Samsung Galaxy A14 5G recenzija

Samsung Galaxy A14 5G recenzija i iskustvo

Samsung Galaxy A14 5G je jedan od najjeftinijih telefona koje možete pronaći na tržištu danas. Sa cijenom od svega 170 EUR nudi dovoljno kvalitetnih funkcionalnosti, koje mogu zamijeniti i neke skuplje uređaje.

Svakako, Galaxy A14 5G ima za cilj da uradi ono što svaki telefon može, i odlično pokreće gotovo sve aplikacije, upućuje glasovne i video pozive, snima fotografije i to na iznenađujuće glatkom i velikom ekranu.

Za one koji ne mogu da priušte telefon preko 170 Eura, Galaxy A14 5G će im dobro poslužiti; i definitivno je najbolji budžetski telefon iz Samsunga na tržištu smartfona. 

Međutim, ovaj model telefona ima svoje nedostatke. Hajde da vam otkrijemo u detaljima šta je to dobro kod Samsunga A14, a šta loše, ili možda manje dobro i treba unapređenje.

Pročitajte Samsung A14 recenziju u nastavku i naše iskustvo. 

Prije nego nastavite, pogledajte detaljne Samsung A14 specifikacije.

Samsung Galaxy A14 prednosti i mane

Prednosti:

 • Cijena
 • Oštar ekran od 90Hz brzine osvježavanja
 • Veliki ekran od 6.6 inča
 • Solidne performanse
 • Ima 3.5mm priključak za slušalice

Mane:

 • Android OS bi mogao da radi bolje
 • Makro kamera od 2MP nije najbolja
 • Trajanje baterije je značajno ograničeno u odnosu na konkurente
 • Od plastike većinom
 • LCD panel
 • Niska maksimalna svjetlina ekrana
 • Bez punjača u kutiji

Dizajn

Galaxy A14 5G izgleda najbolje što može za 170 eura sa plastičnim okvirom koji izgleda poluuvjerljivo poput metala i teksturiranom plastičnom stražnjom stranom. Takođe je prilično lagan za svoju veličinu ekrana, što nije nužno vrhunska karakteristika, ali čini telefon udobnim za rukovanje.

Ipak, prilično debele crne ivice oko ekrana, ukupna debljina telefona, plastična šupljina poleđine, pa čak i njegov 3.5mm priključak za slušalice, su pravi dokaz da se radi o budžetskom telefonu. 

Performanse

Samsung Galaxy A14 5G radi na budžetskom Mediatek Dimensity 700 procesoru, i iako nije u nekoj posebnoj žurbi kao premium telefon, obavlja solidan posao otvaranja i nesmetanog pokretanja osnovnih aplikacija i zadataka, poput društvenih medija, video streaminga, aplikacije za kupovinu i razmjenu poruka.

Najveća primjetna razlika u odnosu na skuplji telefon u svakodnevnom korištenju su kašnjenja i zastoj animacija pri navigaciji po Android operativnom sistemu, posebno kada se vraćate na početni ekran iz aplikacije ili prevlačite prema dolje notifikacije po ekranu.

Ova kašnjenja animacije nisu problem, Galaxy A14 5G je ipak telefon od 170 eura. Međutim, oni su dovoljno česti u redovnoj upotrebi da ih vrijedi prijaviti. Ako tražite glatkije ukupne performanse, moraćete da kupite telefon sa više snage, što takođe znači višu cijenu.

Takvi telefonu mogu biti Samsung A33 ili njegov nasljednik A34. 

Pogledajte:

Ekran

Galaxy A14 5G ima veliki 6.6-inčni ekran sa oštrom rezolucijom od 1080p i brzinom osvežavanja od 90Hz. Koristi LCD panel, a ne premium OLED ekran, ali ne bih očekivao više od budžetskog telefona. Njegove boje su žive, a kontrast je impresivan za LCD panel.

