Šta je brzina osvježavanja ekrana za pametne telefone?

Brzina osvježavanja ekrana je važna specifikacija koju treba uzeti u obzir prilikom kupovine pametnog telefona, jer utiče na cjelokupno vizualno iskustvo i upotrebljivost uređaja.

Brzina osvježavanja ekrana se odnosi na broj puta u sekundi kada se ekran ažurira novim podacima na slici. Mjeri se u hercima (Hz), što predstavlja cikluse osvježavanja u sekundi.

Za pametne telefone,standardne brzine osvježavanja počinju od 60Hz, dokvrhunski modeli sada ponudipovećane brzine osvježavanja od 90Hz,120Hz, ili čak144Hz. Hajde da analiziramo ključne aspekte brzine osvježavanja za pametne telefone i zašto je to važno.

Važnost brzine osvježavanja ekrana za pametne telefone

Prvo i najvažnije, veća brzina osvježavanja rezultira glatkijim kretanjem i pomicanjem na ekranu pametnog telefona. Na primjer, ekran od 60 Hz se osvježava 60 puta u sekundi, dok se ekran od 120 Hz osvježava 120 puta u sekundi.

Brža brzina osvježavanja ekrana omogućava ekranu da prikaže dvostruko više slika svake sekunde, stvarajući mnogo glatkiji izgled i osjećaj. Prema istraživanju iz 2021. godine, 87% korisnika je reklo da je veća stopa osvježavanja značajno poboljšala njihovo korisničko iskustvo.

Uz to, povećane stope osvježavanja smanjuju kašnjenje i kašnjenje unosa. Ovo omogućava dodirnim interakcijama poput prevlačenja i pomicanja da se osjećate bolje.

Igranje je takođe poboljšano, sa ekranima sa visokom brzinom osvežavanja koji mogu brže da renderuju kadrove za fluidnije iskustvo igranja. Konačno, brzina osvježavanja ekrana utiče na ukupne performanse i upotrebljivost pametnog telefona.

Pročitaj više: Ekrani pametnih telefona: Svi tipovi objašnjeni detaljno

Razumijevanje okvira u sekundi (FPS)

Kada govorimo o učestalosti osvježavanja, također je važno razumjeti okvire u sekundi (FPS). Dok brzina osvježavanja mjeri koliko puta se ekran ažurira u sekundi, FPS se odnosi na brzinu kojom procesor pametnog telefona prikazuje pojedinačne slike koje se nazivaju okviri.

Na primjer, igra koja radi pri 60 FPS će prikazati 60 jedinstvenih okvira svake sekunde. Međutim, ako ekran ima brzinu osvježavanja od 60 Hz, on i dalje može promijeniti sliku na ekranu samo 60 puta u sekundi.

Zbog toga je potrebna visoka stopa osvježavanja ekrana kako bi se u potpunosti iskoristili veći FPS procesora. To dvoje rade zajedno kako bi generirali glatko kretanje.

Razlika između standardne i visoke stope osvježavanja

Standardne brzine osvježavanja za pametne telefone tradicionalno su do 60Hz. To je bila norma dugi niz godina sve dok tehnologija displeja nije napredovala. Sada, vodeći pametni telefoni imaju povećane stope osvježavanja od 90Hz do 144Hz. Na primjer, vrhunski modeli poput iPhonea 14 Pro i Samsung Galaxy S23 Ultra.

Ekrani sa brzinom osvježavanja od 120 Hz.

Prelazak sa 60Hz na 90/120Hz donosi primetna poboljšanja u glatkoći, odzivu i kvalitetu slike.

Jednostavni pokreti poput pomicanja teksta ili prijelaznih animacija izgledaju oštrije pri većim brzinama osvježavanja.

Video sadržaji, mobilne igre i AR/VR aplikacije također imaju koristi od povećanja do 90 ili 120 Hz. Neke prednosti uključuju smanjeno zamućenje pokreta i isprekidanost.

