Xiaomi 12 Lite recenzija – odličan telefon do 400 Eura

Xiaomi 12 Lite je malo kasnio u odnosu na vodeće telefone iz serije 12, s tim što je došao u drugačijem dizajnerskom izdanju i sa boljim speficikacijama u odnosu na prethodni model. Xiaomi 12 Lite pripada srednjem rangu pametnih telefona, i donosi uobičajeno Xiaomi iskustvo kad je u pitanju OS-a, po odličnoj cijeni. 

Svakako, u sve konkurentnijem srednjem rangu na tržištu, veliki je izazov ostati u samom vrhu. Da li kineski gigant može održati trku sa Samsungom, Honorom i ostalim brendovima u srednjem rangu telefona? 

Saznajte u našoj kompletnoj recenziji Xiaomi 12 Lite šta novo donosi ovaj model, koje su prednosti i mane, unapređenja, performanse, i kako se nosi sa sve većom konkurencijom. 

Xiaomi 12 Lite prednosti i mane

Prednosti

 • Jednostavan dizajn
 • Lagana konstrukcija 
 • Fenomenalne kamere 
 • Odlična pefromanse po pristupačnoj cijeni
 • Dugo trajanje baterije
 • Brzo punjenje
 • Pristupačna cijena u odnosu na konkurenciju

Mane

 • Ekran se lako može oštetiti
 • Ponekad klizi iz ruke
 • MIUI
 • Isti procesor kao u generaciji 11 Lite
 • Nema otvor za microSD karticu

Dizajn

Kada se u nazivu telefona nađe “Lite” to obično označava model koji ima najslabije specifikacije u aktuelno seriji, s tim što to nije slučaj kod Xiaomi 12 Lite. 

Sa veoma laganih 173 g, veoma je prikladan uređaj za držanje tokom dužeg perioda, dodatno dimenzije 159 x 74 x 7.3 mm solidno leže u ruci. Sve ovo donosi pozitivnu promjenu u odnosu na glomazne telefone iz istog i većeg ranga koji postaju standard na tržištu.

Xiaomi 12 lite dizajn prednjeg dijela

Šema boja je aktuelna, sa izborom pastelnih ružičaste i zelene, ili standardne crne. Staklena zadnja ploča je stepenovana, tako da dok je naginjete na svjetlosti mijenja boju na veoma prijatan način. 

U gornjem lijevom uglu pozadine nalazi se i podignuti pravougaonik u kojem se nalazi niz trostrukih kamera. Staklo je prozirno, sa dizajnom koji izgleda veoma lijepo. Samo obratite pažnju na lakoću grebanja. Možda je potrebna zaštitni okvir od samog starta.

Definitivno, 12 Lite podsjeća na Redmi Note 11 Pro model kad je u pitanju dizajn. Ivice su kvadratnog oblika, što ga čini kompletno drugačijim u odnosu na Xiaomi 11 Lite model.

Ovakav izgled doprinosi lakšem držanju i daje Xiaomi 12 Lite modernu i futurističku notu estetike.

Prednji dio e u potpunosti napravljen od AMOLED ekrana od 6.55 inča, sa samo centralnim otvorom za kameru. Ovo je djelimično omogućeno senzorom otiska prsta ispod ekrana koji štedi prostor. 

Posebnu čar dizajnu daje minimalističko dugme za paljenje sa desne strane.

Sa strana takođe možete naći dugmad za kontrolu jačine zvuka, Dual-SIM slot i dva zvučnika, što rezultira veoma modernim uređajem lakim za korišćenje.

Ekran je zaštićen Corning Gorilla Glass 5 staklom. Predviđeno je da bi trebalo da izdrži habanje i ogrebotine, ali preporučujemo zaštitu od starta jer se grebe lakše nego kod modela 11 Lite. 

Takođe ni Xiaomi 12 Lite nema navedenog IP rejtinga za vodootpornost i prašinu.

U pakovanju ćete naći brzi punjač od 67W, silikonsku futrolu i kabl za punjenje baterije od 4.300 mAh preko USB-C porta telefona.

Recenzija ekran

AMOLED Full HD+ ekran od 6.55 inča na 12 Lite je dobro izbalansiran i pruža mnoštvo boja i definicije. 

Ima dvije opcije brzine osvježavanja od 60 ili 120Hz, pri čemu prva štedi trajanje baterije, a druga nudi glatko iskustvo pomjeranja na ekranu. 

Nije da opcija od 60Hz nije dobra, ali kada uključite postavku od 120Hz, vjerovatno ćete željeti da je ostavite tamo jer se osjeća odlično.

Sve ovo je poboljšano podrškom ekrana za HDR10+, Dolby Vision, kao i nečim što Xiaomi naziva TrueColor, što pojačava paletu panela.