Jedini negativan atribut ekrana Galaxy A14 5G je njegova niska maksimalna svjetlina, što znači da je vidljivost na otvorenom vidljivo smanjena po jakom sunčanom danu. 

Inače, ekran Galaxy A14 je dovoljno svijetao za bilo koju drugu situaciju.

Preporučeno za čitanje:

Kamere

Na zadnjoj strani Galaxy A14 nalaze se nešto što se čini kao tri kamere, ali ćete vjerovatno koristiti samo jednu od njih, glavnu kameru od 50 MP.

Samsung A14 tri kamere

Glavna kamera od 50 MP pravi uspomene s oštrim detaljima, dobrim bojama i velikom svjetlinom. Ipak, bilo šta sa bijelom bojom rizikuje preeksponiranje, a kontrast nedostaje, neće vas začuditi, ali posao će uraditi.

Tu je i makro kamera od 2MP za snimanje izbliza stvari poput kapljica vode na listu, ali to je praktično nepotrebno. Sa rezolucijom od 2MP, makro fotografije nisu uopšte oštre, a makro kamere na telefonima su generalno prilično niska. Ako ste neko ko aktivno želi da snima makro fotografije svojim telefonom, Galaxy A14 ne bi bio telefon za vas.

A tu je i treći objektiv, senzor dubine, koji uopšte ne snima fotografije. Isključivo je dizajniran da pomogne glavnoj kameri da snima fotografije u portretnom režimu.

Baterija

Trajanje baterije je slaba tačka na Galaxy A14. Samsung tvrdi da telefon može izdržati čak dva dana regularnog korišćenja. Iako ima veoma veliku bateriju od 5.000 mAh, uvjerili smo se da telefon ne može da izdrži cijeli dan bez punjača. 

Većina telefona sa sličnim ekranom i veličinom baterije može da prebaci jedan dan.

Trajanje baterije Galaxy A14 ne mora nužno biti problem za one koji ne provode toliko vremena na svojim telefonima. Međutim, oni sa dnevnim ekranom od dva sata ili više možda će morati da pune telefon tokom dana ili da nose rezervnu bateriju.

Galaxy A14 5G podržava brzine punjenja do 15W, što nije baš brzo, ali to je za očekivati kod ovog cjenovnog ranga. 

Bitno je napomenuti, da uz telefon ne dolazi punjač. Što je iznenađenje, jer većina konkurenata nudi kompletno pakovanje uz budžetske modele.

Ako vam je vijek trajanja baterije veći prioritet, a želite da potrošite što je moguće manje, moja preporuka bi bila Xiaomi Redmi A1, Galaxy A23 5G ili OnePlus Nord N20 5G.

Koliko je dobar Samsung Galaxy A14 5G?

Ako je vaš budžet do 200 EUR, a ne možete priuštiti više, bićete zadovoljni Galaxy A14 5G. Veliki, glatki ekran od 90Hz, kamera i solidne ukupne performanse za njegovu cijenu čine ga najboljim Samsung telefonom koji trenutno možete kupiti.

Međutim, ako ste u mogućnosti da povećate svoj budžet, možete dobiti telefon sa boljim performansama u Android operativnom sistemu i sa znatno boljim trajanjem baterije. Listu takvih modela možete pogledati u našim sljedećim tekstovima:

Samsung A14 5G recenzija i iskustvo

Samsungov Galaxy A14 5G je sjajan telefon po svojoj cijeni od 170 eura. Ima veliki ekran od 6.6 inča koji radi na 90Hz ekranu, a među Samsungovim A-serijama telefona nudi najbolji balans funkcija i cijene.

Cijena
Odličan ekran od 90Hz brzine osvježavanja i veličine 6.6 inča
Solidne performanse
Ima 3.5mm priključak za slušalice

Da li da kupim Samsung A14?

Da, ukoliko imate ograničen budžet do 150-170 Eura, ovaj model je definitivno za vas. Nudi definitivno više neko ostali telefoni u istom cjenovnom rangu.

4.3