Prednosti ekrana visoke brzine osvježavanja

Postoji nekoliko ključnih prednosti koje ekran s većom brzinom osvježavanja pruža na pametnom telefonu:

  • Lakše kretanje i pomeranje: najupečatljivija prednost je kako se sadržaj glatko kreće po ekranu. Udvostručavanje ili utrostručenje brzine osvježavanja pojačava ovaj efekat.
  • Smanjeno kašnjenje i kašnjenje: Ulazno kašnjenje je smanjeno sa 16-33ms na 60Hz na 8-16ms za ekrane od 120Hz. Ovo čini veliku razliku u odzivu na dodir.
  • Poboljšana igra: Mobilne igre prikazuju do dva puta više frejmova u sekundi na displeju od 120Hz u odnosu na 60Hz, što dovodi do fluidnijeg iskustva igranja.
  • Poboljšani AR/VR: Za AR i VR aplikacije, visoka stopa osvježavanja značajno smanjuje efekte zamućenja pokreta i nelagodu koju neki korisnici doživljavaju s nižim stopama osvježavanja.
  • Otpornost na budućnost: Kako mobilni procesori postaju sve moćniji i sadržaj postaje složeniji, povećane stope osvježavanja će se pokazati korisnim dugi niz godina.

Nedostaci ekrana sa visokom stopom osvježavanja

Iako su prednosti jake argumente, postoji nekoliko potencijalnih nedostataka koje treba uzeti u obzir:

  • Povećana potrošnja energije: brži odgovor piksela zahtijeva više energije, što može smanjiti vijek trajanja baterije. Međutim, moderni OLED displeji su dovoljno efikasni da minimiziraju uticaj.
  • Dodatni troškovi: Ekrani sa visokom brzinom osvježavanja i dalje su na cijeni. Na primjer, iPhone 13 Pro na 120Hz košta 200 Eura više od standardnog iPhonea 13 na 60Hz.
  • Nedostatak sadržaja: Još uvijek postoji ograničen video sadržaj optimiziran za reprodukciju iznad 60Hz. Streaming platforme i aplikacije moraju proširiti podršku. Ali ovo se ubrzano poboljšava.

Za većinu korisnika, kompromisi su vrijedni kako bi stekli glatkije iskustvo bez zaostajanja na ekranu svog pametnog telefona. Energetska efikasnost se takođe nastavlja poboljšavati.

Stope osvježavanja ekrana za pametne telefone

Sada pogledajmo neke od najčešćih stopa osvježavanja displeja koje su dostupne na različitim modelima i brendovima pametnih telefona:

  • 60Hz: Ovo ostaje standard za većinu pametnih telefona nižeg do srednjeg ranga. Pristojna glatkoća, ali kretanje i pomicanje bi mogli biti bolji.
  • 90Hz: Korak u odnosu na 60Hz, sa dobrim poboljšanjima u fluidnosti. Popularno u nekim uređajima srednje klase kao što je Google Pixel 5a.
  • 120Hz: Najpopularnija visoka brzina osvježavanja ekrana do sada. Pruža izuzetno glatke rezultate. Nalazi se u iPhone 13 Pro, Galaxy S22 liniji i drugim vodećim telefonima.
  • 144Hz: Trenutno dostupno samo na ASUS ROG Phone 5 telefonu za igre. Marginalni dobici preko 120Hz jer nekoliko igara prelazi 120 FPS.
  • Adaptivna brzina osvježavanja: Premium telefoni poput iPhone 14 Pro Max i Samsung Galaxy S23 Ultra mogu se prebacivati ​​između brzina osvježavanja u hodu kako bi sačuvali vijek trajanja baterije. Displeji mogu raditi bilo gdje od 1Hz do 120Hz na osnovu sadržaja na ekranu.

