Redmi Note 12 Pro Plus 5G recenzija

Redmi Note 12 Pro Plus 5G recenzija

Redmi Note 12 Pro Plus 5G je najnoviji Xiaomijev pametni telefon srednjeg ranga, koji je izazvao veliko interesovanje širom Azije i Evrope. Ovaj vrhunski pametni telefon u seriji Note 12 je direktan naslednik Redmi Note 11 Pro Plus 5G, koji se nije baš pokazao kao lider u segmentu kao što su se mnogi nadali. 

Cilj Note 12 Pro Plus 5G modela je da osvoji top pozicije srednjem rangu telefona.

Jedna od glavnih prednosti Redmi Note 12 Pro Plus 5G je glavna kamera od 200 megapiksela, koja je impresionirala mnoge korisnike. 

Redmi Note 12 Pro Plus 5G ima impresivno brzo punjene, najbrže do sada kod Redmi modela. 

Zbog svojih unaprijeđenih specifikacija dolazi i sa višom cijenom u odnosu na prethodni model. 

U nastavku vam donosimo recenziju Redmi Note 12 Pro Plus 5G.

Redmi Note 12 Pro Plus 5G prednosti i mane

Prednosti

Mane

  • Skener otiska prsta sa bočne strane
  • Noćni režim kamere
  • Selfi kamera može biti bolja

Redmi Note 12 Pro Plus 5G recenzija dizajna

Redmi Note 12 Pro Plus 5G ima stakleno kućište, što omogućava vrhunski i ugodan osjećaj držanja u ruci. Zadnji panel se savija prema ravnom plastičnom okviru, osiguravajući da je udoban za držanje čak i tokom dužeg trajanja, uprkos tome što telefon teži oko 208g

Telefon ima sertifikat IP53 za osnovnu zaštitu od prskanja vode i kiše. Svakako, držite ga podalje od vode. 

Telefon se ne osjeća težak u ruci, budući da je dobro dizajniran i raspoređen. Odlična tekstura kućišta čini da telefon izgleda upečatljivo i premijum.

Redmi Note 12 Pro Plus 5G i dalje ima 3.5 mm audio priključak na vrhu, pored kojeg je lažni izrez za sekundarni zvučnik, izrez za mikrofon i IR predajnik. 

Telefon ima podešavanje sa dva zvučnika. Kombinovani audio je solidan, ali pri punoj jačini možete čuti blago treptenje. Najbolje ih je koristiti na srednjoj jačini za umjeren odnos kvaliteta i jačine. A samim time čuvate sluh, ukoliko je prključen na slušalice.

Ostale recenzije

Recenzija Ekran

Redmi Note 12 Pro Plus 5G ima AMOLED ekran od 6.67 inča, koji nudi odlično multimedijalno iskustvo na panelu. Veoma je svijeta i prijatan za gledanje. Ima dinamičku brzinu osvježavanja između 30Hz, 60Hz, 90Hz i 120Hz, u zavisnosti od sadržaja na ekranu. Takođe se može podesiti fiksna brzina osvježavanja ekrana.

Ekran nudi punu HD+ rezoluciju i ima podršku za prikaz preko milijardu boja. Dobijate duboke crne i žive boje dok gledate sadržaj. 

Takođe ima Dolby Vision HDR, WideVine L1 i HDR10 u popularnim aplikacijama kao što je HBO Max, Amazon Prime.

Ekran Redmi-ja se takođe dinamički osvježava između 30Hz, 60Hz, 90Hz i 120Hz, u zavisnosti od sadržaja na ekranu.

Specifikacije i MIUI

Redmi Note 12 Pro Plus 5G ima 6nm MediaTek Dimensity 1080 čip, sa integrisanim Mali G68 GPU. Takođe ovaj pametni telefon ima bateriju od 4980 mAh i podržava ultra brzo punjenje od 120W, što je pravi presedan za telefone srednjeg ranga. 

Takođe ima 5G konekciju, zajedno sa Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2. 

Skener otiska prsta je postavljen sa bočne strane, što nije baš idealno za većinu korisnika. Takođe ima otključavanje sa licem preko AI softvera koji posjeduje. 

Što se tiče operativnog softvera, Redmi Note 12 Pro Plus 5G radi na modifikovanom MIUI 13 zasnovanom na Androidu 12. 

Telefon ima 2 sigurna ažuriranja Androida, 13 i 14. Takođe i četiri godine sigurnosnih ažuriranja i zaštita. 

MIUI 13 je bogat funkcijama i nudi gomilu opcija prilagođavanja. Takođe ima prilagodljivi Always-on Display

MIUI 13 se takođe prvenstveno odnosi na poboljšanja na nivou sistema, kao što su optimizovani sistem za skladištenje podataka, optimizacija prioriteta procesora i još mnogo toga.

Nekoliko osnovnih instaliranih aplikacija dolazi zajedno sa telefonom, ali ih možete deinstalirati ako vam nisu potrebne.

Kompletne Redmi Note 12 Pro Plus 5G specifikacije

Performanse

Redmi Note 12 Pro Plus 5G dobija nadograđeni čipset MediaTek Dimensity 1080 u odnosu na Snapdragon 695 čip svog prethodnika. 

