Predstavljen Samsung One UI 6.0 - šta je novo

Predstavljen Samsung One UI 6.0 – šta je novo

Samsung je nedavno predstavio svoj najnoviji operativni sistem One UI 6.0 na Samsung Developer konferenciji 2023. Ovo izdanje donosi niz uzbudljivih novih funkcija i poboljšanja koja će obogatiti korisničko iskustvo Samsung korisnika. 

Pogledajte šta je novo u Samsung One UI 6.0 softverskom rješenju oslonjenom na Android 14

Brzi panel

Brzi panel sada ima nov izgled koji olakšava pristup najčešće korištenim funkcijama. Wi-Fi i Bluetooth sada imaju namjenske dugmiće pri vrhu ekrana, dok su vizualne funkcije poput tamnog načina rada i zaštite očiju premještene na dno. Ostala brza postavka dugmad se pojavljuje u prilagodljivom području u sredini.

Takođe, sada možete odmah pristupiti proširenom brzom panelu ako uključite opciju Brzi pristup postavkama. Ovo vam omogućava da vidite prošireni brzi panel samo jednim klizanjem s desne strane ekrana.

Kontrola svjetline je sada dostupna u kompaktnom brzom panelu za brže i lakše podešavanje svjetline.

Poboljšan raspored obavještenja

Svako obavještenje sada se pojavljuje kao zasebna kartica, čineći ga lakšim za prepoznavanje pojedinačnih obavještenja. Ikone obavještenja sada izgledaju isto kao ikone aplikacija koje se pojavljuju na početnim i aplikacijskim ekranima, čineći ih lakšim za prepoznavanje.

Sortiranje obavještenja po vremenu

Sada možete promijeniti postavke obavještenja da sortirate po vremenu umjesto prioritetu, tako da su vam najnovija obavještenja uvijek na vrhu.

Premještanje sata

Sada imate više slobode da premjestite sat na željenu poziciju na zaključanom ekranu.

Početni ekran

Pojednostavljene oznake ikona

Oznake ikona aplikacija sada su ograničene na jedan redak za čistiji i jednostavniji izgled. “Galaxy” i “Samsung” su uklonjeni iz nekih naziva aplikacija da bi bili kraći i lakši za skeniranje.

Automatsko sakrivanje trake za zadatke

Ako koristite navigaciju gestama, traku sa zadacima možete podesiti da se automatski sakrije. Kada je sakrivena, jednostavno kliznite prema gore s dna ekrana da biste je prikazali.

Tipografija

One UI 6 ima novo zadano pismo modernijeg i stilizovanijeg osjećaja. Vidjećete novo pismo ako je odabrano zadano pismo u Postavkama. Ako koristite drugačije pismo, i dalje ćete vidjeti to pismo nakon nadogradnje na One UI 6.

Multitasking

Umjesto da minimizirate skočne prozore kada odete na ekran nedavno korištenih aplikacija, skočni prozori će sada ostati otvoreni nakon što napustite ekran nedavno korištenih aplikacija, tako da možete nastaviti ono na čemu ste radili.

Samsung UI 6.0 multitasking

Novi dizajn emoji-ja

Emoji koji se pojavljuju u vašim porukama, objavama na društvenim mrežama i drugdje na telefonu ažurirani su novim, svježim dizajnom.

Kamera

Ukupan izgled aplikacije Kamera pojednostavljen je. Dugmad za brze postavke na vrhu ekrana redizajnirana su da budu lakša za razumijevanje.

Prilagođavanje kamera widgeta

Možete dodati prilagođene kamera widgete na početni ekran. Svaki widget možete podesiti da pokrene određeni režim snimanja i da snimke sprema u album po vašem izboru.

Više opcija poravnanja za vodene žigove

Sada možete odabrati da li će se vaš vodeni žig pojavljivati ​​na vrhu ili dnu vaših fotografija.

Brzi pristup podešavanjima rezolucije

Dugme za rezoluciju sada je dostupno u brzim podešavanjima na vrhu ekrana u foto i pro režimima, tako da možete brzo promijeniti rezoluciju fotografija koje pravite.

Poboljšan izbor veličine video zapisa

Kada dodirnete dugme za veličinu video zapisa, pojavit će se skočni prozor koji vam olakšava pregled svih opcija i odabir pravih.

Zadržite slike nivoom

Kada su uključene mrežne linije u postavkama Kamera, linija nivoa sada će se pojaviti u sredini ekrana prilikom korištenja zadnje kamere u svim režimima osim Panorame. Linija će se pomicati da pokaže da li je vaša slika nivoom s zemljom.

Optimizacija kvaliteta

Možete odabrati između 3 nivoa optimizacije kvaliteta za slike koje pravite. Odaberite Maksimalno da dobijete slike najvišeg kvaliteta. Odaberite Minimalno da biste brzo slikali. Također možete odabrati Srednje da biste dobili najbolji balans brzine i kvaliteta.

Lakše skeniranje dokumenata

Funkcija skeniranja dokumenta odvojena je od Scene optimizera, tako da možete skenirati dokumente čak i ako je Scene optimizer isključen. Nova opcija Auto scan omogućava vam automatsko skeniranje dokumenata kad god slikate dokument. Nakon skeniranja dokumenta, odvešće vas na ekran za uređivanje gdje možete rotirati dokument da ga poravnate onako kako želite.

Vremenska prognoza – Novi widget

Widget sa uvidima u vrijeme pruža više informacija o lokalnim vremenskim uslovima. Možete vidjeti kada se predviđaju jake oluje, snijeg, kiša i drugi događaji.

Samsung Zdravlje

Početni ekran Samsung Zdravlje potpuno je redizajniran. Prikazuje se više informacija, dok masni font i boje olakšavaju uočavanje informacija koje su vam najpotrebnije. Vaš najnoviji rezultat vježbanja prikazan je na vrhu ekrana, a pruža se više povratnih informacija o vašem rezultatu spavanja kao i dnevnim ciljevima za korake, aktivnost, vodu i hranu.

Prilagodljive veličine čaša za praćenje unosa vode

Sada možete prilagoditi veličinu čaša u Samsung Zdravlje trackeru za vodu da odgovara veličini čaše iz koje obično pijete.

Kalendar

Novi prikaz rasporeda pruža predstojeće događaje, zadatke i podsjetnike zajedno u hronološkom redoslijedu.

Sada možete pregledati i dodavati podsjetnike u aplikaciji Kalendar bez otvaranja aplikacije Podsjetnik.

Digitalna wellbeing 

Glavni ekran Digitalne konzumacije sadržaja redizajniran je, čineći lakšim pronalaženje potrebnih informacija.

Vaš sedmični izvještaj o korištenju sada vam govori o neuobičajenim obrascima korištenja, vremenima vršnog korištenja i načinu na koji balansirate vrijeme provedeno pred ekranom.

Evo detaljnog pregleda svih novih funkcija i poboljšanja koje donosi Samsung One UI 6 baziran na Android 14. Izvanredan dizajn, poboljšana produktivnost i još bolje korisničko iskustvo očekuju Samsung korisnike.