Huawei P50 Pro recenzija

Huawei P50 Pro recenzija

Huawei P50 Pro se i dalje pojavljuje kao jedan od najmoćnijih telefona u ponudi kompanije. Iako ima određenja ograničenja uslijed ukidanja Google servisa, ovaj telefon može da ponudi odlično iskustvo i ima premijum dizajn. 

U nastavku pročitajte našu recenziju Huawei P50 Pro telefona. 

Huawei P50 Pro prednosti i mane

Prednosti

  • Odlična glavna kamera od 50 MP
  • 3.5x zoom kamere
  • Premium dizajn i osjećaj u ruci
  • Ultra brzo žičano i bežično punjenje
  • Odlčne performanse za igrice

Mane

  • Nema Google mobilne servise
  • Preciznost boja sa ultraširokih i telefoto kamera nije najbolja
  • Procesor nike najnoviji 

Pročitajte detaljne Huawei P50 Pro specifikacije

Huawei P50 Pro dizajn

Nova linija telefona Huawei-a, serija P50, donosi novu Dual-Matrix Camera Design tehnologiju. 

Ova tehnologija se ogleda u dva velika kružna modula kamere smještenih jedan iznad drugog na vrhu telefona. Moduli su postavljeni na stepenast element, a izbočina kamere je zanemariva. 

Huawei P50 Pro dizajn
Fotografija huaweicentral.com

Tri od četiri zadnja senzora se nalaze u gornjem modulu, dok su telefoto snapper, blic i sistem autofokusa smješteni u donjem. 

Telefon je dostupan u četiri boje, Cocoa Gold, Pearl White, Charm Pink i Golden Black, a najčešće se prodaju zlatna i crna varijanta. 

Dizajnerski tim je uspješno uskladio boje s metalnim okvirom, a telefon je iznenađujuće lagan i tanak u poređenju sa prethodnikom, a istovremeno posjeduje vrhunski kvalitet izrade i otpornost na prašinu i vodu. Uključena je i providna futrola za zaštitu od otisaka prstiju.

Huawei P50 Pro je lakši od P40 Pro. Ima svega 195g. Takođe je i tanji, tanak je 8.5mm. Ukupan efekat je osvježavajuće tanak i lagan vodeći model sa vrhunskim kvalitetom izrade i IP68 sertifikatom na prašinu i vodu.

Ostale recenzije:

Huawei P50 Pro ekran

P50 Pro nije ogroman telefon. Njegov tanak okvir okružuje ekran sa zakrivljenim ivicama od 6.6 inča koji, po prvi put u Huawei P seriji ima brzinu osvježavanja ekrana od 120Hz

Pruža super glatke vizuelne efekte. To je praćeno stopom odziva na dodir od 300Hz što je sasvim odlično za one koji igraju igrice. 

Huawei je takođe unaprijedio svoju tehnologiju ekrana integrišući 10-bitnu podršku za boje i iako se ne proteže na 4K. Uparite ovo sa izuzetnim uglovima gledanja, i minimalnim padom svjetline kada se gleda van ose, i dobijate jedan od najlepših ekrana pametnih telefona na tržištu.

Prednja kamera je prešla sa offset dvostrukog senzora u obliku pilule svog prethodnika na daleko manje nametljivu, centralno pozicioniranu jednostruku kameru. Optički senzor otiska prsta na ekranu leži nisko na panelu i radi dovoljno dobro, ali bi mogao biti bolji. Takođe postoji brzo otključavanje lica zasnovanog na RGB kameri.

Audio

Taj raskošni ekran prati par stereo zvučnika, sa rešetkama zvučnika postavljenim na gornjoj i donjoj ivici telefona. Postoji namjerno podešavanje bias-a prema srednjim i visokim frekvencijama sa gornjeg zvučnika, dok donji pruža zvuk sa više basa, što nije neuobičajeno kada su u pitanju stereo zvučnici pametnog telefona.

Ukupna zvučnost je solidna, bez izobličenja, a zvučnici takođe nude prijatnu jasnoću i opseg. Više basa je uvijek cijenjeno kada je u pitanju mobilni zvuk i P50 Pro nije baš vodeći telefon u tom dijelu. Postoji stepen stereo razdvajanja, čak iako bias zvučnika čini da se stvari osjećaju blago neuravnoteženo.

Ne postoji priključak za slušalice ili USB-C na 3.5mm adapter u kutiji, tako da se zvuk najbolje postiže bežično.

