Šta je NFC na telefonu

Šta je NFC na telefonu

Svakodnevno koristimo telefon nesvjesno za mnogo stvari koje nam olakšava tokom dana. Jedna od tih stvari je i brzo plaćanje preko NFC tehnologije na telefonu. 

U ovom tekstu objasniću šta je NFC na telefonu, zašto je to važno razumijete NCF tehnologiju i kako vam može koristiti. Pripremite se da saznate sve o ovoj neupadljivoj a veoma korisnoj tehnologiji tj. opciji na telefonu.

Šta je NFC?

Pa, šta je NFC? Ako ste se ovo pitali, siguran sam da ste htjeli da koristite plaćanje telefonom ili neku sličnu funkciju. 

NFC ili Near Field Communication je bežična tehnologija koja omogućava mobilnim uređajima, poput pametnih telefona, da komuniciraju i razmjenjuju podatke na malim udaljenostima.

Radi na principu radio frekvencije, slično kao RFID tehnologija. Da biste razmijenili podatke putem NFC-a, dovoljno je da dva uređaja budu na udaljenosti od svega nekoliko centimetara.

NFC se može koristiti za:

 • Beskontaktna plaćanja – umjesto kartice, telefon prislonite uz NFC čitač na kasi.
 • Razmjena kontakata, fotografija i drugih podataka između telefona.
 • “Tap and play” – prislanjanjem telefona za neki uređaj ga aktivirate ili povežete.
 • Čitanje specijalnih NFC tagova/naljepnica koji pokreću neku akciju ili otvaraju mobilnu aplikaciju.

Jednostavno rečeno, NFC vam omogućava da uradite neke stvari samo prislanjanjem telefona, bez potrebe za dodirivanjem ekrana.

Pročitajte više: Kako uključiti i isključiti NFC?

NFC tehnologija

Iako je relativno nova tehnologija, NFC datira još od 2002. godine. Prvobitno značenje govori da je razvijen kao proširenje standarda za bezkontaktne pametne kartice.

Nekoliko vodećih tehnoloških kompanija, poput Sonyja, Nokije i Samsunga, 2004. osnovali su NFC forum kako bi podržali globalni razvoj i korišćenje ove tehnologije.

Danas gotovo svi vodeći proizvođači pametnih uređaja ugrađuju NFC čipove u svoje uređaje. Prema procjenama, do 2027. godine čak 80% pametnih telefona će imati NFC podršku.

Najpopularnije korišćenje NFC-a je za beskontaktna plaćanja. Preko 1 milijardu ljudi koristi ovaj način plaćanja, bilo putem telefona ili pametnih kartica i satova.

Do 2025. vrijednost NFC transakcija mogla bi premašiti 10 biliona dolara.

Gdje se nalazi NFC na telefonu?

NFC na telefonu se obično nalazi negdje na gornjem dijelu telefona, blizu kamere. Najčešće je smješten pored antene za bežično punjenje, ispod ili unutar kućišta kamere.

Razlog zašto se nalazi pri vrhu je taj što je to najpogodnije mjesto za prislanjanje drugog telefona ili NFC uređaja kako bi se podaci prenijeli putem ove tehnologije.

Neki telefoni imaju indikatorsku LED lampicu pored NFC antene koja zasvijetli kada je ova funkcija uključena.

Takođe, u podešavanjima telefona obično postoji opcija za uključivanje/isključivanje NFC-a. Na nekim telefonima je čak moguće podesiti koje aplikacije imaju pristup ovoj tehnologiji, iz sigurnosnih razloga.

Najbolje aplikacije za NFC plaćanje

Najpopularnija primjena NFC tehnologije je definitivno za beskontaktna plaćanja pametnim telefonom.

