Apple - RCS (Rich Communication Services) iOS 18

Novi iOS 18 beta konačno uvodi RCS na iPhone uređaje

Apple je konačno odlučio da usvoji RCS (Rich Communication Services) standard za razmenu poruka na iPhone uređajima, nakon višegodišnjeg pritiska od strane Google-a. Ova promena donosi olakšanje korisnicima koji su se suočavali sa problemima interoperabilnosti na iMessage-u. Apple je obećao da će omogućiti pristup RCS porukama sa ažuriranjem iOS 18 ove godine, a nedavna beta verzija operativnog sistema već je aktivirala ovu funkciju za neke korisnike, dajući nadu da će obećanje biti ispunjeno.

Na Android uređajima, korisnici RCS-a u aplikacijama kao što je Google Messages uživaju u pogodnostima kao što su potvrde o čitanju, indikatori kucanja, deljenje medija sa niskom kompresijom i RCS grupne poruke. Apple je počeo da razvija slične funkcionalnosti, ali rana beta verzija pokazala je da nisu sve ove funkcije implementirane. Na primer, iako su dostupni indikatori isporuke poruka i deljenje slika visoke rezolucije između iOS-a i Androida, potvrde o čitanju i reakcije na poruke još uvek nedostaju.

Najnovija beta verzija, iOS 18 beta 2, objavljena u ponedeljak, omogućava nekim korisnicima u SAD pristup RCS porukama. Iako neki korisnici u Kanadi još uvek nemaju pristup, korisnici na Redditu potvrdili su da beta verzija automatski omogućava RCS za korisnike AT&T, T-Mobile i Verizon operatera (prema Android Authority).

Razvoj i implementacija RCS-a na iPhone uređajima izgleda da zavisi od operatera, jer svaki operater mora ručno ažurirati svoje pakete koji dolaze sa iOS-om. Ako vaš operater još nije omogućio podršku za RCS, postoje dva načina da to proverite. Prvo, možete otići u odeljak “Messages” u aplikaciji “Settings” i potražiti prekidač za RCS, koji bi trebao biti uključen po defaultu.

Možete pokušati da restartujete svoj iPhone, jer je to pomoglo nekim korisnicima da im se RCS pojavi na uređajima gde prethodno nije bio dostupan. Dok je na Android uređajima RCS standard već prilično raširen, na iPhone uređajima tek sada počinje da se uvodi, ali prekidač za njega možete pronaći u podešavanjima aplikacije Google Messages.