Android 14 novi OS od Google

Android 14 – Šta je novo u najnovijem ažuriranju OS-a?

Google je na svom godišnjem događaju predstavio pored Pixel 8 i Pixel 8 Pro telefona, i Android 14, najnoviju verziju Android operativnog sistema. Ovo ažuriranje donosi neke uzbudljive nove funkcije i poboljšanja koja će promijeniti način na koji koristite svoj Android uređaj. 

U ovom tekstu ćemo pogledati neke od ključnih stvari u Androidu 14 i šta možete očekivati kada uradite novo ažuriranje.

Nove opcije prilagođavanja u Android 14

Android je oduvijek dozvoljavao prilagođavanje, ali Android 14 ga podiže na viši nivo s više opcija za personalizaciju vašeg uređaja. Jedna od najvećih promjena je ažurirani izbor pozadina koji olakšava promjenu pozadine. Ali prava promjena su nove generativne AI pozadine

Za sada ekskluzivno za Pixel uređaje, ove pozadine puštaju vašu kreativnost na volju. Samo ukucate tekstualni prompt i AI će generisati jedinstvenu, jedinstvenu pozadinu za vas. 

Bilo da želite slikovit pejzaž, apstraktni uzorak ili nešto potpuno jedinstveno, AI može oživjeti vašu viziju. Rane demonstracije su pokazivale upute poput “kuće napravljene od biljaka” koje su proizvodile magične pozadine iz snova.

Android 14 takođe uvodi tematske pakete ikona za promjenu svih ikona vaših aplikacija tako da odgovaraju vašoj pozadini. A za čist izgled bez ometanja, možete omogućiti jednobojnu temu koja smanjuje zasićenost vaših ekrana. Sa svim ovim novim opcijama, zaista možete učiniti da se vaš Android uređaj osjeća kao svoj.

Poboljšani UI

Vizuelni prikazi su takođe poboljšani u Androidu 14. Nadovezujući se na prošlogodišnja ažuriranja, Android 14 donosi “Ultra HDR” podršku za snimanje nevjerovatno živih, dinamičnih fotografija. Ultra HDR pruža širi raspon boja i kontrast tako da vaše slike iskaču dramatičnim svjetlima i bogatim sjenkama.

Za korisnike sa slabijim vidom, Android 14 olakšava uvećanje sa intuitivnim zumiranjem prstima i mogućnošću postavljanja željenog nivoa povećanja. Čitljivost teksta je takođe poboljšana s novim opcijama skaliranja fonta.

Sve u svemu, Android 14 čini korišćenje i interakciju s vašim uređajem vizualno privlačnijim nego ikad.

Android 14 donosi poboljšanu privatnost i sigurnost

S obzirom da je privatnost podataka važnija nego ikad, Android 14 dodaje nove funkcije transparentnosti kako bi vam pružio veću kontrolu. 

Sada aplikacije moraju da vam pokažu tačno kojim podacima traže pristup i kako će se oni koristiti. Na osnovu ovih informacija možete donijeti informirane odluke o tome šta ćete podijeliti.

Android 14 takođe potiče korištenje dužih, složenijih PIN-ova za otključavanje vašeg uređaja. Ali smanjuje trenje dopuštajući vašem uređaju da se automatski otključa nakon što se unese puni PIN, tako da ne morate svaki put pritisnuti “Enter”. Sve u svemu, ove promjene čine vaše podatke sigurnijim.

Centralizirani zdravstveni podaci

Praćenje zdravlja i fitnesa sve je popularnije, ali zdravstveni podaci često ostaju skriveni u pojedinačnim aplikacijama. Android 14 rješava taj problem sa Health Connect – centraliziranim čvorištem za vaše zdravstvene podatke. Možete sinkronizirati podatke sa svojih nosivih, fitnes aplikacija, medicinskih uređaja i još mnogo toga na Health Connect.

Ovo vam daje holistički prikaz vaših zdravstvenih podataka, a istovremeno vam omogućava da kontrolišete koje aplikacije čemu pristupaju. A budući da Health Connect čuva podatke lokalno na vašem uređaju, vi i dalje imate kontrolu nad svojom privatnošću. 

Za praktičnost i transparentnost, Health Connect je rješenje zdravstvenih podataka koje su neki korisnici dugo čekali.

Poboljšana pristupačnost

Android je dugo bio vodeći u industriji u funkcijama pristupačnosti za korisnike sa invaliditetom. Android 14 nastavlja tu tradiciju sa ažuriranjima za slabovidne i nagluve korisnike.

Kao što je gore spomenuto, novi pokreti i postavke za povećanje olakšavaju pregled vašeg ekrana. Za osobe sa slabijim sluhom, Android 14 obnavlja podršku za povezivanje sa slušnim aparatima

Takođe dobijate više opcija za usmjeravanje zvuka i prilagođavanje upozorenja. Vizuelno, “Flash obavijesti” mogu osvijetliti blic ili ekran vaše kamere kada stignu upozorenja. Sve u svemu, Android 14 donosi značajna poboljšanja pristupačnosti.

Ostala značajna ažuriranja kod Android 14

Osim velikih promjena, Android 14 sadrži mnogo manjih ažuriranja:

  • Automatsko kadriranje za video pozive kako bi svi učesnici bili u vidokrugu
  • Brzi pristup kontrolama Google Home sa zaključanog ekrana
  • Korišćenje vašeg Android telefona kao web kamere za računar
  • Poboljšanja performansi i ispravke grešaka
  • Povećana kompatibilnost sa tabletima i sklopivim uređajima
  • Bolji tokovi rada sa više zadataka

Uzeti zajedno, ova manja podešavanja poboljšavaju cjelokupno iskustvo. Android 14 postaje glatkiji i pametniji zahvaljujući ovakvim ažuriranjima.

Kada ga možete dobiti na vašim uređajima?

Android 14 je dostupan na Pixel 8 i Pixel 8 Pro telefonima već od 5 oktobra. Zatim će uslijediti i ažuriranje kod ostalih Google telefona. Kasnije ove godine će doći i na druge uređaje velikih proizvođača kao što su Samsung, Xiaomi, Honor i drugi.

Dostupnost varira između operatera i modela. Da provjerite ima li ažuriranja na svom Pixel telefonu, idite na Settings > Sistem > Ažuriranje sistema. Zatim samo slijedite uputstva za preuzimanje i instalaciju.

Iskusite to za sebe

Android 14 demonstrira Googleovu posvećenost da vam pomogne da prilagodite, zaštitite i izvučete maksimum iz svog uređaja. 

Ažuriranja otvaraju nove mogućnosti za samoizražavanje i produktivnost. Dakle bilo da ste umjetnik, fotograf, ljubitelj fitnesa ili jednostavno volite prilagođavati svoju tehnologiju, Android 14 ima nešto novo za vas.