Samsung Galaxy A53 recenzija telefona

Samsung Galaxy A53 5G recenzija

Samsung Galaxy A53 je, za sve namjere i svrhe, jeftinija verzija Samsung Galaxy S22. Samsung to ne bi tako nazvao, ali ima smisla za nas jer Galaxy A serija obično donosi mnoge funkcije Galaxy S po nižoj cijeni. Galaxy A53 je odličan primjer jednog od najboljih Samsung telefona u pristupačnijem pakovanju. Pričitajte u nastavku recenziju sa Galaxy A53 5G.

Moguće je da Galaxy A53 pruža najbolje iskustvo sa kamerom koje možete da dobijete na telefonu po ovoj cijeni – njegova četiri zadnja dugmeta se kombinuju sa dugom listom režima fotografije i video snimanja koje Samsung nudi kako bi vam omogućio da snimite neke iznenađujuće atraktivne slike.

Svakako, početkom 2023. godine očekujemo Samsung Galaxy A54, koji će naslijediti model A53.

Prednosti i mane Galaxy A53

Prednosti

  • Dobre kamere po dobroj cijeni
  • Atraktivan dizajn
  • Ekran dobrog izgleda

Mane

  • Sporo se puni
  • Spora navigacija
  • Vijek trajanja baterije bi mogao biti bolji

Samsung Galaxy A53 dizajn

Sve pohvale za dizajn telefona, Samsung se ovoga puta baš potrudio. Telefon možete podići u boji breskve, kao i u bijeloj, crnoj i plavoj boji. Samsung svakom od naziva boja stavlja prefiks riječju “sjajno”, ali bi nam bilo neprijatno da to napišemo više puta. Boja koju izaberete utiče i na plastični zadnji panel i na metalni okvir.

Telefon ima dimenzije 159.6 x 74.8 x 8.1 mm i težak je 189 g, tako da bismo ga nazvali srednje veličine. Nije toliko velika da bi bila neudobna za upotrebu, sve dok rukavice nisu masivne.

Na desnoj ivici telefona nalazi se dugme za napajanje i taster za jačinu zvuka, dok je USB-C port upravo tamo gdje biste očekivali da bude. Ne postoji 3.5 mm priključak za slušalice, za razliku od nekih drugih telefona po ovoj cijeni, ali postoji skener otiska prsta na ekranu, koji ne viđamo prečesto na telefonima ove cijene.

Izbočina sa zadnje strane kamere telefona je prilično potcijenjena. Ovo je djelimično zato što ne strči predaleko, a takođe i zato što se zadnji dio uređaja podiže da ga dočeka.

Jedna stvar koja nam se ne dopada kod telefona je to što je njegova zadnja strana oštećena sertifikatima i drugim detaljima.

Galaxy A53 ima IP67 ocjenu, što znači da je potpuno otporan na prašinu i vodu na dubini do jednog metra u trajanju od 30 minuta. Plastična poleđina ga takođe štiti od manjih padova i ogrebotina.

Pročitajte kompletene Galaxy A53 specifikacije

Samsung Galaxy A53 ekran

Samsung Galaki A53 se može pohvaliti jednim od najlepših ekrana koje ćete vidjeti na jeftinim telefonima.

To je panel od 6.5 inča, sa FHD+ rezolucijom, brzinom osvježavanja od 120Hz i maksimalnom osvjetljenošću od 800 nita. Sa ovim specifikacijama, A53 se ne izdvaja od drugih telefona slične cijene, ali Samsungova tehnologija ekrana je pravi šampion, sa Super AMOLED ekranom koji izgleda živopisno.

Na papiru, Galaxy A53 ima isti ekran kao A52, ali upoređujući oba ekrana A53 model ima bolji ekran što se može vidjeti i na testovima. Vjerovatno zbog unapređenja Samsungove tehnologije za AMOLED ekrane.

Punch-hole za prednju kameru na vrhu ne utiče mnogo na vaš prostor za gledanje, tako da izgleda neprimijetno.

Samsung Galaxy A53 kamere

Iako se performanse kamere Samsung Galaxy A53 ne mogu uporediti sa performansama Galaxy S telefona, on svojom fotografskom igrom zaobilazi konkurente po istoj cijeni.

Glavna kamera je 64MP f/1.8 sa širokougaonim sočivom, a pridružuje joj se kamera od 12MP sa f/2.2 123-stepenim ultraširokim sočivom, 5MP f/2.4 makro i 5MP f/2.4 senzor dubine.

Samsung A53 kamere i zadnja strana telefona

Snaperi snimaju fotografije koje su svijetle i šarene, zbog čega se pojavljuju snimci divljih životinja, hrane, pejzaža ili ljudi. Postoji veliki dinamički opseg za telefon, a slike su takođe oštre, sve dok ih snimate glavnom kamerom.

Noćna fotografija je takođe prilično dobra. Pravi solidne fotografije za model srednjeg ranga. 

Ako obratite pažnju na tržište jeftinih telefona, vjerovatno ste vidjeli gomilu telefona koji postavljaju makro ili dubinske kamere od 2MP kako bi se detaljnije prikazala lista specifikacija, ali to ovdje nije slučaj. Makro kamera pravi slike objekata iz krupnog plana koji dobro izgledaju, iako je sočivo imalo dodir izobličenja na ivicama. Kamera dubine je proizvela fotografije sa prilično prirodnim zamućenjem pozadine.

