Otkrivene slike iPhone 16 Pro: Šta možemo očekivati?

Otkrivene slike iPhone 16 Pro: Šta možemo očekivati?

Prema najnovijim glasinama i curenjima informacija sa Apple Intro X naloga, čini se da Apple planira nekoliko značajnih promjena  za svoj iPhone 16 Pro model koji bi trebao biti predstavljen u septembru 2024. godine.

Dizajn

iPhone 16 Pro će zadržati sličan dizajn kao iPhone 15 Pro, ali sa nekoliko važnih promjena. 

Ekran će biti povećan sa 6,1 na 6,3 inča 16 Pro verzije, dok će iPhone 16 Pro Max imati ekran od čak 6,9 inča

Slike iPhone 16 Pro

Dynamic Island će takođe biti proširen kako bi obuhvatio samo prednju kameru, dok će Face ID biti smješten ispod ekrana.

Pored toga, iPhone 16 Pro modeli će dobiti potpuno novi “Capture” taster za snimanje videa, lociran odmah ispod tastera za uključivanje. Ovaj novi hardverski taster bi mogao biti povezan sa Apple-ovim naprednim softverom za snimanje prostornog videa.

Kamere

Glavna 48MP kamera će ostati ista, ali će ultra-širokougaona kamera također dobiti 48MP senzor za bolji kvalitet slike. 

Telefoto kamera sa 5x optičkim zumom koja je trenutno rezervisana samo za iPhone 15 Pro Max model, biće proširena i na standardni iPhone 16 Pro.

Povezano:

Performanse i baterija

Pokretaće ga novi A18 Bionic čip sa poboljšanim performansama. Baterija će takođe biti unaprijeđena za produženje trajanja, zahvaljujući novom dizajnu i potencijalnoj upotrebi “stacked” ćelija.

Zaključak

iPhone 16 Pro obećava neke značajnije nadogradnje u odnosu na prethodni model, posebno kod veličine ekrana, proširenja Dynamic Islanda, dodavanja novog Capture tastera i poboljšanja kamera. 

Međutim, ukupni dizajn će ostati sličan iPhone 15 Pro modelu. Ljubitelji iPhone uređaja imaće dosta toga da iščekuju 2024. godine.