Ekran Xiaomi 12 Lite nema najsjajniji ekran u poređenju sa konkurentima, maksimum od oko 450 nita može se zabilježiti na testovima. Svakako to će biti dovoljno da izdrži jaču sunčevu svjetlost kada je uključen do kraja. Tako da nećete imati većih problema da jasno vidite šta je na ekranu dok uživate u ljetnjem suncu na plaži. 

Senzor otiska prsta ispod ekrana radi veoma dobro. Početno podešavanje može trajati malo duže – to smo vidjeli i kod Xiaomi 12T modela. 

Oni koji žele da igraju igrice na Xiaomi 12 Lite cijeniće stopu uzorkovanja dodira od 240Hz koja bi trebalo da pomogne tim brzim pokretima u igranju.

Kvalitet zvuka

Što se tiče zvuka, zvučnici se nalaze na oba kraja telefona. Proizvode solidnu količinu zvuka. Ako zvuk koristite za podcaste, audio knjige, video snimke na YouTube ili za muziku, kvalitet ovih zvučnika će vam biti sasvim dovoljni.

Ne postoji priključak za slušalice od 3.5 mm, što postaje standard za telefone srednje ranga. Svakako, Bluetooth 5.2 daje mogućnost da se brzo povežete sa bežičnim slušalicama ili zvučnicima.

Performanse i karakteristike

Možda malo razočaravajuće kad je u pitanju čipset je to što Xiaomi 12 Lite pokreće istim Snapdragon 778G procesor koji možemo naći u generaciji 11 Lite 5G. 

Svakako, ovo ne u manjuje činjenicu da 12 Lite radi veoma dobro sa ovim procesorom i da možete biti sigurni da će ispuniti očekivanja i malo zahtjevnijih korisnika. Ostaje nam da zamislimo koliko bi performance bile bolje da je ugrađen čip novije generacije.

Otvaranje aplikacija i kretanje kroz različite ekrane i menije je dosta brzo i glatko. Bagovi su toliko minimizirani kada koristite uređaj da pomislite da ih i nema. Pokretanje kamerama značajno brže nego kod prethodne generacije.

Model dolazi sa 8 GB RAM-a koji je osnova dobrih performansi 12 Lite telefona. Takođe je postao standard u Xiaomi pametnim telefonima, da nude proširenje virtuelne memorije koja mijenja do 3 GB ugrađene memorije kao RAM.

Modeli iz iste serije, Xiaomi 12 i Xiaomi 12 Pro imaju vodeći procesor Qualcomm 8 Gen 1 što predstavlja ključnu razliku. I naravno više RAM memorije.

Sama memorija kod Xiaomi 12 Lite je standardnih 128 GB, ali opet možete se odlučiti za 256 GB ako mislite da će ovo biti premalo. 

U ovom modelu ne možete koristiti microSD karticu za proširivanje memorije. Ovaj “nedostatak” polako postaje standard za telefone srednjeg ranga. Vjerovatno ćemo u 2023. microSD moći da vidimo samo u budžetskim telefonima. 

Kod 12 Lite imate mogućnost da koristitie dvije SIM kartice.

To znači da ćete morati da izaberete opciju  sa memorijom koja odgovara vašim potrebama od samog početka, jer nećete moći da je promijenite kasnije. Dok smo kod 11 Lite 5G modela imali hibridni slot sa dvije SIM kartice ili jednom SIM i microSD karticom, što može biti malo razočaravajuće za dugogodišnje korisnike Lite linije. 

Xiaomi 12 Lite sličan je sa specifikacima prethodniku. Postoji isti procesor koji sam pomenuo gore, konfiguracije skladištenja i memorije, a lista se nastavlja u smislu Wi-Fi 6, NFC-a, Bluetooth 5.2 da ne spominjemo da je ekran veoma sličan, iako 12 Lite ide do brzine osvježavanja od 120Hz.

Nekoliko djelova u kojima se razlikuju je u pogledu veličine, 11 Lite je zapravo tanji i lakši, brzine punjenja baterije su veće na 12 Lite, a kamere su značajno bolje na 12 Lite. 

Recenzija kamera

Svjedoci smo da kamere kod telefona srednjeg ranga mogu da budu odlične ali su se dešavali i stravični promašaji. Kod Xiaomi 12 Lite moramo istaći da je u pitanju prvi slučaj i pohvaliti trostruku kameru koju ima.

Kombinacija trostruke kamere od čega glavna 108MP f/1.88, 8MP f/2.2 ultraširoke i 2MP f/2.4 makro daje iznenađujuće dobre rezultate.

Xiaomi 12 Lite zadnja strana sa trostrukom kamerom

Fokus radi dosta brzo i obično prati fokusirani objekat. Pri dobrom svijetlu mogu se dobiti odlične fotografije.

Pogledajte par primjera koje sam napravio tokom testa.

UBACITI SLIKE

Noćni rezim fotografisanja je impresivan, tako da ćete imati dojam da pravi slike u rangu dosta skupljih modela. 

Softver za fotografisanje može da ispravi određenje nedostatke fotki, što znači da će sve slike koje napravite biti sasvim u redu za dijeljenje na društvenim mrežama.

