eSIM drastično mijenja tržište mobilnih komunikacija

eSIM drastično mijenja tržište mobilnih komunikacija 

Istraživanje koje je nedavno uradila analitička firma CCS Insight ukazuje na veliki transformacioni potencijal eSIM-a u mobilnoj industriji, sa posebnim pogledom na izmjene načina komunikacije između korisnika. 

Kako prenosi tehnološki portal, Tech Radar, analitičarska firma CCS Insight vjeruje da će prelazak sa fizičke SIM kartice na eSIM omogućiti korisnicima drugačiju interakciju sa telekomunikacionim operatorima, dajući im više slobode i fleksibilnosti prilikom kreiranja tarifa i planova za mobilne.

Pročitaj: Šta je eSIM?

Istraživanje pokazuje da eSIM trenutno predstavljaju manji segment globalnog tržišta mobilnih uređaja, sa samo 150 miliona korisnika širom svijeta u poređenju sa 8,9 milijardi mobilnih korisnika, ali su očekivanja da će se ovaj odnos drastično promijeniti do 2030. Godine, prenosi Tech Radar.

eSIM-ovi daju više slobode korisnicima

Činjenica je da će konekcije samo za digitalno povezivanje postati popularnije, CCS Insight predviđa da će se broj telefona koji podržavaju eSIM udvostručiti, sa 27% u 2023. na 56% u 2028. godini.

Sjeverna Amerika vodeća u ovom segmentu, čineći više od polovine od 150 miliona eSIM korisnika. U izvještaju se to pripisuje Eple inicijativi da isporučuje samo eSIM uređaje, koja je započela s modelom iPhone 14 u septembru 2022.

Globalno, postoji više od 200 uređaja koji podržavaju eSIM i oko 800 telekomunikacionih operatora koji podržavaju eSIM.

Istraživanje takođe potvrđuje prednosti eSIM-a u odnosu na tradicionalni roaming, omogućavajući korisnicima da se prijave za isplativije tarife tokom putovanja. 

Više: Zašto je eSIM popularan na putovanjima? Evo su 11 ključnih prednosti

eSIM sve popularniji, ali samo kod naprednih korisnika

Istraživanje CCS Insight je otkrilo da je samo četiri od 10 osoba čulo za eSIM, u ispitivanju koje je rađeno na više od 5000 učesnika iz Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Španije i Australije.

Situacija u Crnoj Gori

U Crnoj Gori sva tri mobilna operatora podržavaju eSIM usluge u segmentu pripejda i postpejda. Crnogorski Telekom je, u julu 2020. godine, prvi pružio eSIM usluge za korisnike u Crnoj Gori. 

Povezano: