Da li Huawei telefoni imaju Google aplikacije?

Huawei je godinama bio jedan od vodećih proizvođača pametnih telefona. U Kini je trenutno najjači brend sa najviše prodatih uređaja. Očekuje se i njegov povratak na ostala svjetska tržišta.

Njihovi uređaji oduvijek su se isticali odličnim hardverom po pristupačnim cijenama. Međutim, 2019 su se suočili sa zabranom korišćenja Google servisa na svojim telefonima od strane SAD regulatornih tijela. Ovo je ostavilo mnoge korisnike zbunjene u vezi toga koje aplikacije i usluge mogu očekivati na Huawei telefonima. Pa, se pitamo da li Huawei telefoni imaju Google aplikacije?

U ovom članku ćemo detaljnije objasniti aktuelnu situaciju oko Huawei uređaja i Google servisa. Razjasnićemo koje aplikacije dobijate, kao i najbolje alternative. Na kraju ćemo dati preporuke za najbolje Huawei telefone.

Koje Google aplikacije nedostaju na Huawei telefonima?

Zbog trgovinskih ograničenja nametnutih od strane SAD, Huawei više ne može preinstalirati popularne Google aplikacije na svoje telefone. 

To uključuje Chrome, YouTube, Google Maps, Gmail i mnoge druge. Takođe, Huawei telefoni više nemaju pristup Google Play Store.

Umjesto toga, Huawei koristi vlastitu trgovinu aplikacija zvanu AppGallery. Nažalost, neke aplikacije još uvijek nijesu dostupne u AppGallery, s tim što je pitanje samo vremena kada će biti dodate u prodavnicu.

Huawei Gbox i druge alternative

Kako bi prevazišli ovaj problem sa Google servisima i aplikacijama, Huawei je razvio Gbox. Ovo je alat koji omogućava instalaciju i ažuriranje nedostajućih Google aplikacija. 

Gbox funkcioniše tako što se poveže sa trećim aplikacijama koje nijesu dostupne u AppGallery.

Pored Gbox, postoje i druge opcije za dobijanje Google servisa na Huawei. Na primjer, možete preuzeti aplikacije direktno sa web stranica i instalirati ih ručno. Takođe je moguće koristiti treće trgovine poput Aptoida (nezvanična Android prodavnica).

Pročitajte jednostavan vodič Kako instalirati Google aplikacije na Huawei?

Huawei Mobile Services

Dobro je napomenuti da je umjesto Google mobilnih usluga, Huawei je razvio Huawei Mobile Services (HMS) kao alternativu za svoje tekuće uređaje. HMS nudi neke vlastite verzije popularnih aplikacija, kao što su:

  • AppGallery – alternativa Google Play-u
  • Petal karta – alternativa Google Maps
  • Petal pretraga – alternativa Google pretrazi

Međutim, mnoge ključne Google aplikacije još uvijek nisu dostupne ili nedostaju ključne funkcije. Na primjer, AppGallery ima znatno manji izbor aplikacija od Google Play-a.

HarmonyOS operativni sistem

Huawei je u međuvremenu razvio vlastiti operativni sistem HarmonyOS kao alternativu Androidu. Ovo će omogućiti Huawei telefonima da zaobiđu potrebu za Google servisima. 

Koje Huawei modele preporučujemo?

I pored ograničenja sa Google servisima, neki Huawei modeli i dalje nude odličan odnos cijene i kvaliteta:

  • Huawei P50 Pro – vrhunska kamera, 5G, odličan dizajn
  • Huawei Mate 60 Pro+ – brz procesor, dobro trajanje baterije, OLED displej
  • Huawei Nova 11 – povoljan model sa brzim punjenjem i 5G vezom

Da li Huawei telefoni imaju Google?

Huawei telefoni više ne dolaze sa Google aplikacijama preinstaliranim. Umjesto njih, kompanija nudi AppGallery trgovinu, Gbox i druge opcije. 

Iako to zahtijeva dodatno podešavanje, Huawei modeli još uvijek nude izvanrednu vrijednost za novac. Za većinu korisnika, nedostatak nekih aplikacija neće biti prepreka da uživaju u kvalitetnim Huawei telefonima.