Karakteristike MediaTek Dimensity 9200

MediaTek Dimensity 9200 dolazi 8. novembra

MediaTek priprema najnoviju verzijuz svojih Dimensity vodećih čipseta, a priča se da će njegov sljedeći najsnažniji čipset koristiti naziv ‘9200’ i stići 8. novembra 2022.

Pročitajte sve što smo sazanli do sada o MediaTek Dimensity 9200 čipsetu.

Kada će biti predstavljen MediaTek Dimensity 9200?

Iako MediaTek nije službeno potvrdio ime Dimensity 9200, najavio je događaj lansiranja 8. novembra za koji smo prilično sigurni da će biti za novi čip. Održaće se u 14:30 po tajvanskom vremenu.

To bi imalo smisla – uostalom, prošlogodišnji Dimensity 9000 je takođe najavljen u novembru. Taj čip je otkriven neposredno prije godišnjeg Izvršnog samita kompanije, a pogodite šta: ove godine isti događaj je zakazan za 9.-11. novembar.

Uskoro se očekuje i veliki rival ovog čipa, Qualcommov Snapdragon 8 Gen 2 – očekuje se da će to biti objavljeno na Qualcommovom Snapdragon Summitu, koji se održava od 15. do 17. novembra. Dakle, ako su glasine tačne, trebali bismo vidjeti kako MediaTek povlači zavjese na svom novom SoC-u prije Qualcomma.

Karakteristike MediaTek Dimensity 9200

Kao i sa datumom izlaska, MediaTek još ne govori o konfiguraciji njegovog nadolazećeg čipseta. Ali, pouzdani tipster Ice Universe je počeo da predviđa specifikacije koje bismo trebali vidjeti.

On navodi da će MediaTek preći na Arm Cortex-X3, zamjenjujući X2 koji se koristio u Dimensity 9000 od prošle godine. Ovo je dobra vijest, jer prve indicije predviđaju da bi to moglo donijeti poboljšanja performansi do 25%.

X3 će navodno raditi na 3.05GHz, i biće uparen sa tri Cortex-A715 jezgra na 2.85GHz i četiri Cortex-A510 jezgra na 2.0GHz.

GPU će takođe dobiti nadogradnju, prelazeći na Arm Immortalis-G715, koji je predstavljen u junu. Ovo je prvi mobilni GPU kompanije Arm koji uključuje hardversko ubrzanje za praćenje zraka, nadmašujući prethodnu generaciju koja je sve ovo rješavala u softveru. G715 se takođe može pohvaliti promenljivom brzinom sijenčenja, poboljšanom mašinom za izvršavanje i podrškom za instrukcije za množenje matrica, što bi sve trebalo da rezultira veoma brzim i detaljnim renderovanjem za igre ili druge grafički intenzivne zadatke.

Arm tvrdi da su performanse poboljšane od 15% u odnosu na svog prethodnika G710, tako da bi G715 mogao biti blagoslov za svakoga ko uživa u AAA igrama na Android uređaju.

GSMArena prenosi da će čipset nastaviti da koristi TSMC-ov 4nm proizvodni čvor, poput Dimensity 9000, sa istim Cortex-A510 i Cortex-A710 jezgrama kao i prethodna generacija.

Idući dalje od stvarnih jezgara, rana benchmark curenja takođe obećavaju. Prvo, nepoznati telefon sa 9200 postavio je AnTuTu benchmark rekord od 1,26 miliona poena – što je znatno više u odnosu na prethodnih 1,12 miliona koje je postigao Dimensity 9000+ telefon.

Grafički rezultati mogli bi biti najviše obećavajući. Ice Universe je objavio GFXBench rezultate koji nadmašuju čak i Appleov A16 Bionic – iako ovaj test ne koristi praćenje zraka, ne gura Immortalis GPU do njegovih granica. Digital Chat Station je takođe prijavio rezultate grafičkog benchmark-a, iako po njegovim brojevima 9200 zaostaje i za A16 i za Snapdragonom 8 Gen 2.

Sa tako ranim (i nepoznatim) hardverom ovi brojevi ionako još ne znače previše, već ih treba uzeti samo kao gruba predviđanja: u ovom slučaju da bi Dimensity 9200 trebao imati dovoljno snage da se takmiči sa svoja dva velika rivala.

Koji telefoni će imati MediaTek Dimensity 9200?

Do sada smo vidjeli glasine o dva glavna asortimana pametnih telefona za koje se očekuje da će biti lansirani sa MediaTek 9200. Dok se smatra da obični Vivo X90 uređaji koriste Snapdragon, vodeći Vivo X90 Pro+ mogao bi biti prvi pametni telefon koji uključuje novu MediaTekovu ponudu. 

Činilo se da je još jedan insajd ekspert, nazvan WHYLAB, to potvrdio putem objave na Weibou gdje je rekao da će „Dimensity 9200 biti lansiran od vivo X90 serije“.

Ovome bi se mogao pridružiti Oppo Find X6 za koji se očekuje da će se pojaviti oko marta 2023. Iako su neke glasine predviđale da će koristiti Snapdragon 8 Gen 2, Oppo ima istoriju s MediaTek-om. Kompanijski Find X5 Pro bio je jedan od prvih koji je imao Dimensity 9000, iako samo u Kini, tako da bi gledanje novog čipseta u nadolazećem vodećem Oppo uređaju imalo smisla.

Očigledno, očekivali bismo da lista telefona koji koriste Dimensity 9200 raste kada čipset dođe na tržište. Kako će se ponašati u odnosu na uređaje koji trenutno zauzimaju naš najbolji pregled pametnih telefona ostaje da se vidi, ali vodeći  brendovi paemtnih telefona posebno treba da prate ovaj čip.