Najbolji Huawei pametni telefoni u 2024

Najbolji Huawei telefoni 2024

Huawei je brzo postao jedan od najvećih svjetskih mobilnih igrača, izbacivši Apple sa drugog mjesta u globalnoj prodaji pametnih telefona u 2019. Međutim, u trenutku kada je to krenulo, zabrana koju su nametnule SAD zavladala je i od tada ometa kompaniju u neumoljivom pohodu ka vrhu.

Huawei je stavljen na američku listu entiteta još 2019. godine, čime je praktično zabranjena trgovina između Huawei i bilo koje američke kompanije. To je dovelo do toga da Google obustavi trgovinu sa Huawei kompanijom, i iako Mate 30 i Mate 30 Pro pokreću Android otvorenog koda, oni su bili prvi telefoni kompanije koji nisu imali unaprijed instalirane Google Mobile Services (tzv. GMS).

Svi su Huawei odlični telefoni imaju nedostatak Google Play što predstavlja problem za mnoge korisnike na zapadnim tržištima.

Huawei nudi sopstvenu alternativnu prodavnicu, AppGallery ali ona nije prava konkurekcija u poređenju sa Google ponudom. Tu je i prelazak sa Android-a na HarmonyOS, proces koji je Huawei formalizovao 2. juna 2021. godine, međutim, u ovoj fazi malo toga što ukazuje na to da ovo preokreće sudbinu privlačnosti njegovog uređaja za tržišta van Google-a.

Dobra vijest je da će svi Huawei telefoni koji su prvobitno isporučeni sa Google Play uslugama nastaviti da dobijaju pristup bezbjednosnim ažuriranjima, Google aplikacijama i uslugama. 

Ako ostavimo Android dramu na stranu, evo izbora onoga što smatramo najboljim Huawei telefonima dostupnim za kupovinu u 2024.

Najbolji Huawei telefoni 2024

Huawei Mate 60 Pro+

Mate 60 Pro+ je najbolji Huawei telefon elegantnog dizajna sa Danqing Arc motivom, drugom generacijom izdržljivog Kunlun Glass-a i moćnom Xuanwu arhitekturom.

Mate 60 Pro plus je najbolji Huawei telefon

Glavne prednosti su revolucionarna glavna kamera sa 10-stepenom fizički podesivom aperturom, telefoto makro kamera, ultra širokougaona kamera za savršene fotografije. Podržava i satelitske pozive i poruke.

Ostali plusovi su brzi čipset, velika baterija od 5000 mAh, ultra-brzo 88W punjenje, reverse wireless punjenje, IP68 zaštita, kao i mnogobrojne pametne funkcije poput AI kontrole iz vazduha i zaštite privatnosti.

Jedini nedostatak je što nema 3.5mm jack priključak za slušalice, ali to u posljednje 3 godine nema ni jedan flagšip model na tržištu. Međutim, Mate 60 Pro+ i dalje predstavlja trenutno najsnažniju Huawei premium ponudu.

Huawei Mate 60 Pro

Huawei Mate 60 Pro je vrhunski telefon sa koncentričnim dizajnom inspirisanim prirodnim bojama i drugom generacijom izuzetno izdržljivog Kunlun Glass-a. Ima ekran do 6.82 inča OLED tehnologije. 

Definitvno je međut dva najbolja Huawei telefona za 2024. godinu, sa svojom jačom verzijom Pro+ koju smo stavili na prvom mjestu.

Huawei Mate 60 Pro

Glavne prednosti su revolucionarna glavna kamera sa 10-stepenom fizički podesivom aperturom, telefoto makro kamera, ultra širokougaona kamera za savršene fotografije i video snimke. Podržava i satelitske pozive.

Ostali plusovi su brzi čipset, velika baterija od 5000 mAh, ultra-brzo 88W punjenje, reverse wireless punjenje, IP68 zaštita, kao i mnogobrojne pametne funkcije EMUI 13 sa poboljšanom zaštitom privatnosti.

Takođe nema 3.5mm jack priključak za slušalice. U ostalom, Mate 60 Pro predstavlja impresivnu flagšip ponudu za sve one kojim Google servisi nisu na prvom mjestu.

Pročitaj: Telefoni sa najboljom baterijom

Huawei P60 Pro

Huawei P60 Pro predstavljen je kao vrhunski model sa odličnim dizajnom i vrhunskim mogućnostima kamere.

