa Google One VPN. Nudi šifrovani pristup veb lokacijama, skrivajući vašu aktivnost u tom procesu. Google tvrdi da VPN koristi zaštite kako bi osigurao da je teoretski nemoguće da ljudi povežu vaše pregledanje sa vama ili vašim Google nalogom.

Pixel 7 takođe ima Clear Calling, koji briše telefonske pozive kako biste bili sigurni da možete da čujete šta se dešava, čak i ako su na posebno bučnoj lokaciji. Pixel Recorder je takođe poboljšao svoju automatsku transkripciju, omogućavajući aplikaciji da razlikuje različite zvučnike.

Rezime recenzije Google Pixel 7

Pixel 7 bi bio dovoljno upečatljiv kada bi sve što je mogao da ponudi počelo i završilo sa njegovim kamerama. 

Ovo je telefon koji može da se poredi sa bilo kojim vodećim modelom na tržištu kad su u pitanju kamere.

Dodajte tome funkcije koje pokreće Tensor i svijetao ekran, i kućište za Pixel 7 postaje još ubijedljivije. Ne škodi što je Pixel 7 najjeftiniji telefon u svojoj klasi.

Ipak, bili bi više entuzijastični u svojoj preporuci da je vijek trajanja baterije bolji ili da je Google pojačao softversku podršku kako bi odgovarao drugim proizvođačima Android telefona. Barem dolazak dodatnih Tensor funkcija povećava vrijednost Pixel 7 telefona.