Iako Huawei ne pominje tehnologiju Acoustic Display koja je prvi put implementirana na P30 seriji, nedostatak uočljive slušalice i činjenica da pokrivanje gornje rešetke zvučnika ne utiče na kvalitet poziva sugeriše da bi neke varijacije ovog sistema mogle da opstanu na P50 Pro.

Jasnoća i jačina zvuka su solidini. Vođenje razgovora u tihoj prostoriji može biti ometajuće za osobe u okolini.

Softver

Ako ste u poslednje vrijeme pratili Huawei priču, znaćete da je HarmonyOS najnoviji i najbolji mobilni operativni sistem kompanije. Naći ćete da radi na svemu, od nedavnog MatePad 11 do Huawei Watch 3, a dostupan je čak i na P50 seriji, ali samo u Kini.

Na međunarodnom nivou telefon koristi EMUI 12, koji će dugogodišnji Huawei korisnici poznavati kao verzija Android-a sa skinom kompanije. EMUI u ovoj najnovijoj inkarnaciji radi na prerađenim osnovama, zasnovanim na AOSP (Android Open Source Project) izgradnji platforme i, naravno, nema Google Mobile Services.

Iskustvo EMUI 12 globalnog P50 Pro i dalje izgleda kao najnoviji Android telefoni, kao i HarmonyOS 2, što se toga tiče.

Glavna razlika je notifikacija i kontrolni centar nalik iOS-u, podijeljen u dvije diskretne nijanse; pristupa se prevlačenjem nadole sa gornje lijeve i gornje desne strane ekrana, respektivno.

EMUI takođe ima jasnu bijelu na plavu šemu boja i ima prepoznatljivu estetiku u oblastima kao što su ikonografija aplikacije, animirani elementi ekrana koji su uvijek uključeni i meni sa podešavanjima.

Dolazeći sa prosječnog Android telefona sa Google-om, naći ćete direktnu zamijenu za sve ključne aplikacije i iskustva koja očekujete: Huawei App Gallery zamjenjuje Google Play prodavnicu, Huawei Assistant zamjenjuje Google Assistant, Huawei Music nudi sopstvenu plaćenu pretplatu za strimovanje, filmovi i TV emisije se mogu strimovati, iznajmiti i kupiti preko Huawei video aplikacije, a Google Maps je zamijenjen sopstvenim Petal Maps kineske kompanije.

Ako niste u potpunosti uvezani sa Google servisima, prelazak na EMUI na P50 Pro ne bi trebalo da predstavlja pravi problem, to je kompletan ekosistem sam po sebi. Međutim, kao i većina korisnika na Balkanu, ona ćete se morati odreći tih servisa ili pronaći alternativno rješenje za instalaciju. 

Iako neke Google aplikacije mogu da se preuzmu preko sajtova kao što je APKPure, na primjer kao što je Google mape, nećete moći da se prijavite pomoću akreditiva Google naloga i stoga nećete moći da pristupite sačuvanim podešavanjima/lokacijama itd. 

Kada su u pitanju aplikacije sa treće strane koje se oslanjaju na Google usluge, ponude kao što je WhatsApp, ali nećete moći da preuzmete rezervne kopije čatovanja zasnovanog na iOS-u ili Google-u, što znači da ćete morati da počnete od svježeg.

Performanse

Jedinstveni splet okolnosti koji vezuju Huawei ruke u pogledu aspekata razvoja njegovih proizvoda, kao što je prisilno odsustvo Google Mobile Services. Ista je pokretačka snaga iza debija neobičnog Qualcomm Snapdragon 888 4G koji pokreće P50 Pro.

Kao što ime implicira, telefon koristi isti 5nm čipset koji se nalazi u većini najboljih i najsjajnijih pametnih telefona iz 2021. godine, međutim, taj sufiks naglašava još jedan čudan sporedni efekat nesposobnosti kompanije da radi sa određenim tehnologijama koje su povezane sa SAD: nema 5G.

Baterija i punjenje

Uprkos tome što je tanji i lakši od svog prethodnika, Huawei je uspio da ugura bateriju najvećeg kapaciteta u uređaj P serije do sada, sa ćelijom od 4360mAh unutar P50 Pro.

EMUI je poznat po svom teškom upravljanju napajanjem u pozadini i iako se činilo da ovo nije uticalo na svakodnevnu upotrebljivost, vrijeme pokretanja aplikacija ili opšte performanse, vjerovatno je razlog za impresivnu dugovječnost telefona, u poređenju sa uređajima sa sličnim specifikacijama.

