Stigao je iOS 16.1 – šest funkcija koje morate isprobati

Apple je objavio iOS 16.1, najnoviju verziju svog iPhone operativnog sistema. Kompatibilan je sa iPhone uređajima koji sežu sve do iPhonea 8, kao i, naravno, sa najnovijim telefonima kompanije, uključujući iPhone 14 Pro Max.

Iako neke možda neće biti odmah očigledne, postoji nekoliko novih funkcija, uključujući novi dizajn ikone procenta baterije i opciju da vidite procenat baterije na modelima iPhonea na kojima je prethodno bio nedostupan, uz aktivnosti uživo na redizajniranom zaključanom ekranu. 

U nastavku ćemo vas provesti kroz šest novih funkcija, kako bismo vam dali ideju o nekim od sjajnih novih stvari koje možete učiniti na svom iPhoneu s iOS 16.1.

Aktivnosti uživo

Zamislite ovo kao proširenje za notifikacije na zaključanom ekranu, koje vam može prikazati ažuriranja u stvarnom vremenu. Možete, na primjer, dodati aktivnost uživo za vrijeme trajanja sportskog događaja kako biste dobili ažuriranja o rezultatu i druge informacije, ili je postaviti kada očekujete dostavu za ponijeti kako biste dobili ažurirane informacije kada je vaša hrana treba stići.

Ova funkcija će u potpunosti zavisiti o tome kako će korisnici reagovati na ovo i kako će ih programeri iskoristiti za svoje aplikacije. Ne možemo vidjeti da se ovo koristi za Angry Birds, na primjer, ali svakako možemo zamisliti više scenarija u kojima bi to bilo od pomoći za praćenje najnovijih dešavanja, kao što su izbori.

Međutim, već postoje programeri koji objavljuju ažuriranja svojih aplikacija kako bi pomogli u iskorištavanju aktivnosti uživo, kao što je CARROT Weather, kao što je prikazano gore.

Preporučeno za čitanje:

Poboljšanja pristupačnosti

Iako je postojalo gomila novih funkcija za pristupačnost u iOS-u 16, kao što su Live Captions i poboljšanja AR koja bi mogla omogućiti ljudima da pokažu koliko bi vrata bila udaljena, na primjer, jedna korisna funkcija za korisnike iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max je sada se sposobnost za Dohvatljivost ažurira za Dynamic Island.

Sva obavještenja ili brze radnje koje se prikažu mogu se prevući prevlačenjem od dna ekrana prema dolje, a Dynamic Island će letjeti dolje do vašeg palca, spreman za korištenje.

Procenat baterije na više iPhone uređaja

Radujte se! Ako imate iPhone s FaceID-om, sada ćete imati opciju da vidite postotak baterije unutar ikone baterije na vrhu ekrana. Prije iOS 16.1, ovo je bilo dostupno samo na iPhoneu 12 i novijim, i bilo je zbunjujuće što nije bilo dostupno na drugim iPhone uređajima.

Druga, manja vizuelna promena je da se ikona baterije sada smanjuje sa procentom, umesto da izgleda kao da je stalno puna.

Sada možete izbrisati aplikaciju Wallet

Ovo možda zvuči malo, ali moglo bi imati velike posljedice za one koji nisu dovoljno stari da koriste Wallet na iOS-u.

Navodno je ovo uvedeno kao način da se ukloni bilo kakav potencijal protiv konkurencije kako bi korisnici mogli birati druge novčanike, ali ako djeca pokušavaju dodati poklon kartice ili kreditne kartice u svoju aplikaciju Wallet, u iOS-u 16.1 će postojati načini da uklonite ih u potpunosti.

iCloud šerovana biblioteka fotografija

Ovo poboljšanje iCloud Photo Library je najavljeno na WWDC-u i navodno je trebalo da stigne sa iOS 16, ali je odloženo. Možda već imate podijeljene albume sa prijateljima i porodicom, ali ovo se dalje proširuje na aplikaciju Kamera.

Recimo da ste na odmoru sa prijateljem i oboje imate pristup zajedničkom albumu u Fotografijama. Prije iOS 16.1, sve fotografije koje ste snimili, morali ste ručno da ih premjestite u dotični zajednički album.

Povezano:

Sada možete reći aplikaciji Kamera da fotografije koje ćete snimiti treba poslati u taj zajednički album i automatski će se tamo pojaviti.

Ovo će biti vrlo korisno u mnogo više situacija i smanjuje zabunu ako ima više od dvije osobe u zajedničkom albumu.

Eco-Friendly punjenje

Iako je ovo za sada dostupno samo u SAD-u, ovo je još jedna nova funkcija koja odražava Appleovu posvećenost održivosti i ekologiji i životnoj okolini.

Kada punite svoj iPhone, iOS 16.1 će provjeriti da li je dostupan izvor električne energije s nižom emisijom, i ako jeste, koristit će ga. Apple još uvijek govori o detaljima o ovoj funkciji, ali bi dugoročno mogla donijeti velike koristi ako se proširi i na iPad i Mac.

Izvor: TechRadar