Najbolji telefoni do 500 EUR u 2023

Najbolji telefoni do 500 EUR u 2023

Dok vodeći telefoni svake godine postaju sve skuplji, sve više ljudi traži jeftiniji način da nabave dobar pametni telefon. Budžet od 500 EUR je bio više nego dovoljan za kupovinu najsavremenijeg pametnog telefona, ali da li je to i dalje tako? 

Šta proizvođači žrtvuju da bi napravili kvalitetan telefon za upola nižu cijenu od svog vrhunskog vodećeg modela? To je ono što ćemo saznati na ovoj listi najboljih telefona do 500 EUR.

Najbolji telefoni do 500 Eura

Na listi najboljih telefona ispod 500 Eura koje predstavljamo u ovom tekstu, možete naći sve same vodeće proizvođače pametnih telefona. Od Samsunga, Apple, Motorole do Xiaomi modela.

Samsugn Galaxy A54

Samsung Galaxy A54 nudi solidno trajanje baterije, svijetao i šaren ekran i poboljšanu glavnu kameru koja je odlična kada je svjetlo slabo. To je najbolji telefon za budžet manji od 500 EUR trenutno.

Telefon nudi unaprijeđenu dizajn, kameru i bateriju u odnosu na svog prethodnika, model A53 koji se takođe nalazi na našoj listi.

Samsung A54

Samsung Galaxy A53

Samsung A53

Samsung A53 telefon ima odličan ekran brzine osvježavanja od 120 Hz i lijepo podešavanje kamere. Galaxy A53 posjeduje Exynos 1280 procesor, što uopšte nije loš čip, jer nudi dosta brzine. Ovaj telefon takođe nudi odlično softversko iskustvo i lijep dizajn.

Ostale prednosti Galaxy A53 5G uključuju odličan kapacitet baterije i dobar kvalitet izrade. Ovo je odličan telefon za sve tipove ljudi, posebno za one koji ne žele da mijenjaju telefon svake dvije godine. 

Apple iPhone SE (2022)

iPhone SE 2022 je mješavina starijeg dizajna s najnovijim karakteristikama pametnog telefona, uključujući Appleov A15 Bionic čip i podršku za 5G. To je takođe jedan od rijetkih telefona na tržištu koji uključuje manji ekran od 4.7 inča.

iPhone SE 2022

To je onaj retrospektivni dizajn, koji nastavlja opšti oblik koji Apple koristi od 2014. godine, što bi moglo biti ono što vam se najviše sviđa ili ne sviđa kod ovog telefona. Ako želite veći iPhone u ovom cjenovnom rangu, možete uzeti u obzir i iPhone 11, i dobiti veći ekran i Face ID. Ali on nema 5G.

Telefon takođe ima samo jednu glavnu kameru od 12 megapiksela, koja ne podržava noćni režim. Većina drugih telefona u ovom pregledu uključuje više kamera i funkcije kao što je noćni režim. 

Međutim, fotografije to nadoknađuju tako što uključuju tehniku obrade fotografija Deep Fusion za poboljšanje fotografija srednjeg do slabog osvjetljenja i Smart HDR4 obradu za poboljšanje boje i kontrasta. 

Motorola Edge (2021)

Ovaj zgodni Motorola telefon se sada košta svega 450 EUR. Edge (2021) nudi odlične specifikacije i dobar kvalitet. Ovaj telefon pokreće Snapdragon 778 procesor u kombinaciji sa 8 GB RAM-a i 256 GB proširive memorije. 

Ovaj telefon ima veliki ekran od 6.8 inča sa 144Hz sa FHD+ rezolucijom. Nedostatak ovog panela je što je LCD umjesto AMOLED, ali ako to nije problem, znajte da je i dalje odličan ekran. 

Motorola Edge (2021) ima sistem sa tri kamere sa lijepim glavnim snimačem od 108 MP i ultra širokim od 8 MP. Ove kamere su više nego adekvatne za cijenu telefona. Imajte na umu da je snimanje video zapisa ograničeno na 4K30fps.

Jaka strana Motorola-e je njena baterija, koja ima kapacitet od 5.000 mAh. Prema Motoroli, ovaj telefon može da izdrži do dva dana bez dodatnog punjenja.

Samsung Galaxy A23

Samsung Galaxy A23

Čak i ako nije najbitniji telefon Samsungove budžetske Galaxy A serije, Samsung Galaxy A23 4G je i dalje solidan izbor koji možete pronaći za nekih 360 eura. Dobar Snapdragon procesor uparen je sa značajnom baterijom i armadom optičkog hardvera na poleđini uređaja. Daleko je od premium, ali ovdje ima dosta toga što ga svrstava na listu najboljih telefona do 500 EUR.

TCL 20 Pro 5G

Ovaj telefon impresionira svojim lijepim i modernim dizajnom i dobrim specifikacijama za cijenu. Ima 6.67-inčni AMOLED ekran sa FHD+ rezolucijom. 

Nažalost, radi se o ekranu sa brzinom osvježavanja od 60Hz, tako da sa ovim telefonom ne dobijate visoku brzinu osvježavanja. Ipak, trebalo bi da ponudi dosta brzine zahvaljujući brzom Snapdragon 750G procesoru

Telefon dolazi sa 6 GB RAM-a i 256 GB memorije. Ovaj telefon ima skener otiska prsta ispod ekrana, što je veoma lijepo za vidjeti s obzirom na njegovu cijenu.

TCL 20 Pro 5G ima sistem sa četiri kamere od 48 MP, sposoban za snimanje 4K video zapisa sa 30 kadrova u sekundi. Baterija od 4.500 mAh održava svijetlo uključenim, a telefon podržava brzo žičano punjenje od 18W i brzo bežično punjenje od 15W

TCL 20 Pro 5G ima slot za microSD karticu, kao i 3.5 mm priključak za slušalice, što bi ga moglo učiniti veoma privlačnim audio entuzijastima. 

Xiaomi 12T

Sa svojim velikim, prekrasnim AMOLED ekranom i snažnim, dvostrukim stereo zvučnicima, ovaj telefon je fantastičan uređaj za igranje igara i gledanje videa, cijena mu je oko 450 EUR. Osim toga, sve te kreativne opcije kamere takođe ga čine odličnim za fotke i snimke na društvenim mrežama. Dugo trajanje baterije i super brzo punjenje od 120 W takođe su više nego dobrodošli.

Xiaomi 12T telefon

Dakle, ako tražite svoj sljedeći pametni telefon ispod 500 EUR, Xiaomi 12T je vrijedan vašeg razmatranja. 

Specifikacije Xiaomi 12T

Zašto kupiti telefoni od 500 Eura?

Zašto kupiti vodeći telefon od 1000 Eura kada možete kupiti odličan telefon za upola ove cijene? Pa, sve zavisi od toga šta tražite. Telefoni ispod 500 Eura na ovoj listi će i dalje biti odlični u godinama koje dolaze, a neki su toliko dobri da čak predstavljaju pretnju za njihovu premium konkurenciju.

Kompanije poput Samsunga počele su da daju dobre stvari i svojim telefonima srednjeg ranga, što bi moglo biti samo još jedno objašnjenje za pad prodaje vodećih Android-a.