Šta je IMEI broj, kako ga pronaći i provjeriti validnost?

Šta je IMEI broj, kako ga pronaći i provjeriti validnost?

IMEI broj je nešto što svaki vlasnik mobilnog telefona treba da zna. To je jedinstveni identifikator vašeg telefona koji ima važne funkcije. 

U nastavku saznajte šta je IMEI broj, kako ga pronaći, čemu služi i kako ga iskoristiti da zaštitite svoj mobilni uređaj.

Šta je IMEI broj?

IMEI ili International Mobile Equipment Identity broj je jedinstveni 15-cifreni serijski broj koji identifikuje svaki mobilni telefon. To je praktično identifikacioni broj telefona, koji govori ko je proizvođač, đe je proizveden telefon i njegov jedinstveni serijski broj. 

Služi za identifikaciju uređaja u mobilnoj mreži. Bez IMEI broja vaš telefon ne bi mogao pristupiti mreži mobilnog operatera.

IMEI broj se sastoji od četiri dijela:

 1. Prve dvije cifre označavaju TAC (Type Allocation Code) koji identificira proizvođača i model uređaja.
 2. Sljedećih šest cifara je FAC (Final Assembly Code) koji označava gdje je uređaj proizveden, datum proizvodnje i verziju softvera.
 3. Sljedećih šest cifara je SNR (Serial Number) koji predstavlja jedinstveni serijski broj svakog pojedinačnog telefona.
 4. Posljednja cifra je provjera i služi za provjeru validnosti cijelog broja.

Zbog svoje jedinstvenosti, IMEI broj služi u svrhe identifikacije u slučaju krađe ili gubitka telefona. Operateri mogu zabilježiti vaš IMEI broj i onemogućiti pristup mreži za ukradeni ili izgubljeni telefon.

Takođe, neki prodavci uređaja koriste IMEI broj za aktivaciju garancije ili praćenje servisnih popravki. Dakle, IMEI broj je ključan identifikator vašeg mobilnog pametnog telefona.

Kako pronaći IMEI broj telefona?

Postoji nekoliko načina za pronalaženje IMEI broja. Evo 5 najjednostavnijih načina kako pronaći IMEI broj telefona.

 1. Na samom telefonu – ukucajte *#06# i prikazaće vam se 15-cifreni IMEI broj. Ovo je najlakši način.
 2. Na kutiji ili garanciji telefona.
 3. Iza baterije telefona (uklonite poklopac i izvadite bateriju).
 4. Podešavanja mobilnog telefona > O telefonu > Status > IMEI informacije.
 5. U SIM kartici neki modeli telefona čuvaju IMEI broj.

Kada pronađete svoj IMEI broj, preporučljivo ga je zabilježiti i sačuvati na sigurnom mjestu za slučaj da vam zatreba u budućnosti.

Ako se odlučite za opciju 4, evo detaljnog uputstva za Android i iPhone telefone.

Na iPhone-u

Pronađite IMEI broj za iPhone prateći ove 4 jednostavna koraka:

 1. Odaberite ikonu “Podešavanja” na ekranu
 2. Pomaknite se prema dolje i dodirnite dio označen kao “Generalno”
 3. Odaberite “O telefonu”
 4. Vaš IMEI će biti naveden zajedno sa informacijama kao što su naziv modela, broj i serijski broj

Na Android telefonu

Pronalaženje IMEI broja kod Android telefona je jednostavno:

 1. Otvorite aplikaciju Podešavanja
 2. Odaberite “O telefonu”
 3. Prelistajte prethodne informacije kao što su kontakt za hitne slučajeve i broj modela do svog IMEI

Kako proveriti validnost i porijeklo IMEI broja?

Postoje online IMEI baze podataka koje omogućavaju provjeru validnosti IMEI broja, kao i informacija o brendu i modelu telefona. 

Neki od ovih servisa su:

Jednostavno unesete IMEI broj i odmah dobijate detalje o marki uređaja, modelu, zemlji porijekla itd. Ove baze podataka sadrže podatke za više od 5 milijardi uređaja.

Tako možete provjeriti da li je vaš telefon originalan ili falsifikat, gdje je proizveden, koja je fabrička verzija hardvera i softvera itd. Izuzetno korisne informacije za korisnike.

Je li moguće prisluškivanje preko IMEI broja?

Da, prisluškivanje preko IMEI broja je moguće. 

IMEI broj se koristi za identifikaciju i praćenje mobilnih uređaja u telekomunikacionim mrežama. Ali, ova funkcija se može zloupotrijebiti od strane hakera ili vlasti za prisluškivanje korisnika.

Postoje vladine agencije koje imaju opremu za lociranje i prisluškivanje telefona na osnovu IMEI broja. Zapravo, Edward Snowden je razotkrio da američka NSA koristi IMEI brojeve za identifikaciju meta koje žele da prate.

Kako to funkcioniše? Specijalizovani uređaji za mobilni monitoring emituju lažnu baznu stanicu (IMSI catcher) koja navlači sve telefone u blizini da se povežu na nju. Nakon toga, uređaj prikuplja IMEI brojeve i druge identifikatore telefona koji se nalaze u dometu.

Na osnovu prikupljenih podataka, moguće je locirati telefone, prisluškivati pozive i SMS poruke, pratiti korišćenje interneta i čak instalirati spyware na daljinu. Naravno, ovo je izuzetno opasna povreda privatnosti i ličnih podataka.

Kako se zaštititi od ovakvog nadzora? Nažalost, postoje ograničenja šta korisnici mogu uraditi. Možda najefikasnija opcija je korišćenje sigurnih aplikacija za šifriranu komunikaciju poput Telegrama, Signala ili WhatsApp koje otežavaju prisluškivanje. 

Ali to nije garancija.

Da li je moguće promijeniti ili duplirati IMEI broj?

Iako postoje određeni načini za neovlaštenu izmjenu IMEI broja putem specijalizovanog softvera i hardvera, to je ilegalno u većini zemalja.

Naime, promjena fabričkog IMEI broja se smatra teškim krivičnim djelom. U mnogim državama dupliciranje IMEI brojeva se kažnjava kaznom zatvora do 3 godine i visokim novčanim kaznama.

Zato budite oprezni sa kupovinom polovnih telefona, jer neki prodavci pokušavaju prevariti kupce mijenjanjem originalnog IMEI broja kako bi prikrili porijeklo ili karakteristike uređaja. 

U tom slučaju možete biti sigurni da je telefon ukraden ili švercovan.

Na kraju, IMEI broj je neizostavni identifikator vašeg mobilnog telefona i pomaže da se vaš uređaj zaštiti od krađe, neovlašćenog pristupa i prevara. Redovno provjeravajte IMEI vaših telefona i čuvajte ove jedinstvene brojeve na sigurnom mjestu.

Pročitajte: