Ekrani pametnih telefona: Svi tipovi objašnjeni detaljno

Ekrani pametnih telefona: Svi tipovi objašnjeni detaljno

Tehnološki svijet koji se stalno razvija ne prestaje da nas iznenađuje, posebno kada su u pitanju ekrani pametnih telefona. Njihova raznolikost, tehnologija i zamršeni detalji ponekad mogu postati neodoljivi! Akronimi za ekrane pametnih telefona mogu biti malo nepoznati korisnicima: AMOLED, miniLED, LCD, LED, IPS, TFT, PLS, LTPO2. Ali ako želite da znate šta znače svi ovi nazivi i skraćenice povezane sa ekranima pametnih telefona, nastavite da čitate.

U ovom vodiču ćemo razložiti sve što trebate znati tipovina ekrana pametnih telefona.

Dvije osnovne vrste ekrana za mobilne telefone: LCD vs OLED

Prije nego što zaronite duboko u detalje, bitno je shvatiti primarnu razliku između dva najčešća vrste panela: LCD i OLED. U osnovi, LCD ekrani su osvetljeni pozadinskim osvetljenjem, dok OLED ekrani za mobilne imaju pojedinačne osvetljene piksele. Ova fundamentalna razlika dovodi do mnogih varijacija koje vidimo u današnjim pametnim telefonima.

LCD ekrani i varijacije

LCD je skraćenica od Liquid Crystal Display. Magija iza LCD ekrana leži u tečnim kristalima koji dozvoljavaju ili blokiraju prolazak svjetlosti, stvarajući sliku.

LCD ili LED?

Govoreći o pozadinskom osvjetljenju, gornje pitanje postalo je vrlo uobičajeno nakon lansiranja “LED” televizora, a kratak odgovor je jednostavno LCD. Tehnologija koja se koristi u LED (light-emitting diode) displeju je i dalje tečni kristal, a razlika je u tome što LED diode stvaraju pozadinsko osvjetljenje.

LED diode imaju prednost što troše vrlo malo energije — što objašnjava naglasak koji marketinški odjeli stavljaju na isticanje termina u televizorima, ali ne toliko kada su u pitanju pametni telefoni sa smanjenom veličinom ekrana. S druge strane, rad pozadinskog osvjetljenja otežava LCD/LED ekranima da ponude nivo kontrasta koji je konkurentan OLED ekranima jer kontrolu osvjetljenja ne vrši svaki pojedinačni piksel, već regije na displejima.

IPS / PLS

IPS (In-Plane Switching) i PLS (Plane-to-Line Switching) su vrste LCD-a poznati po svojim širokim uglovima gledanja i preciznoj reprodukciji boja. Da bi se istakla statistika, IPS ekrani za mobilne telefone mogu prikazati do 16,7 miliona boja. Samsung je predstavio PLS kao svoju verziju IPS-a, obećavajući još bolje uglove gledanja i svjetlinu.

Mini LED ekran za telefon

Mini LED je napredna tehnologija pozadinskog osvjetljenja koja koristi manje LED diode. Ovo omogućava bolju kontrolu nad zonama pozadinskog osvjetljenja, što rezultira poboljšanim kontrastom i svjetlinom. Za kontekst, dok konvencionalni LCD može imati nekoliko stotina zona pozadinskog osvjetljenja, Mini LED može imati hiljade.

OLED ekrani za mobilne telefone

OLED je skraćenica od Organic Light Emitting Diode. OLED ekran se sastoji od tankih listova elektroluminiscentnog materijala koji, kao što ime govori, emituje svetlost kada se kroz njega prođe struja. Za razliku od LCD panela koji imaju pozadinsko osvjetljenje, OLED ekrani su ‘uvijek isključeni’ osim ako se pojedini pikseli ne napajaju.

To znači da OLED ekrani imaju mnogo čistiju crnu boju i troše manje energije kada se na ekranu prikazuju crne ili tamnije boje. Međutim, teme svjetlije boje na OLED ekranima troše znatno više energije nego LCD koji koristi istu temu. OLED ekrani su takođe skuplji za proizvodnju od LCD-a.

Budući da su crni pikseli ‘isključeni’ na OLED ekranu, omjeri kontrasta su također veći u poređenju sa LCD ekranima. OLED ekrani takođe mogu imati vrlo brzu brzinu osvježavanja, ali s druge strane nisu toliko vidljivi na direktnoj sunčevoj svjetlosti kao LCD s pozadinskim osvjetljenjem. Izgaranje ekrana i degradacija dioda (jer su organski) su drugi faktori koje treba uzeti u obzir.

Sa pozitivne strane, OLED ekrani se mogu napraviti tanji od LCD-a (jer im nije potreban sloj pozadinskog osvetljenja), a takođe se mogu učiniti fleksibilnim.

