Kako uključiti i isključiti NFC na telefonu?

Kako uključiti i isključiti NFC na telefonu?

NFC (Near Field Communication) je bežična tehnologija koja omogućava telefonima, tableta i drugim uređajima da međusobno komuniciraju i razmjenjuju podatke kada se dovedu u blizinu jedan drugoga.

Korišćenje NFC tehnologije je u velikom porastu u posljednjih nekoliko godina. Prema nedavnoj anketi, više od 70% novih mobilnih telefona ima ugrađenu NFC tehnologiju

Razlog tome je što NFC pruža jednostavan i brz način za razmjenu podataka između mobilnih uređaja, kao i za bezkontaktna plaćanja.

Međutim, neki korisnici i dalje ne znaju šta je NFC i kako ga aktivirati ili deaktivirati na telefonu. 

U ovom vodiču ćemo objasniti šta je NFC, kako provjeriti da li vaš telefon podržava i kako uključiti ili isključiti NFC na telefonu.

Da li moj telefon ima NFC?

Većina novih telefona iz srednjeg i višeg cjenovnog ranga dolazi sa ugrađenim NFC čipom, ali i neki budžetski telefoni. Da biste provjerili da li vaš telefon ima podršku za NFC, uradite sljedeće:

Android telefoni:

 1. Otvorite Settings (Podešavanja)
 2. Kliknite na opciju Connected Devices (Povezani uređaji) ili Connection and Sharing (Konekcija i Dijeljenje)
 3. Provjerite da li postoji opcija za NFC i da li je ona omogućena

iPhone telefoni:

 1. Otvorite Settings (Postavke)
 2. Kliknite na General (Opšte) i provjerite da li postoji opcija za NFC čitanje označena sa On (Uključeno)

Ako vaš telefon nema opciju za NFC u Podešavanjima, veoma je moguće da ne podržava ovu tehnologiju.

Kako uključiti i isključiti NFC na telefonu?

Kod većine Android i iPhone telefona, uključivanje i isključivanje NFC se obavlja na isti način.

Kako uključiti i isključiti NFC na Android telefonu

Da bi uključili ili isključili NFC na Android telefonu ispratite sljedeće korake:

 1. Otvorite Settings (Podešavanja)
 2. Zatim odaberite opciju Connected devices (Povezani uređaji) ili Connection and Sharing (Konekcija i Dijeljenje)
 3. Pronađite sekciju NFC i kliknite na nju
Kako isključiti nfc na telefonu Android
Kako uključiti nfc na Android telefonu

Da biste uključili NFC, odaberite On (Uključeno). Za isključivanje NFC odaberite Off (Isključeno)

Kako uključiti i isključiti NFC na iPhone i Apple uređaje

Isključiti ili uključiti NFC na iPhone ili drugim Apple uređajima je veoma jednostavno. Dovoljno je da ispratite ove korake:

 1. Otvorite Settings (Podešavanja), izaberite General (Opšte)
 2. Pronađite NFC opciju i kliknite na nju
 3. Da biste uključili NFC čitanje, odaberite Read Tags (Čitaj oznake) – On (Uključeno) . Za isključivanje odaberite Off (Isključeno)

To je sve što treba da znate da biste isključili ili uključili NFC na telefonu. Veoma je jednostavno i neće vam trebati više od jednog minuta.

Sada kada ste osposobili NFC na telefonu, omogućite beskontaktno plaćanje ili neku drugu mogućnost. 

U nastavku ćemo objasniti zašto je NFC tehnologija korisnika i na koje načine možete da je koristite.

Prednosti korišćenja NFC tehnologije

Bezkontaktna plaćanja

Jedna od najkorisnijih primjena NFC tehnologije jesu bezkontaktna plaćanja telefonom, tabletom ili pametnim satom. Kada ste u prodavnici, samo prislonite telefon na NFC čitač kako biste platili.

Ovo je ne samo brzo nego je i sigurnije u odnosu na korišćenje gotovine ili kartica, jer ne morate nigdje da unosite podatke o kartici i otkrivate broj računa. Upravo zbog praktičnosti, NFC plaćanja pametnim telefonima postaju standard u svijetu plaćanja.

Razmjena podataka

Korišćenjem NFC, takođe možete brzo prenijeti podatke između dva telefona. Na primjer, ako želite podijeliti fotografiju, kontakt ili bilo koju drugi fajl sa prijateljem, sve što treba da uradite je da prislonite vaše telefona jedan na drugi.

Uparivanje Bluetooth uređaja

Još jedna odlična stvar kod NFC jeste brzo i jednostavno uparivanje Bluetooth uređaja. Umjesto kucanja koda ili traženja uređaja preko Bluetootha, jednostavno prislonite telefon na slušalice, zvučnik, sat, ili čak automobile sa Bluetooth konekcijom kako biste ih uparili.

Čitanje NFC tagova i čipova

NFC telefoni takođe mogu da čitaju NFC tipove tagova i čipova. Ovo otvara čitav niz mogućnosti, jer kompanije i brendovi mogu da kreiraju interaktivna NFC iskustva, gdje prinošenjem telefona dobijate dodatne informacije, popuste, kupone i slično.

Na primjer, prislanjanjem telefona na NFC tag pored nekog izloženog proizvoda u prodavnici, možete dobiti dodatne informacije i specifikacije za taj artikal. Takođe, NFC se sve više koristi kod ulaznica za događaje, festival propusnica, karti za javni prevoz i slično.

Zaključak

NFC tehnologija nudi mnoštvo načina za povezivanje i interakciju između mobilnih uređaja. Od bežičnih plaćanja do brze razmjene fajlova i jednostavnijeg povezivanja Bluetooth uređaja, NFC otklanja mnoge dosadašnje prepreke. U ovom tekstu smo osim navedenog, pojasnili kako uključiti i isključiti NFC na telefonu.

Na kraju, NFC je još jedna od onih tehnologija koje na krajnjem efektivnom načinu olakšavaju život i korisnicima donose dodatne pogodnosti.