Da li Honor telefoni dolaze sa Google servisima

Da li Honor telefoni imaju Google aplikacije?

Honor telefoni su posljednjih godina postali izuzetno popularan izbor pametnih telefona, posebno među mlađom populacijom koja traži dobre specifikacije uz pristupačnu cijenu. Međutim, s obzirom da je Honor telefone proizvodio do prije neku godinu kineski tehnološki gigant Huawei, često se postavlja pitanje da li ovi modeli dolaze s Google servisima i aplikacijama koje očekujemo na Androidu. 

U ovom tekstu detaljno ćemo obraditi temu da li Honor telefoni imaju pristup Google ekosistemu i objasniti koji modeli dolaze s punim Android iskustvom.

Da li svi Honor modeli dolaze s Google servisima?

Kada je riječ o dostupnosti Google servisa i aplikacija na Honor telefonima, odgovor varira u zavisnosti od modela i tržišta. Naime, nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele trgovinske restrikcije prema kineskom Huaweiju u 2019. godini, kompanija više nije mogla licencirati Google servise za neke od svojih uređaja.

Međutim, ovo ograničenje se primarno odnosilo na tržište Kine, dok su Honor modeli namijenjeni evropskom i drugim tržištima i dalje dolazili s punim pristupom Google servisima. 

Prema podacima analitičke kuće Counterpoint Research, oko 74% Honor telefona isporučenih globalno u 2020. godini imalo je Google servise.

Preporučeno: Najbolji Honor telefoni u 2023

Koji Honor modeli nemaju Google?

Honor modeli koji se prodaju u Kini, kao što su Honor V40 i Honor 50, dolaze sa Huaweijevim vlastitim servisima i prodavaonicom aplikacija AppGallery umjesto Google Play Storea. Međutim, verzije istih modela namijenjene evropskom i ostatku međunarodnog tržišta uključuju Google servise.

Takođe, neki od najnovijih Honor telefona poput Honor 70 i Honor 70 Pro dolaze isključivo s Google servisima i aplikacijama. Ovo je rezultiralo nakon što se kompanija Honor odvojila od Huaweia, i posluje samostalno pod svojim brendom.

Prednosti Honor telefona s Google servisima

Glavna prednost Honor telefona koji dolaze s Google servisima i aplikacijama je što nude poznato i intuitivno Android korisničko iskustvo. Korisnici imaju pristup hiljadama aplikacija preko Google Play Storea, mogu koristiti Google Mape za navigaciju, sinhronizovati kalendar i kontakte putem Google računa te uživati u ostalim pogodnostima Google ekosistema.

Dodatno, Honor telefoni pružaju odlične hardverske specifikacije i performanse za pristupačnu cijenu, što ih čini dobrim izborom pametnog telefona. U kombinaciji s punim Android iskustvom putem Google servisa, Honor telefoni predstavljaju sjajan odnos cijene i kvaliteta.

Nedostaci Honor telefona bez Google servisa

S druge strane, Honor modeli bez Google servisa imaju određena ograničenja. Iako ih u 2023. godini nema mnogo. 

Huaweijeve zamjenske aplikacije funkcionišu solidno, neke od njih nemaju sve funkcionalnosti originalnih Google aplikacija. Takođe, AppGallery ima znatno manji izbor aplikacija u odnosu na Google Play Store.

Nedostatak Google servisa znači da neki telefoni ne podržavaju neke glavne Google aplikacije poput YouTubea, Google Chromea i Gmaila, što može biti veliki nedostatak za mnoge korisnike. Sveukupno korisničko iskustvo na modelima bez Google servisa je ograničenije.

Treba li kupiti Honor telefon bez Google servisa?

Ako tražite telefon s odličnim hardverom i performansama, Honor i dalje predstavlja solidan izbor. Međutim, ako želite pristup cijelom Google ekosistemu i aplikacijama, preporučljivo je odabrati Honor model koji dolazi s Google servisima. To su gotovo svi modeli poslije 2021 godine, a listu Honor telefona i specifikacija pogledajte ovdje.

Iako Honor telefoni bez Googlea mogu ponuditi odličnu vrijednost, ograničeni izbor aplikacija i nedostatak nekih ključnih Google funkcionalnosti mogu biti veliki nedostatak za prosječnog korisnika. Stoga je najbolje provjeriti da li određeni Honor telefoni dolazi s punim pristupom Google Play Storeu i ostalim Google aplikacijama prije kupnje.

Zaključak

Iako postoje izuzeci, većina Honor telefona dolazi s punim pristupom Google servisima i aplikacijama kao što su Google Play Store, Gmail, Mape i YouTube. Ovo pruža poznato Android korisničko iskustvo koje većina korisnika očekuje. Uz snažne specifikacije po pristupačnoj cijeni, Honor i dalje predstavlja odličan odnos cijene i kvaliteta među pametnim telefonima.