Šta je Huawei HarmonyOS operativni sistem?

Kao alternativu Android operativnom sistemu, Huawei je razvio sopstveni operativni sistem pod nazivom HarmonyOS. Dizajniran je da radi na više uređaja, uključujući pametne telefone, nosive uređaje, pametne televizore i još mnogo toga. 

U ovom članku ćemo detaljnije pogledati šta je HarmonyOS, kako radi, njegove prednosti i nedostatke, te uređaje koji ga trenutno koriste.

Šta je HarmonyOS?

HarmonyOS, takođe poznat kao Hongmeng OS u Kini, je operativni sistem koji je razvio Huawei, kineska multinacionalna tehnološka kompanija. 

Dizajniran je da bude fleksibilan operativni sistem koji može da radi na širokom spektru uređaja, uključujući pametne telefone, tablete, nosive uređaje, pametne televizore i još mnogo toga. Zasnovan je na arhitekturi mikrokernela, što mu omogućava da bude lagan i efikasan.

Povezano:

Kako to radi?

HarmonyOS je dizajniran da bude distribuirani operativni sistem, što znači da može raditi na više uređaja i dijeliti resurse jedni s drugima. 

Ovo omogućava besprijekorno korisničko iskustvo na različitim uređajima. Na primjer, ako počnete gledati video na pametnom telefonu i želite ga nastaviti gledati na pametnom TV-u, HarmonyOS će automatski prenijeti video na vaš TV i nastaviti reprodukciju od mjesta gdje ste stali.

Prednosti i nedostaci HarmonyOS-a

Jedna od glavnih prednosti HarmonyOS-a je njegova distribuirana arhitektura, koja omogućava uređajima da dijele resurse i međusobno komuniciraju neprimjetno.

 Ovo bi potencijalno moglo omogućiti nove slučajeve upotrebe i scenarije, kao što je korištenje više uređaja za zajednički rad na dovršenju zadatka ili dijeljenju sadržaja.

Još jedna prednost HarmonyOS-a je njegov lagan i efikasan dizajn, koji bi mogao poboljšati performanse i vijek trajanja baterije uređaja. Uz to, kako Huawei ima potpunu kontrolu nad razvojem operativnog sistema, potencijalno može pružiti bolje sigurnosne i karakteristike privatnosti.

S druge strane, jedan od glavnih nedostataka HarmonyOS-a je nedostatak podrške za popularne aplikacije i usluge trećih strana, kao što su Google Play Store i Google Maps. Ovo bi moglo ograničiti korisničko iskustvo za neke korisnike. Osim toga, kako je HarmonyOS relativno nov, može doći do problema s kompatibilnošću s nekim starijim uređajima.

Koji uređaji ga koriste?

Trenutno se HarmonyOS koristi na nekim od Huawei uređaja u Kini. To uključuje pametne telefone, tablete i pametne satove. Huawei je najavio planove za proširenje upotrebe HarmonyOS-a na druga tržišta i uređaje u budućnosti, uključujući pametne televizore, automobile i druge IoT uređaje.

Huawei telefoni:

Šta je sa Androidom?

Huawei je bio prisiljen prestati koristiti Android na svojim uređajima zbog trgovinskih ograničenja koje je uvela američka vlada. Kao rezultat toga, kompanija je razvila HarmonyOS kao alternativu. Međutim, Huawei nije u potpunosti napustio Android, a neki od njegovih uređaja i dalje koriste modificiranu verziju operativnog sistema bez Google servisa.

Zaključak

HarmonyOS predstavlja novi pravac za Huawei u pogledu operativnih sistema. Iako ima neke prednosti u odnosu na Android, kao što je njegova distribuirana arhitektura i potencijal za bolju sigurnost i privatnost, još uvijek postoje neki izazovi koje treba prevazići, kao što su problemi s kompatibilnošću i nedostatak podrške za aplikacije treće strane. 

Biće zanimljivo vidjeti kako će se HarmonyOS razvijati i kako će se u budućnosti takmičiti s drugim operativnim sistemima.