Xiaomi uključuje različite režime fotografisanja, uključujući Macro, Portrait, Pro, Panorama, Slow Motion, Time Lapse i druge, ali imajte na umu da nekoliko od njih treba da se preuzme prije nego što možete da ih koristite. 

VIdeo snimci mogu biti u 4K/30fps, a podrazumijevana je 1080p/30fps. Kamerom možete snimiti neke dobre snimke, iako je zvuk bio pomalo slab. 

Činilo se da kretanje sa svjetlih na tamne oblasti nije pretjerano uticalo na fazu senzora, iako je u veoma svjetlim danima postojala tendencija eksponiranja ivica snimka.

Svakako sasvim dobro za društvene mreže, a ako uključite OIS-a (optička stabilizacija slike) na glavni senzor pomaže da stvari budu još bolje.

Kamera za selfije od 32 megapiksela nalazi se na prednjoj strani, i pravi solidne slike. Ima mogućnost za više režima i filtera sa kojima možete ekperimentisati. I bez dodatnih režima kamera radi dobro i brzom.

Definitivno nije telefon sa kamerama koje možda očekuju profesionalci, s tim što je sasvim dobar za fotke prosječnog korisnika koji ih dijeli na društvenim mrežama.

Baterija i trajanje baterije

Xiaomi 12 Lite ima bateriju kapaciteta 4.300 mAh. 

Trajanje baterije na Xiaomi 12 Lite je u skladu sa očekivanjima dobro. Često korišćenje telefona tokom dana za gledanje nekih YouTube video snimaka, mnogo pregledanja web-a, Instagrama, aplikacija za dopisivanje, pa čak i povremenih telefonskih poziva može ostaviti oko 42% baterije na kraju dana.

Uz određene optimizacije osvjetljenja ekrana, aktivacije ekrana i slično, lako možete imati telefon kojem će trajati baterija 2 dana sa jednim punjenjem.

Koristeći punjač od 67W Xiaomi 12 Lite se može napuniti 100% za nekih 40 minuta. Ovo je daleko bolje od Samsung ili Huawei modela iz istog ranga. Ako imate potrebu da koristite telefon više nego regularni korisnik (npr za igrice), moći ćete da napunite bateriju 100% za manje od sat vremena.

Ni ovaj Lite model nema bežično punjenje. Nadamo se da će model u 2023 biti opremljen ovom sjajnom opcijom.

MIUI operativni sistem 

Mnogim korisnicima MIUI operativni sistem je najslabija tačka kod Xiaomi telefona, pa i kod 12 Lite modela. Meni lično odgovara, i odbro se snalazim. 

MIUI 13 je savršeno uslužan sistem koji nudi mnoštvo funkcija, s tim što je potrebno neko vrijeme da se naviknete.

Na primjer, pozadine i teme dolaze preko prodavnice tema. Postoji mnogo besplatnih stvari, a one dobijate u paketu sa telefonom, ali to je malo drugačiji pristup u odnosu na neke druge verzije Androida koje ste možda već koristili.

Telefon ima nekoliko igara i aplikacija za društvene mreže koje su unaprijed instalirane. Takođe će vam doći instalirane Xiaomi aplikacije za bilješke, browser i druge stvari, ali to je svakako mali broj aplikacija i većinu možete deinstalirati.

Prilikom premještanja aplikacija sa jednog ekrana na drugi može se desiti skrol ili da vas prebaci na drugi screen. Ovo je nešto na šta ćete se lako navići.

MIUI 13 se oslanja na Android 12, a Xiaomi planira tri glavna ažuriranja Android verzije plus četiri godine bezbjednosnih ažuriranja za ovaj pametni telefon. 

Ovo znači da će telefon raditi solidno četiri godine od datuma objavljivanja, ali nakon toga će bezbjednosna ažuriranja prestati i moraćete da povučete telefon iz upotrebe. 

Četiri godine su zapravo popriličan standard kod većine današnjih modela iz srednjeg ranga.

Cijena 

Xiaomi 12 Lite sa 128 GB memorije i 8 GB RAM-a dostupan je po cijeni od oko 500 EUR u Crnoj Gori, Srbiji i BIH.

Ako niste ljubitelj Xiaomi pametnih telefona, za nešto malo manju cijenu možete kupiti Samsung Galaxy A73

Ovdje pročitajte kompletnu Samsung Galaxy A73 recenziju

Rezime recenzije

Xiaomi 12 Lite je veoma solidan telefon srednjeg ranga. Lagana konstrukcija je udobna promijena u odnosu na teže alternative koje se nalaze u ovom cijenovnom rangu, plus dizajn je moderan i olakšava držanje u ruci.

Performanse su opet veoma dobre, kao i kamere. MIUI ponekad može biti malo nezgrapan, a na preosetljiv ekran je potrebno malo navikavanja, ali ovo su manje zamjerke u poređenju sa svim ostalim prednostima koje se nude.