iPhone 15 serija od sada ima USB-C punjač - sve što treba da znate je ovdje

iPhone 15 serija od sada ima USB-C punjač – sve što treba da znate je ovdje

Serija iPhone 15 je spektakularno objavlje, a jedna od vijesti o kojoj se najviše raspravlja je novi USB-C ulaz koji je zamijenio Appleov prepoznatljivi Lightning port sa kojim su svi prethodni iPhone-i do sada dolazili.

Apple je već imao mnoge svoje druge uređaje poput iPada i Macbooka sa USB-C portovima, ali kompanija se držala da napravi tu promjenu sa svojim telefonima, sve dok konačno nije bila pritisnuta propisima EU da to učini.

Prošlo je dosta vremena, ali sada cijela Apple-ova vodeća smartfon linija iPhone 15 dolazi sa USB-C portom, koji podrazumijevano dolazi sa nekim pogodnostima, koje ćemo objasniti u nastavku ovoga teksta.

Šta je USB-C i po čemu se razlikuje od Lightninga?

USB-C punjač kreiran je od strane USB Implementers Foruma, koji se sastoji od stotina kompanija, uključujući Microsoft, Samsung, Intel, Apple, Dell i druge. Trenutno je industrijski standard pa je prisutan u svim vrstama mobilnih tehnologija, kao što su telefoni, tableti, slušalice, pa čak i kamere. Konektor ćete pronaći na Appleovim Mac računarima i većini iPada, a sa serijom iPhone 15, prvi put ćemo vidjeti USB-C na iPhoneu.

Baš kao i Lightning, USB-C je dizajniran da bude reverzibilan, tako da orijentacija utikača nije bitna. Međutim, tu završavaju sličnosti između njih. Tip C koristi standarde koji omogućavaju mnogo veće brzine prenosa podataka (USB 3.0, USB 4.0, Thunderbolt), brzine punjenja (USB Power Delivery), pa čak i video izlaz ultra visoke rezolucije. Iako vam je potreban kompatibilan hardver da biste iskoristili prednosti ovih funkcija, malo ćemo se toga dotaknuti.

Druga ključna razlika je u tome što je Tip-C punjač industrijski standard. Lightning je, međutim, originalni proizvod Apple-a. Kompanije dodatne opreme koje proizvode proizvode sa Lightning konektorima plaćaju naknadu Apple-u da to učini putem MFi programa.

Moramo istaći da je USB-C samo tip konektora. Njegova upotreba ne garantuje podršku za određenu brzinu prenosa podataka, brzinu punjenja ili mogućnost video izlaza. Podrška za njih zavisi od uređaja i USB kablova koji koriste USB-C konektor.

iPhone 15 i USB-C

Brzina punjenja

Iako svi modeli iPhone 15 imaju USB-C priključak i kabal, Apple nije spomenuo ništa o većim brzinama punjenja. Podrazumijeva se da je ovo jedno od najvećih razočarenja s iPhone 15 serijom, s obzirom da je to jedna od glavnih prednosti koja obično dolazi s USB-C konektorom. Nadamo se, međutim, da će sljedeće godine Apple konačno napraviti neke iskorake na tom planu.

Brzina prenosa podataka

Apple nas je možda iznevjerio kada je u pitanju punjenje, ali u najmanju ruku novi USB-C port na iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max dolazi s podrškom za USB 3 i mogućnošću prenosa podataka do 10 gigabita po drugo, što je 20 puta više u odnosu na prošlogodišnje Pro modele.

Za kontekst, to je dovoljna brzina prenosa podataka da snimite ProRes video s iPhone 15 Pro i prenesete ga direktno na drugi uređaj da bi ga sačuvali. Dodatno, dovoljno je omogućiti 4K video pri 60 fps uz HDR streaming sa iPhone-a na vanjski zaslon.

Ipak, imajte na umu da će vam za korištenje ovih velikih brzina prenosa podataka biti potreban USB-3 kabel, koji nije uključen u kutiju. Apple isporučuje samo osnovni USB-C kabel sa svim modelima iPhone 15, tako da biste morali zasebno kupiti USB-3.

Međutim, kao što ste možda već pretpostavili, ova nadogradnja dolazi samo s premium modelima, tako da iPhone 15 i iPhone 15 Plus to ne mogu iskoristiti.

Pogledajte kompletne specifikacije:

Kompatibilnost

U početku su postojale neke brige da će Apple ograničiti sve nadogradnje koje dolaze s novim USB-C portom na MFi certificirane kablove, ali je kompanija jasno navela na svojoj web stranici da će USB-3 brže brzine prenosa podataka raditi sa bilo kojim USB-om. 3 kabla, pa svaka čast Appleu na tome.

Dizajn i izdržljivost

Nažalost, zabavne i uzbudljive glasine o USB-C kablovima koji boje odgovaraju svakoj opciji boje iPhonea 15 nisu se pojavile, ali je barem dio glazbina bio istinit. Svaki USB-C na USB-C kabel koji dolazi s novom linijom iPhone 15 sada je upleten.

Sada, Apple nije spomenuo ništa o tome da su novi kablovi jači, ali pleteni kablovi su obično izdržljiviji, tako da postoji mogućnost da ovi novi traju duže od onih koji su dolazili sa prethodnim iPhone generacijama.

Da li je Tip C punjača pravi za iPhone?

Ovo usvajanje USB-C je definitivno dobra stvar za iPhone. Korisnici više ne moraju da nose više vrsta kablova za punjenje svog iPhone-a i drugih uređaja, što je definitivna pobjeda.

Tu su i mnogo veće brzine prenosa podataka na Pro modelima. Do sada, stručni fotografi i videografi koji su koristili iPhone 15 Pro i 15 Pro Max morali su da prođu kroz mučno vrijeme čekanja ili da pronađu rješenje za prenos velikih datoteka s telefona na Mac ili PC. Sada bi cijeli taj proces trebao biti znatno brži i praktičniji.