Bilo da se radi o multitaskingu, vremenu učitavanja aplikacija ili jednostavnom korišćenju telefona za igrice, Redmi Note 12 Pro Plus 5G sve to radi glatko i bez prekida. 

Da li se Redmi Note 12 Pro Plus 5G pregrijeva dok igrate igrice duže sati? Ne nije tako. Komora za hlađenje na telefona zapravo radi ono što bi trebalo da radi.

U Geekbench-u, Redmi Note 12 Pro Plus 5G postigao je 749 odnosno 2165 poena u testovima sa jednim jezgrom i više jezgara. Ovo je takođe malo niže od rezultata nekih konkurenata.

Redmi Note 12 Pro Plus 5G baterija

Redmi Note 12 Pro Plus 5G bi trebalo da traje cio dan sa jednim punjenjem za većinu korisnika sa srednjom do blago intenzivnom upotrebom. Ako igrate igrice i snimate video zapise istog dana, moraćete priključiti telefon na punjenje. 

Redmi Note 12 Pro Plus sa dugotrajnom baterijom i ultra brzim punjenjem

Punjenje nije problem jer je ovom telefonu potrebno oko 25 minuta da se napuni od nule do 100 procenata, uz omogućeno BoostCharge. Ovo poslednje podešavanje treba da bude omogućeno u odeljku Podešavanja baterije.

Note 12 Pro Plus je apsolutni lider u srednjem segmentu kad je u pitanju brzina punjenja telefona. 

Uz cjelodnevni vijek trajanja baterije, dok se potpuno puni za oko 30 minuta, čak i sa onemogućenim pojačanim punjenjem, ovaj model je prava poslastica za osobe koje ne žele da nose punjač sa sobom tokom dana. 

Mnogi testovi pokazuju da baterija telefona može trajati oko 15 sati sati konstantnog rada video snimka u HD.

Možda vas interesuje:

Recenzija Redmi Note 12 Pro Plus 5G kamera

Redmi Note 12 Pro Plus 5G ima Samsung HPX primarni senzor kamere od 200 megapiksela, ultra širokougaonu kameru od 8 megapiksela i makro senzor od 2 megapiksela. 

Redmi Note 12 Pro plus ima kameru od 200 MP

Za selfije, Redmi Note 12 Pro Plus 5G ima prednju kamere od 16 megapiksela.

Primarna kamera pravi detaljne slike sa dobrim dinamičkim opsegom i živim bojama. Uprkos tome što telefon ima prilično veliki senzor od 1/1.4 inča. 

Noću su performanse glavne kamere podjednako impresivne jer uspjeva da dobro izloži sjenke bez unošenja mnogo tamnine. Slike snimljene u “noćnom režimu” izgledaju slabije, što može biti posledica agresivnog algoritma za smanjenje. 

Ultraširoka kamera ima vidno polje od 120 stepeni. Iako pruža širu perspektivu, postoji izobličenje oko ivica i uprkos softverskim ispravkama, to je primjetno. Temperatura boje je malo drugačija, a ultraširoke fotografije izgledaju nešto toplije. Takođe sam primjetio da skoro sve ultraširoke fotografije snimljene na Redmi Note 12 Pro Plus 5G imaju svijetlo ružičastu boju.

Fotografija sa standardnim modom kamere
Fotografija sa standardnim modom kamere

Primjetno je kašnjenje kada prelazite između glavne i ultraširoke kamere. Makro senzor snima fotografije u redu, ali bih preporučio da ga koristite u dobro osvjetljenim uslovima jer ima mnogo šuma na fotografijama snimljenim pri slabom osvjetljenju. 

Prednja kamera pravi možda prejarke fotogragije, pa nekada koža može izgledati crvenije.

Noćni režim kamere
Noćni režim kamere

Zadnja kamera Redmi Note 12 Pro Plus 5G može da snima 4K video zapise pri 30 kadrova u sekundi sa dobrim detaljima i dinamičkim opsegom. Video rezolucija prednje kamere je ograničena na 1080p 60fps. Dok sve kamere dobro izlažu subjekt, performanse dinamičkog opsega su prosječne.

Ono što dopunjuje hardver je gomila funkcija kamere koje nudi Redmi Note 12 Pro Plus 5G. Postoji Ultra HD režim za snimanje slika od 50 megapiksela i 200 megapiksela, duga ekspozicija, Pro režim, itd. Tu je i jedna zaboravljena funkcija u MIUI-ju pod nazivom AI SkyScaping, koja nudi više filtera koji mijenjaju boju, bez uticaja na ukupnu šemu boja fotografije.

Rezime recenzije

Redmi Note 12 Pro Plus 5G je dobio mnogo nadogradnji u odnosu na svog prethodnika. Postiže visoke poene na listi telefona srednjeg ranga zbog svog superiornog kvaliteta izrade, odličnog ekrana, vrhunskih performansi kamere i veoma brzog punjenja. Telefon takođe nudi odličan vijek trajanja baterije, dok ima jake performanse.

Lista Xiaomi telefona