Snapdragon 8 Gen 2 stiže 15. novembra

Snapdragon 8 Gen 2 stiže 15. novembra

Qualcomm bi trebao predstaviti najnoviju verziju svog vodećeg Snapdragon 8 čipseta sljedećeg mjeseca na svom godišnjem događaju Snapdragon Summit, ali specifikacije čipa su već počele da cure, uključujući i prvo pojavljivanje na stranicama za benchmarking.

Dakle, šta će Snapdragon 8 Gen 2 donijeti i kada možete očekivati ​​da ga vidite u novim telefonima? Pročitajte sve što do sada znamo o Snapdragon 8 Gen 2.

Kada će Snapdragon 8 Gen 2 biti objavljen?

Qualcomm je na svojoj web stranici potvrdio da će svoj sljedeći Snapdragon Samit održati na Havajima 15.-17. novembra.

Samit je godišnji događaj koji Qualcomm tradicionalno koristi da otkrije najnoviju generaciju vodećeg Snapdragon silikona, tako da je logično da ćemo se ove godine susresti sa 8 Gen 2 na događaju – vjerovatno na uvodnoj riječi prvog dana, 15. novembar.

To je znatno ranije od uobičajenih datuma za Snapdragon Summit, koji se obično održava početkom decembra. To znači da bismo prve telefone 8 Gen 2 mogli vidjeti i malo ranije ako budemo imali sreće.

Preporučeno za čitanje:

Koje specifikacije ćemo vidjeti u Snapdragon 8 Gen 2?

Od Qualcomm-a nisu potvrđene specifikacije o tome kako će se dizajn Snapdragona 8 Gen 2 razlikovati od Snapdragona 8 Gen 1, i novijeg 8+ Gen 1. Ali postojale su neke čvrste glasine koje donekle uklanjaju velove.

Tech Leaker Ice Universe izvještava da novi procesor rješava jedan od glavnih problema sa Snapdragon 8 Gen 1: energetsku efikasnost.

Preporučeno za čitanje: MediaTek Dimensity 9200

Telefoni 8 Gen 1, uglavnom, nisu previše impresionirani kada je u pitanju trajanje baterije. Ovo je donekle poboljšano u efikasnijem 8+ Gen 1, a zvuči kao da je dodatno poboljšano u Snapdragon 8 Gen 2, koji prema postu iznad radi bolji posao upravljanja svojom energetskom efikasnošću. To je dobra vijest kada su u pitanju performanse i izdržljivost uređaja koji koriste novi čipset.

Još jedna objava pouzdanog tehnološkog savjetnika, ovog puta Digital Chat Station na kineskoj stranici Weibo, opisuje kako će Snapdragon 8 Gen 2 biti konfigurisan, uz podigavši ​​nekoliko obrva.

Čipset ima kodno ime SM8550 (Kailua), a njegov opis počinje sa standardnijim elementima kao što je 4nm proces koji će proizvoditi TSMC, a ne Samsung, i Adreno 740 GPU. Postaje malo neobičnije kada pogledate kako će jezgra biti konfigurisana.

Prema objavi, koristit će četiri tipa jezgri umjesto tri standardnija koja se nalaze u Qualcommovim čipsetima u posljednjih nekoliko godina. Oni će se sastojati od jednog Cortex-X3, dva Cortex-A720, dva Cortex-A710 i tri Cortex-A510.

Cortex-X3 je novo najavljeno jezgro kompanije Arm, koje ima 25% poboljšanja performansi u odnosu na svog prethodnika. Kompanija nije najavila Cortex-A720, ali je vjerovatno da se izvor informacija poziva na čip za koji sada znamo da se zove Cortex-A715 – što se čini vjerojatnijim sada kada je rivalski proizvođač Ice Universe dijelio potpuno iste specifikacije, ali sa A715 umjesto A720. On takođe dodaje neke brzine takta: 3,2 GHz za X3, 2,8 GHz za A715 i A710 i 2,0 GHz za sporije A510 čipove.

Ono što je čudno u vezi sa ovom postavkom je da je A715 zamjena za A710, tako da je neobično da Qualcomm razmatra dizajn koji koristi jezgre iz obje generacije.