Nekoliko najboljih aplikacija za NFC plaćanje su:

 • Google Pay – Dostupan za Android uređaje. Radi sa većinom banaka i omogućava plaćanja uz samo otključavanje telefona.
 • Apple Pay – Ekvivalent za iPhone uređaje. Jednostavno dodajte karticu i plaćajte pametnim telefonom.
 • Samsung Pay – Samsungova aplikacija, radi čak i na uređajima koji ne podržavaju NFC. Koristi MST tehnologiju za slanje magnetnih signala.

Ove aplikacije su besplatne, lako se podešavaju i koriste. Dovoljno je samo prisloniti telefon na NFC čitač na kasi i plaćanje je gotovo za par sekundi. 

Koji mobilni telefoni imaju NFC?

NFC na telefonu je danas dostupan na većini Android pametnih telefona, naročito vodećih brendova poput Samsunga, Xiaomija, Huaweia, OnePlus-a i drugih.

Apple je uveo NFC u iPhone 6 i novije modele.

Generalno, većina srednje i visoke klase Android telefona od 2016. godine ima NFC podršku. Kod jeftinih telefona do 200 EUR još uvijek može nedostajati ova funkcija.

Pri kupovini novog telefona provjerite specifikacije i postojanje NFC čipa ako vam je ova tehnologija bitna.

Da li NFC troši bateriju?

Jedno često pitanje je da li NFC troši bateriju na telefonu? Odgovor je – vrlo malo do nikako.

Razlog je taj što NFC koristi princip magnetne indukcije i aktivira se samo kada se telefon prisloni na čitač ili drugi uređaj. Ne šalje stalno signale kao Bluetooth ili WiFi.

Dodatno, prenosi samo male količine podataka (npr. tokene za plaćanje) i to na jako malim udaljenostima od par centimetara. Stoga utrošak energije baterije je zanemarljiv.

NFC možete sigurno držati stalno upaljenim bez straha da će vam prazniti bateriju telefona.

Zrači li NFC?

Još jedno često pitanje vezano za sigurnost je da li zrači NFC. Odgovor je – ne zrači.

NFC koristi magnetsku indukciju i vrlo slabe elektromagnetne valove samo na distancama do 4cm između uređaja.

Ove frekvencije su bezopasne za ljude i ne emituju radijaciju koja može uticati na zdravlje. Intenzitet signala tako brzo opada sa udaljenošću da je nemjerljiv na svega par centimetara od antene.

Dakle, NFC je potpuno bezopasna i sigurna tehnologija za korištenje.

NFC vs Bluetooth

Postoje određene sličnosti između NFC i Bluetooth tehnologija. Obje služe za bežični prenos podataka između mobilnih uređaja.

Međutim, postoje i bitne razlike:

 • Domet: Bluetooth ima domet do 100 metara, dok NFC radi samo na udaljenosti od par centimetara.
 • Potrošnja energije: Bluetooth zahtijeva više energije za konstantno emitovanje signala. NFC troši vrlo malo energije.
 • Brzina: Bluetooth je brži standard sa propusnim opsegom do 25 Mbit/s. NFC prenosi podatke relativno sporo, 424 kbit/s.
 • Sigurnost: NFC koristi enkripciju i druge sigurnosne standarde za zaštitu transakcija.
 • Jednostavnost: NFC je vrlo jednostavno koristiti, dovoljno je samo prisloniti uređaj. Bluetooth zahtijeva uparivanje uređaja prije veze.

Iako imaju sličnu primjenu, ove tehnologije se uveliko razlikuju. NFC je napravljen za specifične primjene poput mobilnih plaćanja gdje su bitni jednostavnost, sigurnost i niska potrošnja energije.

Zaključak

Nadam se da ste razumjeli šta je NFC na telefonu i kako funkcioniše ova korisna tehnologija.

Glavne prednosti su jednostavnost korišćenja, bezbjednost, podrška za mobilna plaćanja, razmjena podataka i povezivanje sa drugim uređajima

Brzo raste broj uređaja i aplikacija koje podržavaju NFC.