Google Pixel 8 serija

Google Pixel 8 i Pixel 8 Pro – sve što znamo za sada

Ponovo je ono doba godine kada smo počeli da se navijamo za najnovije Google Pixel telefone. Pixel 8 i Pixel 8 Pro treba da debituju 4. oktobra na Googleovom jesenjem hardverskom događaju u New Yorku.

Kao dugogodišnji obožavatelj Pixela, prilično sam uzbuđen zbog toga što Google sprema ove godine. Posljednjih nekoliko sedmica prije objave bile su prepune curenja informacija i glasina koje nam daju dobru ideju o tome što možemo očekivati. Osim toga, sam Google je nedavno dao tizere za nove telefone sa nekim zvaničnim renderima.

U ovom tekstu ću proći kroz sve što do sada znamo o dizajnu, specifikacijama, karakteristikama, kamerama i još mnogo toga od Pixel 8 i 8 Pro. 

Manje korekcije u dizajnu

Google se ove godine igra pomalo bezbjedno sa cjelokupnim dizajnom, iako sa nekim suptilnim, ali značajnim promjenama. Pixel 8 Pro neće imati ravan ekran nego zakrivljene ivice, što sam ja lično veliki obožavalac. Standardni Pixel 8 je nešto manji od prošlogodišnjeg modela sa 6,17 inča, što ga stavlja blizu veličine Galaxy S23.

Oba telefona imaju više zaobljenih uglova i ivica u odnosu na Pixel 7 seriju. A na osnovu rendera, Pixel 8 Pro dobija mat finiš na poleđini. Pixel 8 zadržava sjajno staklo. Traka kamere na Pro je takođe redizajnirana sa objektivima postavljenim bliže jedan drugom.

Što se tiče boja, Pixel 8 dolazi u Obsidian (crna), Hazel (zelenkasto siva) i Rose (ružičasta). Opcije Pixel 8 Pro su Obsidian, Porcelain (bijeli) i Bay (plavi). Prilično standardna Google paleta boja, ali izgledaju sjajno kao i uvijek.

Hardver i performanse

Pixel 8 seriju pokreće novi Googleov Tensor G3 čip. Priča se da se koristi Samsungov 3nm proces koji bi trebao poboljšati performanse i efikasnost u odnosu na prošlogodišnji model. 

U kombinaciji sa do 12 GB RAM-a na Pro, biće zanimljivo vidjeti kakav će biti u poređenju sa vodećim Snapdragon čipovima.

Opcije memorije su nepromijenjene na 128 GB ili 256 GB za Pixel 8 i 128 GB do 1 TB za Pixel 8 Pro. Jedan nedostak je što se Google drži UFS 3.1 memorije umjesto bržeg UFS 4.0 koji koristi Samsung.

Pro model će takođe imati intrigantan dodatni senzor – ugrađeni termometar za mjerenje tjelesne temperature. Njegova svrha je da vam omogući beskontaktnu provjeru temperature, što bi moglo biti zgodno ako se osjećate loše. Prilično jedinstven dodatak koji nismo vidjeli kod drugih proizvođača pametnih telefona.

Kamere

Ako su glasine tačne, Pixel 8 dobija neke uzbudljive hardverske promjene kamere. Glavni senzor je navodno novi Samsung GN2 od 50 MP, pristojna nadogradnja u odnosu na GN1 u Pixel 7. Pixel 8 Pro takođe dodaje potpuno novu ultraširoku kameru od 64 MP za snimke veće rezolucije.

Osim toga, Google sprema poboljšanja za Night Sight, koji bi mogao doći u video režim telefona za video zapise pri slabom osvjetljenju. Novi Tensor čip bi takođe trebalo da omogući nove funkcije računarske fotografije kako bi se dodatno poboljšao kvalitet slike.

Android 14

Kao što se i očekivalo, Pixel 8 serija će debitovati sa Androidom 14. Na osnovu komentara beta verzije, mogu reći da Android 14 ne predstavlja ogromnu reviziju. Donosi mala poboljšanja kao što su poboljšane obavijesti i mogućnosti prilagođavanja.

Osim Androida 14, Google radi na nekim drugim cool softverskim trikovima ekskluzivno za Pixel. Jedna funkcija mijenja lica ljudi na vašim fotografijama kako biste odabrali njihov najbolji izraz lica. 

Tu je i Pro način rada za koji se priča za aplikaciju kamere. I Google bi mogao proširiti svoj nevjerovatni Photo Unblur alat na videozapise.

Koja će biti cijena Pixel 8 telefona?

A sada pitanje na koje svi očekujemo odgovor – koliko će koštati telefoni Google Pixel 8 serije? Nažalost, glasine ukazuju na potencijalno povećanje cijene Pixela 8 od 100 USD u SAD-u u odnosu na prošlogodišnju početnu cijenu od 599 USD.

Pixel 8 Pro bi mogao poskupjeti i za 100 dolara na 899 dolara. Uz inflaciju i rastuće troškove, stvarnost je da telefoni postaju sve skuplji. 

Zaključak

Pixel 8 i 8 Pro se pokazuju kao sjajni vodeći telefoni koji predstavljaju najbolji Googleov hardver i softver.

Kamere, Tensor G3 čip, Android 14 i poboljšanja širom ploče čine ovo uzbudljivom nadogradnjom u odnosu na seriju Pixel 7.

Naravno, dok serija Pixel 8 ne postane zvanična, uvijek postoji šansa za iznenađenja ili promjene u odnosu na ono što glasine ukazuju.