Da li Honor telefoni dolaze sa Google servisima

Da li Honor telefoni imaju Google aplikacije u 2023?

Honor telefoni su posljednjih godina postali izuzetno popularan izbor pametnih telefona, posebno među mlađom populacijom koja traži dobre specifikacije uz pristupačnu cijenu. Međutim, s obzirom da je Honor telefone proizvodio do prije neku godinu kineski tehnološki gigant Huawei, često se postavlja pitanje da li ovi modeli dolaze s Google servisima i aplikacijama koje očekujemo na Androidu. 

U ovom tekstu detaljno ćemo obraditi temu da li Honor telefoni imaju pristup Google ekosistemu i objasniti koji modeli dolaze s punim Android iskustvom.

Da li svi Honor modeli dolaze s Google servisima?

Kada je riječ o dostupnosti Google servisa i aplikacija na Honor telefonima, odgovor varira u zavisnosti od modela i tržišta. Naime, nakon što su Sjedinjene Američke Države uvele trgovinske restrikcije prema kineskom Huaweiju u 2019. godini, kompanija više nije mogla licencirati Google servise za neke od svojih uređaja.

Međutim, ovo ograničenje se primarno odnosilo na tržište Kine, dok su Honor modeli namijenjeni evropskom i drugim tržištima i dalje dolazili s punim pristupom Google servisima. 

Prema podacima analitičke kuće Counterpoint Research, oko 74% Honor telefona isporučenih globalno u 2020. godini imalo je Google servise.

Preporučeno: Najbolji Honor telefoni u 2023

Koji Honor modeli nemaju Google?

Honor modeli koji se prodaju u Kini, kao što su Honor V40 i Honor 50, dolaze sa Huaweijevim vlastitim servisima i prodavaonicom aplikacija AppGallery umjesto Google Play Storea. Međutim, verzije istih modela namijenjene evropskom i ostatku međunarodnog tržišta uključuju Google servise.

Takođe, neki od najnovijih Honor telefona poput Honor 70 i Honor 70 Pro dolaze isključivo s Google servisima i aplikacijama. Ovo je rezultiralo nakon što se kompanija Honor odvojila od Huaweia, i posluje samostalno pod svojim brendom.

Prednosti Honor telefona s Google servisima

Glavna prednost Honor telefona koji dolaze s Google servisima i aplikacijama je što nude poznato i intuitivno Android korisničko iskustvo. Korisnici imaju pristup hiljadama aplikacija preko Google Play Storea, mogu koristiti Google Mape za navigaciju, sinhronizovati kalendar i kontakte putem Google računa te uživati u ostalim pogodnostima Google ekosistema.

Dodatno, Honor telefoni pružaju odlične hardverske specifikacije i performanse za pristupačnu cijenu, što ih čini dobrim izborom pametnog telefona. U kombinaciji s punim Android iskustvom putem Google servisa, Honor telefoni predstavljaju sjajan odnos cijene i kvaliteta.

Nedostaci Honor telefona bez Google servisa

S druge strane, Honor modeli bez Google servisa imaju određena ograničenja. Iako ih u 2023. godini nema mnogo. 

Huaweijeve zamjenske aplikacije funkcionišu solidno, neke od njih nemaju sve funkcionalnosti originalnih Google aplikacija. Takođe, AppGallery ima znatno manji izbor aplikacija u odnosu na Google Play Store.

Nedostatak Google servisa znači da neki telefoni ne podržavaju neke glavne Google aplikacije poput YouTubea, Google Chromea i Gmaila, što može biti veliki nedostatak za mnoge korisnike. Sveukupno korisničko iskustvo na modelima bez Google servisa je ograničenije.

Treba li kupiti Honor telefon bez Google servisa?

Ako tražite telefon s odličnim hardverom i performansama, Honor i dalje predstavlja solidan izbor. Međutim, ako želite pristup cijelom Google ekosistemu i aplikacijama, preporučljivo je odabrati Honor model koji dolazi s Google servisima. To su gotovo svi modeli poslije 2021 godine, a listu Honor telefona i specifikacija pogledajte ovdje.

Iako Honor telefoni bez Googlea mogu ponuditi odličnu vrijednost, ograničeni izbor aplikacija i nedostatak nekih ključnih Google funkcionalnosti mogu biti veliki nedostatak za prosječnog korisnika. Stoga je najbolje provjeriti da li određeni Honor telefoni dolazi s punim pristupom Google Play Storeu i ostalim Google aplikacijama prije kupnje.

Zaključak

Iako postoje izuzeci, većina Honor telefona dolazi s punim pristupom Google servisima i aplikacijama kao što su Google Play Store, Gmail, Mape i YouTube. Ovo pruža poznato Android korisničko iskustvo koje većina korisnika očekuje. Uz snažne specifikacije po pristupačnoj cijeni, Honor i dalje predstavlja odličan odnos cijene i kvaliteta među pametnim telefonima.