iPhone 15 – Sve što znamo za sada (specifikacije)

Očekuje se da će modeli iPhone 15 za 2023. imati USB-C umijesto Lightning, čvrstu dugmad za jačinu zvuka i napajanja, novu tehnologiju kamere i još mnogo toga.

iPhone 15 specifikacije

  • Ekrani veličine 6.1 i 6.7 inča
  • Periskopski zum objektiv
  • USB-C port
  • Qualcomm modem čip

Do dolaska iPhone 15 ima oko godinu dana, tako da još ništa nije sigurno, ali donosimo vam neke od mogućih promijena: USB-C, tehnologija periskopske kamere i Qualcomm čip. Imajte na umu da je sve ovo rano i da bi Apple-ovi planovi mogli da se promijene.

Glasine sugerišu da će modeli iPhone 15 izgledati slično modelima iPhone 14.

Titanijumsko kućište i zakrivljene ivice

Tviter nalog ShrimpApplePro je objavio da će iPhone 15 za 2023. imati titanijumsko kućište koje će imati zakrivljene zadnje ivice koje bi zamijenile postojeći kvadratni dizajn.

Zadnje ivice uređaja će navodno biti zaokružene, slično kućištima na 14 i 16-inčnim MacBook Pro modelima za 2021. godinu.

Dugmad za jačinu zvuka i napajanje u čvrstom stanju

Modeli iPhone 15 Pro bi mogli da imaju dugmad za jačinu zvuka i napajanje u čvrstom stanju koji bi bili slični tasteru Home u iPhone-u 7. Od sada, iPhone-ovi koriste mehaničko dugme koje se fizički pritisne, ali čvrsto dugme bi koristilo haptičko povratne informacije da biste umijesto toga oponašali osjećaj pritiska na dugme.

Ako Apple ipak doda solid-state dugmad, modeli iPhone 15 Pro bi mogli imati dva dodatna Taptic Engine-a na lijevoj i desnoj strani uređaja. Dva nova Taptic Engine-a bi se pridružila postojećem Taptic Engine-u.

SSD dizajn bi možda mogao da zaštiti od prodora vode, ali bi vjerovatno zahtijevao novi dizajn kućišta za iPhone uređaje koji nude fizički pristup dugmadima za jačinu zvuka i napajanje u svakom trenutku.

Bez Touch ID-a

Iako su postojale glasine koje sugerišu da je Apple razmotrio vraćanje Touch ID-a na svoje vodeće iPhone uređaje koristeći riješenje ispod ekrana, ne očekuje se da modeli iPhone 15 uključuju Touch ID i da će nastaviti da koriste Face ID.

Apple radi na funkciji Face ID ispod ekrana, ali ona neće biti spremna do 2025. Umijesto toga, 2023. iPhone 15 će nastaviti da koristi Dynamic Island, koji bi Apple mogao da proširi na sve modele umijesto samo na Pro modele.

USB-C

Apple razmatra da zamijeni Lightning port na iPhone 15 uređajima za USB-C port, što bi mu omogućilo da bude u skladu sa evropskim propisima koji su u procesu usvajanja. Ovi propisi bi zahtijevali od Apple-a da proizvodi iPhone sa USB-C portovima u Evropi, tako da Apple ili treba da izvrši zamijenu dizajna širom svijeta ili da razvije specijalne iPhone uređaje za prodaju u Evropi.

Pouzdani izvori među kojima su Bloombergov Mark Gurman i Appleov analitičar Ming-Chi Kuo rekli su da će Apple izvršiti zamijenu, tako da je to velika mogućnost u ovom trenutku. Naravno, Appleovi planovi bi se mogli promijeniti.

Brzine prenosa podataka

Modeli iPhone 15 Pro sa USB-C portovima podržavaće veće brzine prenosa podataka, dok će standardni modeli iPhone 15 i dalje imati USB 2.0 brzine, iste kao Lightning. Prema Apple analitičaru Ming-Chi Kuou, modeli iPhone 15 Pro će podržavati „najmanje“ USB 3.2 ili Thunderbolt 3. Sa nadogradnjom, modeli iPhone 15 Pro bi mogli da prenose video i druge tipove datoteka mnogo bržim brzinama. Brzine prenosa preko USB 2.0 ograničene su na 480Mb/s, dok USB 3.2 podržava brzine do 20Gb/s. Ako Apple ponudi podršku za Thunderbolt 3 za modele iPhone 15 Pro, brzine prenosa podataka mogu biti do 40 Gb/s.