Ovaj telefon ima 6,67-inčni 120Hz OLED ekran, trostruki sistem kamera od 50MP sa promjenjivim otvorom blende, 50MP telefoto i 13MP ultraširoki objektiv. Snapdragon 8+ Gen 1 čipset i do 12GB RAM-a pružaju snažne performanse.

Huawei P60 Pro je otporan na vodu i prašinu

P60 Pro podržava brzo kabl i bežično punjenje, ima veliku bateriju od 4815 mAh, IP68 vodootpornost i HMS ekosistem umjesto Google usluga. Ukupno, P60 Pro izgleda kao moćan foto-orijentisani telefon vrijedan razmatranja.

Pročitajte više posebnom tekstu o Huawei P60 Pro

Huawei Mate 50 Pro

Mate 50 Pro, samo na hardveru, najbolji je telefon koji je Huawei ikada napravio. Ima divan dizajn, odličan ekran i maksimalno trajanje baterije.

Njegove kamere su takođe izvanredne sa veoma sposobnim glavnim senzorom od 50 megapiksela zajedno sa podesivim otvorom blende u deset koraka – prvi put da je to urađeno na telefonu.

Huawei Mate 50 Pro, najbolji Huawei telefon u 2023

Trostruke kamere proizvode neke zaista zapanjujuće snimke sa odličnim detaljima i odličnim performansama pri slabom osvjetljenju. 

Takođe je rijetko da Android telefon ne može da pristupi Google Play prodavnici i da izvorno podržava Google aplikacije i usluge, ali nažalost to je slučaj sa Mate 50 Pro. Kao i mnogi telefoni na ovoj listi, on može da preuzima samo aplikacije iz Huawei AppGallery, a mnoge najbolje aplikacije nedostaju. 

Možete ih učitati iz drugih izvora, ali osim ako niste tehnički potkovani, to je velika greška i potencijalni bezbjednosni rizik. To je takođe ručni proces ažuriranja aplikacija, što je neugodno.

Ako jednostavno morate da imate Huawei telefon, ovo je ono što možete da nabavite – ali mi ga zaista preporučujemo samo ako ne morate da pristupate Google uslugama i nemate ništa protiv da ne pronađete aplikacije koje koristite u instaliranoj prodavnici aplikacija.

Huawei P50 Pro

Iako trenutna serija P50 ne preokreće sudbinu telefona kompanije – u pogledu vraćanja pristupa Google Play uslugama – u ovom trenutku više se radi o odlučivanju da li je alternativa koju je Huawei izgradio tokom godina sada vrijedna kompromisa.

Huawei P50 Pro kamera od 50 MP

Konkretno u slučaju Huawei P50 Pro, dok su sve Google aplikacije koje biste vjerovatno željeli zamijenjene internim alternativama, korisničko iskustvo zasnovano na EMUI 12 (HarmonyOS 2 trenutno postoji samo na kineskim P50 jedinicama), i izgleda kao većina modernih Android telefona, sa nekoliko neobičnih stvari koje izgledaju kao da su pozajmljene od iOS-a.

Što se tiče hardvera, Huawei je imao malo više prostora da raširi svoja krila, a Pro ima vrhunski dizajn sa staklenom pozadinom, sa privlačnom reflektujućom završnom obradom i jedinstvenom postavkom dvostruke zadnje kamere.

Sam sistem kamera je veoma jak, čak i ako nije baš najbolji u Android prostoru, dok su opšte performanse uređaja takođe dobre. Uz to, telefon stiže kasno na zabavu sa Snapdragon 888, dok su njegovi direktni konkurenti uspjeli da iskoriste noviji Snapdragon 8 Gen 1.

Trajanje baterije je još jedan vrhunac, podržan odličnim brzim punjenjem od 66W, dok nedostatak 5G zaokružuje listu izazovnih kompromisa na inače sposobnom pametnom telefonu.

Pogledajte kompletnu recenziju Huawei P50 Pro.

Huawei P30 Pro

Ako ste voljni da pravite kompromis u pogledu ažuriranja softvera i hardvera aktuelne generacije, P30 Pro ima još života.

Dizajn je i dalje vrhunski, ekran je odličan, a kamere i danas mogu da isporuče dobre rezultate. Cijene su pale otkako je lansiran početkom 2019. i zbog toga je odlična vrijednost u poređenju sa mnogim vodećim rivalima.

Huawei P30 pro

Ako želite da potrošite manje (i dobijete malo manje), tu je i Huawei P30 koji treba da uzmete u obzir.