Izbor režima fotografisanja pomaže vam da maksimalno iskoristite niz kamera Galaxy-a. Dva se posebno ističu: Single Take, koji vam omogućava da izaberete snimak iz video snimka, i režim hrane, koji vam omogućava da izaberete određenu oblast fokusa da biste napravili snimke dramatičnog izgleda.

Sa Single Take, snimate video snimak objekta, a zatim AI algoritam bira fotografije iz njega, uređuje i izrezuje te slike i daje vam izbor; iz ovog skupa možete odabrati omiljeni snimak.

Režim za hranu – koji, uprkos nazivu, funkcioniše i za stvari kao što su flora i životinje – omogućava vam da napravite fotografije kakve ljudi vole da objavljuju na društvenim mrežama. 

Na prednjoj strani telefona nalazi se selfi kamera od 32MP f/2.2, a ova je, kao i zadnja kamera, prilično odlična za telefon srednjeg ranga. Snimci su izgledali svijetli i živahni, bilo da smo bili u sunčanim ili slabijim uslovima.

Video

Možete da snimate 4K video pri 30 fps ili 1080p pri 60 fps na zadnjim, ali i na prednjim kamerama. Rijetko je vidjeti telefon koji nudi takvu vrstu snimanja visoke rezolucije na prednjoj strani. Tu su i usporeno snimanje i „Super Slow-Mo”, koji radi tačno ono što piše.

Samsungov Pro Video režim je takođe ovdje, koji vam daje sve opcije Pro fotografije, uključujući ISO i balans bijelog, ali za video. Međutim, nisu tu sve funkcije S22 Ultra, jer vam taj vodeći telefon takođe omogućava da prilagodite podešavanja zuma na različitim sočivima i da izaberete oblast sa koje mikrofon snima.

Ostale recenzije

Samsung Galaxy A53 performanse

Samsung Galaxy A53 može zaobići rivale po istoj cijeni u odeljenjima za kameru i ekran, ali daleko zaostaje kada su u pitanju performanse. Čip je Exynos 1280, koji je domaći Samsungov komplet srednjeg opsega – i ostavlja mnogo toga da se poželi.

Telefon je poneka spor za navigaciju – ne stalno, ali ponekad. Ponekad kada otključavate telefon, učitavate aplikacije ili ih zatvarate, može se zamrznuti ekran. Ponekad čak i prevlačenje između ekrana menija može potrajati.

Samsung Galaxy A53 Softver

Svi Samsung-ovi telefoni pokreću Android sa kompanijskim One UI postavljenim preko Android-a – Galaxy A53 dobija Android 12, a neke od funkcija ove verzije uključuju hibernaciju aplikacije (ako ne koristite aplikaciju dugo vremena ona se sakriva iz menija) i Material You, što vam omogućava da promijenite šemu boja menija telefona tako da odgovara pozadini.

Od lansiranja, Galaxy A53 je dobio ažuriranje na Android 13, tako da je softver još uvijek ažuriran u vrijeme pisanja.

Jedan korisnički interfejs je uglavnom grafički remont standardnog Android-a i ili će vam se svidjeti ili neće; ne možemo vam reći šta da mislite. Ali on je punjen Samsungovim sopstvenim aplikacijama, što je ponekad zbunjujuće jer su instalirane i Google-ove sopstvene aplikacije (kao na bilo kom Android telefonu).

Tu su Samsung Pay, Galerija, Prodavnica i još mnogo toga, ali svi oni imaju Google parnjake – Pay, Photos i Play Store. Postoji mnogo više aplikacija koje su pune menija kada podesite telefon, kao što je Samsung Free, koji nudi nekoliko besplatnih igrica, knjiga, podcasta i TV emisija; Globalni ciljevi, koji vam samo govore koji su ciljevi kompanije Samsung; i neke treće strane kao što su Booking.com, LinkedIn i Microsoft Office.

Često kritikujemo kineske brendove telefona zbog preinstaliranog softvera, ali Samsung je isto tako loš. Kao poznati korisnici Google-ovih sopstvenih aplikacija za većinu naših funkcija, morali smo da krenemo u brisanje Samsung aplikacija kada smo prvi put pokrenuli uređaj.

Samsung Galaxy A53 baterija

Samsung Galaxy A53 ima bateriju od 5.000mAh, što je velika stvar, iako vidimo da mnogi telefoni srednjeg ranga imaju ovu vrstu snage.

U praksi telefon traje otprilike jedan dan između punjenja. Mogli bismo da dobijemo nešto više vremena trajanja baterije ako bismo stvar koristili štedljivo – ili manje, ako bismo provodili mnogo vremena u fotografisanju ili korišćenju uređaja za navigaciju; ali cio dan upotrebe je dobra stvar.

Iako dan upotrebe nije loš, telefoni srednjeg ranga često imaju fantastičan radni vijek baterije, tako da se A53 osjeća malo ograničeno.

Nažalost, punjenje ovog telefona do kraja traje predugo. U svijetu sa super-budžetnim pametnim telefonima od 80W i 120W za punjenje, Galaxy-jevih 25W jednostavno nije dovoljno. Čak je trebalo cijela 2 sata da se telefon napuni od 0 do 100% kapaciteta baterije.