Zašto je eSIM popularan na putovanjima: 11 ključnih prednosti

Zašto je eSIM popularan na putovanjima? Evo su 11 ključnih prednosti

Putovanja su uvijek uzbudljiva, ali danas korišćenje pametnih telefona tokom odmora neizostavno. Jednostavna potreba za mobilnim internetom tokom putovanja zbog korišćenja online mapa, postavljanja fotografija na društvenim mrežama ili online komunikacije sa najbližima kod kuće, stvorila je nove tehnologije kao što je eSIM

Tradicionalne SIM kartice ponekad otežavaju stvari. Međutim, eSIM postaje sve popularniji među putnicima tokom njihovog odmora. 

Saznajte zašto je eSIM postao nevjerovatno popularan i skoro potpuno zamijenio roaming. U nastavku pročitajte 11 prednosti eSIM kartica. 

Šta je eSIM?

eSIM, ili “embedded SIM”, je digitalna SIM kartica. Za razliku od fizičkih SIM kartica, eSIM je ugrađen direktno u vaš uređaj. 

Ovo znači da nema potrebe za zamjenom kartica kada mijenjate operatera ili putujete u drugu zemlju. Prema GSMA, predviđa se da će do 2025. godine preko 2 milijarde uređaja koristiti eSIM tehnologiju. Ova brojka jasno pokazuje rastuću popularnost eSIM-a. 

A aktivacija eSIM kartice je više nego jednostavna uz skeniranje QR code. Detaljnije u tekstu: Šta je eSIM kartica i kako funkcioniše?

11 prednosti eSIM kartica

Pročitajte sve prednosti eSIM kartica i zašto je zamijenio skupi roaming na putovanjima.

Lakoća korišćenja

Jedan od glavnih razloga zašto putnici vole eSIM je njegova lakoća korišćenja. Ne morate brinuti o kupovini ili zamjeni SIM kartica kada stignete na destinaciju. 

Sve se može obaviti online, što štedi vrijeme i trud. Na primjer, možete jednostavno preuzeti plan podataka putem aplikacije i aktivirati ga u nekoliko koraka preko QR code. 

Povezano: eSIM drastično mijenja tržište mobilnih komunikacija

Fleksibilnost i praktičnost

Kartica eSIM pruža nevjerovatnu fleksibilnost. Možete mijenjati različite operatere i tarifne planove bez potrebe za fizičkom SIM karticom. 

Ovo znači da uvijek možete birati najpovoljniju opciju. Ovo je odlična vijest za putnike koji žele imati više opcija na raspolaganju bez dodatnih komplikacija.

Povezano: Google omogućio transfer eSIM broja na drugi Andorid uređaj

Ušteda troškova

Još jedan veliki plus eSIM-a je ušteda troškova. SIM kartice koja koristite u vašoj zemlji često dolaze s skupim roaming kartama. Međutim, s eSIM-om možete birati lokalne tarife za internet koji su mnogo jeftiniji. 

Na primjer, možete aktivirati eSIM plan za određenu zemlju ili regiju u aplikaciji Airalo, što može uštedjeti stotine eura na dužim putovanjima. Prema podacima Statista, prosječni putnik može uštedjeti do 50% troškova mobilnih usluga koristeći eSIM.

Airalo tarifni planovi za putovanja
airalo esim plan za putovanja

Sigurnost

eSIM takođe nudi veći nivo bezbednosti. Budući da nema fizičke kartice, manja je šansa za gubitak ili krađu. 

Takođe, mnogi eSIM provajderi nude dodatne sigurnosne funkcije kao što su enkripcija podataka. Ovo je posebno važno za putnike koji često koriste javne Wi-Fi mreže. Pouzdanost eSIM-a je takođe visoka, jer mnogi vodeći svjetski operateri podržavaju ovu tehnologiju.

Ekološki prihvatljiv

eSIM je takođe ekološki prihvatljivija opcija. Eliminacijom potrebe za fizičkim SIM karticama smanjuje se upotreba plastike i elektronskog otpada. 

Globalna pokrivenost

Jedna od najvećih prednosti eSIM-a je njegova globalna pokrivenost. Mnogi eSIM provajderi nude planove koji pokrivaju više zemalja, što je idealno za one koji često putuju. 

Na primjer, ako putujete kroz Evropu, možete imati jedan plan koji radi u svim zemljama koje posjećujete. Ovo eliminiše potrebu za kupovinom više SIM kartica i omogućava vam da ostanete konektovani bez prekida.

Jednostavno prebacivanje između uređaja

eSIM olakšava prebacivanje između različitih uređaja. Ako kupite novi telefon ili tablet, možete jednostavno prenijeti svoj eSIM plan na novi uređaj bez potrebe za novom karticom. To je posebno jednostavno kod iPhone, a od nedavno eSIM transfer omogućio i Android.

Ovo je posebno korisno za putnike koji koriste više uređaja. Na primjer, možete koristiti isti eSIM tarifa na svom telefonu i tabletu, što dodatno pojednostavljuje stvari.

Brža povezanost

eSIM je dostupan automatski i online. Tako da u toku 5 minuta možete uraditi kupovinu i aktivaciju, i odmah se povezati na internet.

Odlična i brza korisnička podrška

Mnogi eSIM provajderi nude odličnu korisničku podršku. Ovo je posebno važno za putnike koji mogu naići na probleme s konekcijom ili aktivacijom same eSIM usluge. 

Većina provajdera nudi podršku 24/7 putem live chata ili emaila, što može biti od velike pomoći u hitnim situacijama. Dobar primjer su kompanije kao što je AirAlo, Maya i Breez eSIM, koje su poznate po svojoj pouzdanoj podršci korisnicima.

Pristup ekskluzivnim ponudama

Korisnici koji koriste eSIM često imaju pristup ekskluzivnim ponudama i popustima. Mnogi provajderi nude specijalne tarife za putnike koji su povoljniji od standardnih roaming tarifa. 

Bolje iskustvo putovanja

Na kraju, korišćenje eSIM-a može značajno poboljšati vaše iskustvo putovanja. Bez brige o SIM karticama, možete se fokusirati na uživanje u odmoru i lijepim destinacijama. 

Biti stalno povezan znači da možete lako koristiti Google mape, tražiti restorane, rezervisati smještaj ili komunicirati s prijateljima i porodicom. 

Sve ovo doprinosi opuštenijem i ugodnijem putovanju.

Zaključak

eSIM tehnologija brzo postaje standard među putnicima širom svijeta i pametnim telefonima. Njena praktičnost, fleksibilnost i ušteda troškova čine je idealnom opcijom za sve koji vole putovati. 

Kako tehnologija nastavlja da se razvija, možemo očekivati još više prednosti od korišćenja eSIM-a u budućnosti. 

Bez obzira na to gdje putujete, eSIM vam može olakšati život i učiniti vaše putovanje prijatnijim. 

Razmislite o prelasku na eSIM za vaše sljedeće putovanje i doživite sve njegove prednosti.

Popularno: