Upoznajte iPhone 15 seriju i otkrijte šta vas očekuje

Upoznajte iPhone 15 seriju i otkrijte šta vas očekuje

Svake godine Apple predstavlja novu liniju iPhone-a, a njeno predstavljanje je najvažniji događaj u Appleovom kalendaru. Prodaja iPhonea je u srcu portfolija kompanije i služi kao pokretač dodataka kao što su Apple Watch i AirPods.

Na svom događaju za lansiranje, Apple je najavio lansiranje četiri nova iPhone telefona: iPhone 15, iPhone 15 Plus, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

U ovom članku otkrivamo sve ključne detalje koje trebate znati o novim Apple telefonima.

Kako se zovu novi iPhone?

Postojale su glasine da će Apple kreirati novi brend na vrhu, ali to nije bilo točno. Apple je ostao sa istim sistemom kao prošle godine i otišao sa:

iPhone 15 dizajn

Sva četiri iPhone 15 telefona su dobila promjene dizajna u odnosu na prethodnu generaciju, ali nijedna od ovih promjena nije posebno radikalna. Na primjer, sada imaju blagu krivinu na stražnjim rubovima što bi ih trebalo učiniti malo udobnijim za držanje.

iPhone 15 i 15 Plus dobivaju prvo u industriji zadnje staklo s bojom sa zadivljujućim, teksturiranim mat završnim slojem, a sada imaju Dynamic Island koji je ranije bio ekskluzivan za Pro.

Evo kako izgleda iPhone 15:

Upoznajte iPhone 15 seriju i otkrijte šta vas očekuje

Kao što vidite, iPhone 15 dolazi u crnoj, plavoj, zelenoj, žutoj i ružičastoj boji.

Pro modeli, kao i obično, imaju nekoliko dodatnih fizičkih nadogradnji. Očigledno je da je prekidač za isključivanje zvuka zamijenjen Akcionim dugmićem koji se može pritisnuti i koji podrazumevano utišava vaš telefon, ali se može prilagoditi da pokrije niz funkcija kao što je otvaranje aplikacije Kamera, aktiviranje glasovnih zapisa ili aktiviranje funkcija pristupačnosti.

Dobićete haptičku povratnu informaciju kada pritisnete dugme za akciju i Dynamic Island će vam pružiti dodatne vizuelne naznake.

Što je još fundamentalnije, 15 Pro i 15 Pro Max su napravljeni od titanijuma, prvi u iPhone liniji. Ovo bi trebalo da obezbijedi poboljšani odnos snage i težine u poređenju sa nerđajućim čelikom, i sasvim sigurno, težine su smanjene na oba Pro modela. (15 Pro Max, na primjer, teži 221 gram, u odnosu na 240 grama 14 Pro Max-a. To je pad od nešto manje od 8 posto. 15 Pro je smanjen za 9 posto u težini.)

iPhone 15 Pro i Pro Max modeli

A evo i opcija boja za iPhone 15 Pro. Oni su navedeni na Appleovoj web stranici kao crni titanijum, bijeli titanijum, plavi titanijum i prirodni titanijum. 

iPhone 15 nove funkcije

Novi telefoni mogu učiniti nekoliko stvari koje njihovi prethodnici nisu mogli. Uključivanje USB-C za iPhone, čini malo lakšim korištenje jednog punjača za više Apple uređaja. 

iPhone 15 serija od sada ima USB-C punjač - sve što treba da znate je ovdje

Dynamic Island je sada na sva četiri modela (prošle godine je bio samo na Pro telefonima) i njegove funkcije su proširene. Možda je najzanimljivija nadogradnja, međutim, obrnuto punjenje: sada možete puniti Apple Watch ili set AirPods Pro slušalica druge generacije tako što ćete ih priključiti na svoj telefon.

Osim gomile unapređenja dizajna i super brzog novog A17 Pro čipa, Pro modeli dolaze sa nekim vrlo cool funkcijama za fotografiranje.

Takođe je vrijedno spomenuti Appleove ekološke potvrde. Sva četiri iPhone 15 telefona koriste više recikliranih materijala nego prethodne generacije. Standardni modeli se mogu pohvaliti „100 posto recikliranim kobaltom u bateriji i 100 posto recikliranim bakrom u glavnoj logičkoj ploči, bakrenom žicom u Taptic Engine-u i bakrenom folijom u induktivnom punjaču u MagSafeu”, zajedno sa impresivnim tvrdnjama vezanim za aluminijum, zlato , i rijetkih zemnih materijala, dok Pro modeli imaju “100 posto recikliranu aluminijsku podkonstrukciju i 100 posto reciklirani kobalt u bateriji – oba su prva za Apple.”

Kompanija dalje tvrdi da su ostvarena brojna dostignuća vezana za energetsku efikasnost i uklanjanje ili smanjenje plastike i štetnih hemikalija, i obećala je da više neće koristiti kožu u novim Apple proizvodima. 

iPhone 15 glavne tehničke specifikacije

Serija iPhone 15 uključuje četiri modela različitih veličina i karakteristika. iPhone 15 ima A16 Bionic procesor, 6.1-inčni Super Retina XDR displej, sistem zadnje kamere sa dva sočiva sa 2X optičkim zumom i do 512 GB prostora za skladištenje. iPhone 15 Plus nudi slične specifikacije, ali s većim ekranom od6.7 inča i dužim vijekom trajanja baterije. iPhone 15 Pro i Pro Max imaju napredni A17 Pro procesor, 6.1-inčni Super Retina XDR ProMotion ekran, sistem zadnje kamere sa tri sočiva sa do 5X optičkim zumom i opcije skladištenja do 1TB. Svi modeli podržavaju brzo punjenje, 5G povezivanje i vodootporni su sa IP68 ocjenama.