Štaviše, telefon ima vrhunsko podešavanje punjenja serije Mate 40, sa podrškom za žičano punjenje od 66W, podrškom za bežično punjenje do 50W i obrnuto bežično punjenje. Idealno za dopunu rezervnih kopija vaših Huawei Freebuds uređaja, dok ste napolju.

Huawei uključuje 66W SuperCharge adapter u kutiji koji dopunjava telefon do preko 80% napunjenosti za samo 30 minuta i potpuno puni P50 Pro za oko 45 minuta. 

Iako je ovo samo po sebi impresivno, sposobnost punjenja telefona je dodatno pojačana činjenicom da će vam trebati samo oko 60% do 70% punjenja da biste preživjeli cio dan u opštoj upotrebi.

Kamere

Jedan od kamena temeljaca bilo kog Huawei vodećeg modela je njegova kamera, a Dual Matrix dizajn modela P50 Pro sadrži intrigantan asortiman senzora, na čelu sa optički stabilizovanim 50MP „True-Chroma“ glavnom kamerom.

Huawei P50 Pro kamera od 50 MP
Fotografija: nasilemaktech. com

Povlačeći se iz nekoliko generacija unazad u liniji P serije, Pro takođe integriše namijenski monohromatski senzor od 40 megapiksela, dok ultraširoki od 13 megapiksela i periskopski telefoto senzor od 64 megapiksela (sa 3.5x optičko zoom) zaokružuju sočiva na zadnjoj strani telefona.

Između tačke i pregleda, postoji nekoliko dodatnih tehnologija koje rade na poboljšanju kvaliteta slike, sa „Huawei XD Optikom“ navodno ispravlja svjetlosne greške pre faze obrade slike. Kompanijski „XD Fusion Pro“ mehanizam za sliku tada preuzima, dizajniran da poboljša boju, dinamički opseg i detalje, prije nego što servira konačnu sliku.

Snimci koje snima P50 Pro ima mnogo toga za voljeti. Fotografije obično nude prigušenije, prirodne boje u poređenju sa ključnim rivalima, dok HDR obrada dobro pomaže da zadrži informacije o slici iz najsvjetlijih i najtamnijih oblasti kadra.

Ipak, uz svu obradu o kojoj Huawei govori, P50 Pro daje slike koje izgledaju mekše i manje obrađene od onoga što biste očekivali od Samsung-a, Google-a ili čak Apple-a. Dijeluje kao namjerna odluka, a ne kao demonstracija tehničke prednosti/mana, a ako volite zvuk fotografije koji mijenja „pop“ za autentičnost, onda bi P50 Pro mogao da pruži nešto što je bliže vašem ukusu.

Što se tiče softvera, čini se da postoje neke prepoznatljive karakteristike Huawei kamere koje, iz bilo kog razloga, nisu prisutne na P50 Pro. Alat njegovog prethodnika za uklanjanje refleksije je očigledno izbledeo, dok su klasični režimi snimanja, kao što su ‘svjetlosni tragovi’, nestali (čak i ako nedavni dodaci poput režima ‘otvor blende’ i mogućnosti ručnog ponovnog kreiranja efekta u ‘pro’ režimu popunjavaju prazninu).

Iako se hardver za obradu slika u ponudi čini respektabilnim i pouzdanim, možda je potrebno nekoliko ažuriranja softvera nakon objavljivanja da bi se izgladile nedoslednosti pronađene u obradi slike i video zapisa P50 Pro.

Video

Obično jedan od najjačih aspekata kamere na Huawei telefonu, u poređenju sa većinom Android telefona. Iako je stabilnost pristojna, postoji neugodno vizuelno preskakanje kada se krećete između senzora dok zumirate, što je izraženije nego na prethodnim telefonima u seriji.

Rezime recenzije Huawei P50 Pro

Huawei telefoni ne odgovaraju većini ljudi sada kada nemaju Google aplikacije. Ne radi se samo o samim aplikacijama, već o tome kako ograničava vaš pristup širem ekosistemu Android aplikacija. Pokušaj popunnjavanja praznine putem trgovina aplikacija trećih strana ne funkcioniše baš najbolje, ne kada želite potrošiti ovoliko novca.

Problem je dodatno otežan zastarjelim procesorom Huawei P50 Pro, što doprinosi osjećaju da ne dobijate mnogo.

Ipak, kamera Huawei P50 Pro je odlična za korištenje. Glavna kamera je odlična, zum od 3,5x je među najboljima. I dok s vremena na vrijeme ima nekih manjih zamjerki oko podešavanja boja, one su zasjenjene dobrim stvarima.

Featured fotografija: ungeek.ph