Imajte na umu da je serija P30 najavljena prije nego što je Huawei stavljen na američku trgovinsku listu blokiranih i Google je objavio svoju odluku da povuče podršku; stoga i dalje ima pun pristup Google aplikacijama, uslugama i bezbjednosnim ažuriranjima i kao takav je poslednji sjajan Huawei telefon koji je dobio našu preporuku za najširi krug korisnika.

Huawei Mate X2 

Huawei je imao malo prakse u pravljenju sklopivih uređaja u ovoj fazi i Mate X2 je jasan pokazatelj ovladavanja ovim oblikom telefona koji je još uvijek u razvoju.

Huawei Mate X2 

Mate X2 se može pohvaliti prelijepim vertikalnim sklopivim dizajnom koji je prepun snage, kako sa stanovišta performansi tako i sa stanovišta fotografije. U stvari, ovaj uređaj takođe ima najbolju sklopivu kameru trenutno, sa jasnom marginom.

Huawei P40 Pro 

Vrhunski nastavak jednog od najboljih pametnih telefona Huawei P40 Pro se ističe u svim oblastima, nudeći vrhunske performanse 5G i WiFi 6 mrežne tehnologije, izvanredno trajanje baterije sa brzim punjenjem, fantastično podešavanje kamere na prednjoj i zadnjoj strani, plus privlačan ‘Overflow’ ekran od 90Hz.

Huawei P40 Pro u rozoj boji, specifikacije

Međutim, iskustvo je narušeno odsustvom Google Mobile Services-a, a zaobilazna rešenja potrebna da bi se telefon učinio što lakšim ili prijatnijim za korišćenje bez GMS-a nisu baš toliko dostupni prosječnom korisniku.

Huawei P40

Huawei P40

Huawei P40 je odličan dio serije kojoj, iako nedostaju neke od vrhunskih karakteristika Pro i Pro+ varijanti, i dalje može da parira većini ekvivalentnih vodećih modela od 2020, u smislu fotografije i sirovih performansi.

To je takođe pametni telefon dobrog izgleda sa privlačnom završnom obradom od mat stakla na zadnjoj strani koja ostavlja mekani sjaj na dodir, plus tu je i blistavi, oštar OLED ekran od 6.1 inča za uživanje.

Naravno, pravi problem je nedostatak Google Play usluga. Huawei je potkopao svoje rivale, nudeći značajnu uštedu na hardveru na vrhunskom nivou, ali nećete moći da pravilno pristupite aplikacijama kao što su Google mape i Youtube.

Ako ste samopouzdani geel kojem ne smeta rad oko ekosistema bez Google-a, P40 je odličan telefon po odličnoj cijeni, ali ako samo želite nešto što radi sa svim opcijama, mi predlažemo da idete na drugu opciju.

Huawei P40 Pro Plus

P40 Pro+ je fantastičan telefon sa nekim od najboljih kamera svih telefona (u vrijeme pregleda). Zbog toga je još teže reći da vam to ne možemo preporučiti da kupite osim ako ga jednostavno ne želite za te kamere i imate drugi uređaj koji vam omogućava da koristite aplikacije koje ne možete da nabavite na Pro+.

Huawei P40 Pro Plus

Bez direktnog naslednika na horizontu – nema naznaka P50 Pro+ o kome bi se moglo govoriti – P40 Pro+ bi mogao biti poslednji te vrste, a Huawei umjesto toga gura u drugim oblastima, poput sklopivih i nosivih uređaja.

Huawei Nova 11

HUAWEI nova 11 je tanak i lagan telefon sa dizajnom ravnog ekrana od 6,88 mm i težinom od samo 168 g. Ima 6,7-inčni 120Hz OLED ekran sa širokim uglovima za selfije.

Huawei Nova 11

Glavna karakteristika je 60MP ultra širokougaona prednja kamera za portrete koja podržava 4K video snimanje i 100° ultra-široki ugao.

Sa zadnje strane se nalazi 50MP AI kamera sa laser fokusom i makro objektivom koji omogućava fotografisanje iz blizine od 2 cm. Podržava noćno fotografisanje i portrete.

Baterija od 4500 mAh se puni ultra-brzo za 31 minut zahvaljujući 66W SuperCharge Turbo punjenju. 

Nova 11 takođe dolazi sa nova Game Engine modelom za poboljšano igranje igrica.

Radi na EMUI 13 sa pametnim funkcijama kao što su SuperHub za dijeljenje sadržaja i Super Memo za efikasno pravljenje bilješki.

Pročitaj: Kako skinuti aplikacije sa AppGallery

Najčešća pitanja u vezi Huawei telefona