Faktori koje treba uzeti u obzir pri odabiru telefona sa visokom brzinom osvježavanja

Ako razmišljate o pametnom telefonu s povećanom stopom osvježavanja ekrana, evo nekoliko savjeta koje treba imati na umu:

  • Veličina ekrana: Veći ekrani iznad 6 inča imat će više koristi od viših stopa osvježavanja za impresivno igranje igara i videozapise.
  • Upotreba telefona: Mobilni igrači, streameri medija i veliki korisnici društvenih medija najviše će dobiti od ekrana od 90 Hz ili 120 Hz.
  • Kapacitet baterije: Budući da visoke stope osvježavanja troše više energije, idealno je odabrati telefon sa robusnom baterijom preko 4000 mAh.
  • Snaga procesora: Slabiji procesor neće moći postići visok FPS da bi iskoristio prednosti bržeg ekrana. Potražite snažan čip kao što je Snapdragon 8 Gen 1.
  • Prilagodljiva (adaptivna) brzina osvježavanja: Za najbolju optimizaciju baterije odaberite telefon s LTPO ekranom koji može po potrebi povećavati ili smanjivati ​​brzinu osvježavanja.
  • Dodatni troškovi: Tipično povećanje cijene od 100 USD do 200 USD sa modela od 60Hz na 120Hz. Međutim, ova premija je vremenom sve manja.

Odmjerite svoje specifične potrebe i budžet, ali vizualne prednosti ekrana od 90 Hz ili 120 Hz čine ih vrijednima razmatranja prilikom sljedeće kupovine pametnog telefona.

Uticaj brzine osvježavanja ekrana bateriju

Jedna zabrinutost koju mnogi korisnici imaju oko usvajanja ekrana s većom brzinom osvježavanja odnosi se na vijek trajanja baterije. Istina je da osvježavanje ekrana do dva puta češće u sekundi zahtijeva više energije. Međutim, moderni OLED ekrani zajedno s većim baterijama u vodećim telefonima pomažu da se smanji utjecaj na trajanje baterije.

Hajde da ispitamo neke procjene trajanja baterije između 60Hz i 120Hz displeja:

  • U testiranju 2021. godine, iPhone 13 Pro sa ekranom od 120 Hz postigao je gotovo identičan vijek trajanja baterije u odnosu na iPhone 13 od 60 Hz – oko 10% manje baterije po punjenju.
  • Samsung Galaxy S22 Ultra vidi da trajanje baterije pada sa 8 sati i 22 minuta (60 Hz) na oko 7 sati i 30 minuta (120 Hz) na osnovu benčmarka.
  • Snažna baterija od 5000 mAh u ASUS ROG Phone 5 održava odlično trajanje baterije čak i pri postavkama ekrana od 144 Hz.

Sve u svemu, iako možete očekivati ​​oko 10-15% manje trajanja baterije od ekrana od 120 Hz u odnosu na ekran od 60 Hz, veliki dio ove razlike može se ublažiti omogućavanjem prilagodljivih stopa osvježavanja. 

Osim toga, dostupnost brzog punjenja i bežičnog punjenja također pomaže da se nadoknadi bilo kakvo pražnjenje baterije zbog visokih stopa osvježavanja. Za većinu korisnika, znatno uglađenije gledanje i poboljšani odziv su vrijedni kompromisa sa skromnim trajanjem baterije.

Zaključak

Ukratko, brzina osvježavanja ekrana je ključni, ali često zanemaren aspekt iskustva modernog pametnog telefona. Kako procesori postaju efikasniji i tehnologija ekrana napreduje, povećane stope osvježavanja od 90Hz do 120Hz postaju novi standard. Dok su displeji od 60 Hz i dalje prikladni za jeftine modele, nadogradnja na visoku brzinu osvježavanja otključava glatkije kretanje, manje kašnjenje i poboljšanu igru. 

Samo budite sigurni da ste uravnotežili brzinu osvježavanja s adekvatnim kapacitetom baterije i snagom procesora kako biste maksimizirali rezultate. Razumijevajući stope osvježavanja ekrana i kako one utiču na vašu upotrebu, možete odabrati ekran pametnog telefona koji je u skladu s vašim potrebama i preferencijama.