AMOLED ekran

Što je Active Matrix Organic Light Emitting Diode, AMOLED je tip OLED ekrana sa aktivnom matricom koja kontroliše pojedinačne piksele. Jedna statistika koja se ističe je da AMOLED ekrani mogu prikazati do 40% svjetlije slike od svojih OLED kolega kada je više od polovine ekrana osvijetljeno.

Micro LED: Budućnost ekrana telefona?

Mikro LED, koji se često reklamira kao budućnost ekrana, koristi neorganska jedinjenja, osiguravajući duži vijek trajanja i veću svjetlinu. Ove male LED diode mogu potencijalno revolucionirati tržište zbog svoje sposobnosti da ponude performanse poput OLED-a sa smanjenim rizikom od pregaranja. Nedavne statistike pokazuju da bi Micro LED tržište moglo dostići vrijednost od 20 milijardi dolara do 2024. godine, naglašavajući njegov potencijal.

POLED, Dynamic AMOLED, Fluid AMOLED, Super Retina i drugi marketing BS

Proizvođači često smišljaju vlasnička imena za svoje tehnologije prikaza, čineći stvari zbunjujućim. POLED (Plastični OLED), Dynamic AMOLED (Samsungov HDR10+ kompatibilan ekran), Fluid AMOLED (OnePlus-ova verzija sa brzinom osvježavanja od 90 Hz) i Super Retina (Appleov izraz za njihove OLED ekrane) su u suštini unapređenja ili podešavanja standardnih OLED ili AMOLED ekrana. . Iako imaju svoje nijanse, u osnovi su i dalje u osnovi OLED ekrani.

Važne karakteristike ekrana mobilnih telefona

Zaranjajući dublje, nekoliko parametara razlikuje dobre ekrane telefona od sjajnih. Evo nekoliko bitnih karakteristike ekrana telefona na koje morate obratiti pažnju:

Rezolucija ekrana

Rezolucija označava jasnoću ekrana, obično se navodi kao širina x visina. Na primjer, 1080×1920 je Full HD, dok je 1440×2560 Quad HD. Zabavna statistika: 90% pametnih telefona objavljenih 2019. imalo je rezoluciju ekrana Full HD ili bolju.

Brzina osvježavanja (Refresh rate)

Izmjereno u hercima (Hz), brzina osvježavanja ekrana definiše koliko puta ekran osvježi svoju sliku u sekundi. Dok je 60Hz bio standard, potražnja za 90Hz pa čak i 120Hz raste, jer nude glatkije prijelaze i animacije.

Osvjetljenost ekrana telefona

Osvjetljenost, merena u nitama, pokazatelj je koliko je ekran čitljiv u različitim uslovima osvjetljenja. Ekran sa osvjetljenošću od preko 500 nita obično nudi dobru vidljivost čak i pod direktnom sunčevom svetlošću.

Stopa uzorkovanja dodira ekrana

Stopa uzorkovanja dodira odnosi se na brzinu kojom ekran pametnog telefona reaguje gdje korisnik dodirne ekran. Što je veća stopa uzorkovanja, to je osjetljiviji ekran na dodir i preciznije detektuje gdje je korisnik stavio prst. Veća stopa uzorkovanja znači glatkije korisničko iskustvo, posebno u igrama koje zahtijevaju preciznu kontrolu.

LTPO, IGZO i druge tehnologije

Ove tehnologije ekrana podržavaju inovacije kao što su LTPO (niskotemperaturni polikristalni oksid) i IGZO (indijum galij cink oksid). LTPO može dinamički prilagođavati brzinu osvježavanja ekrana na osnovu sadržaja, štedeći vijek trajanja baterije. S druge strane, IGZO nudi bržu mobilnost elektrona od tradicionalnih LCD-a, što rezultira boljom rezolucijom i vijekom trajanja baterije.

Zaključak: OLED je dalje najbolji tip ekrana telefona

Da zaključimo, dok se čini da OLED, posebno njegovi različiti derivati, dominiraju ekranima pametnih telefona, LCD, sa svojim novim varijacijama, još uvijek drže zemlju, posebno u segmentima nižeg i srednjeg ranga. Micro LED pokazuje veliko obećanje za budućnost, potencijalno spajajući prednosti oba svijeta.

Tehnologija prikaza pejzaž se neprestano razvija, čineći ga uzbudljivim prostorom za gledanje. Iako bi vaš izbor trebao zadovoljiti vaše specifične potrebe i preferencije, jedno je sigurno: čeka nas živa, svjetlija i oštrija budućnost.

Naslovna fotografija preuzeta sa Phone Arena sajta.