Apple Watch Ultra 2 novosti i specifikacije

Apple Watch Ultra 2: Šta nam donosi novi Apple pametni sat

Mnogo fanovi popularnih Apple satova jedva su čekali da ovaj tehnološki gigant objavi novu verziju Ultra modela. 

Novi Apple Watch Ultra 2 objavljen je 12. septembra na Appleovom događaju Wonderlust uz iPhone 15 seriju.

Međutim, za razliku od iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, najnoviji avanturistički pametni sat je stigao sa prilično malo promjena. Moglo bi se reći da je u rangu sa regularnim Apple Watch uređajima. 

Glavno pitanje koje se postavlja je – da li se isplati kupiti Apple Watch Ultra 2 u poređenju sa prošlogodišnjim modelom, i da li oni koji su preskočili prvi da razmisle o drugom?

Ako ste kupili prošlogodišnji Apple Watch Ultra, sigurno ćete naći malo razloga da ga zamijenite sa Apple Watch Ultra 2, ma koliki go fan bili. Razlike su minimalne i najvjerovatnije ne bi opravdale kupovinu na noviji model ovog pametnog sata.

Koje novitete donosi Apple Watch Ultra 2?

Iako ih nema mnogo, evo nekoliko stvari koje je kalifornijski gigant promijenio kod nove verzije Ultra modela:

  • Ekran sa do 3.000 nita svjetline
  • Brži novi Apple S9 čipset (što je bilo logično)
  • Od sada je Siri dostupan na pametnom satu
  • Nove aktivnosti
  • Nove boje trake
  • Novi gest dvostrukog dodira

Apple Watch Ultra 2 specifikacije

SpecifikacijeApple Watch Ultra 2
Veličina49-mm titanium
EkranAlways-On Retina display
OsvjetljenjeDo 3,000 nits
ProcesorS9 SiP (Apple Silicon)
SiriNa duplio dodir
Find iPhoneFaster on-device Siri^
Blood Oxygen AppBlood Oxygen app3
ECG AppECG app4
Heart Rate obavještenjaHigh- and low-heart-rate obavještenja
Irregular Rhythm NotificationDa
Senzor temperatureTemperature sensing
Praćenje ciklusaPraćenje ciklusa s retrospektivnim procjenama ovulacije
Emergency SOSEmergency SOS8
International EmergencyDa
PoziviDa
Fall Detection and CrashDa
DetectionDetection
Water ResistanceWater-resistantSwim-proofHigh-speed water sportsRecreational dive up to40 meters
GPSPrecision dual‑frequency GPS
Mobile ConnectivityDa
Family SetupDa
Pair Multiple WatchesDa
BaterijaDo 36 sati
Do 72 sata u Low Power modu
Fast ChargingDa

Apple Watch Ultra 2 dizajn i ekran

Apple Watch Ultra 2 zadržava svoj poznati dizajn, bez velikih promjena. Čak se i glasine o novoj tamnoj boji kućišta od titanijuma nisu ostvarile.

Apple Watch Ultra 2 specifikacije i dizajn

Sat i dalje ima istu titanijumsku završnu obradu kao i njegov prethodnik, zadržavajući svoje veliko kućište od 49 mm, muževnu titanijumsku konstrukciju, safirno staklo, prilagodljivo dugme za akciju i veliku digitalnu krunu, osiguravajući laku upotrebu, čak i sa rukavicama.

Otpornost na vodu ostaje na 100M (10ATM), što je pogodno za ozbiljne ronioce, ali njegova veličina možda neće odgovarati onima s manjim zglobovima.

Poboljšani svjetliji ekran

Apple Watch Ultra 2 donosi značajnu nadogradnju ekrana. Sada se može pohvaliti mnogo svetlijim ekranom, koji dostiže do 3.000 nita svetline u poređenju sa prethodnih 2.000 nita, obezbjeđujući odličnu vidljivost u različitim uslovima osvetljenja, uključujući jako sunčevo svjetlo.

Apple Watch Ultra 2 narukvice

Jedinstvene narukvice za satove Apple Watch Ultra 2 sada imaju svježe boje, dodajući dašak stila njegovom dizajnu.

Alpine Loop, poznat po svojoj izdržljivosti, sada nudi nove plave, indigo i maslinaste opcije. U međuvremenu, lagani Trail Loop uvodi elegantne kombinacije kao što su narandžasta/bež, zelena/siva i plava/crna.

Ocean narukvica se takođe pridružuje liniji sa živopisnim plavim i narandžastim izborom, upotpunjujući osvežavanje remena Apple Watch Ultra 2.

Zapamtite, možete koristiti bilo koji kompatibilnu narukvicu za sat sa Apple Watch Ultra 2, pod uslovom da je dizajniran za pametne satove od 44 mm, 45 mm ili 49 mm. Narukvice za manje Apple satove od 38 mm, 40 mm i 41 mm neće odgovarati novom Ultra 2.

Apple Watch Ultra 2 hardver i softver

Apple Watch Ultra 2 donosi neke uzbudljive promjene u svom hardveru i softveru.

Jedno od istaknutih poboljšanja je novi Apple S9 SiP (System in Package), koji ne samo da poboljšava ukupne performanse već i otključava nove funkcije i mogućnosti.

Softver, WatchOS 10, mijenja igru na svim poljima. Revolucionira način na koji komunicirate sa svojim Apple satom, uvodeći Smart Stack widgeta koji omogućava brz pristup vitalnim informacijama. 

Biblioteka aplikacija je sada bolje organizovana, što olakšava pronalaženje onoga što vam je potrebno, a na raspolaganju je i niz novih brojčanika satova. WatchOS 10 udahnjuje novi život Apple satovima, čineći ih dinamičnijim i privlačnijim.

Za one koji su zainteresirani za ronjenje, Ultra 2 podržava dubine do 40 metara, što premašuje potrebe većine ronilaca. Funkcionalnost ronilačkog računara se vratila, omogućavajući vam da pratite svoje dnevnike ronjenja.

Izvanredan dodatak je Modular Ultra lice sata, dizajnirano da maksimalno iskoristi veći ekran. Prikazuje podatke u realnom vremenu kao što su sekunde, nadmorska visina ili dubina, zajedno sa do 6 prilagodljivih komplikacija, što ga čini vrlo funkcionalnim.

Ostala značajna poboljšanja uključuju redizajniranu topografsku kartu koja pruža detaljne informacije o stazi, poboljšanu aplikaciju Compass s elevacijom u stvarnom vremenu i 3D prikazom međutočke, te ažuriranu funkciju biciklizma koja mjeri ritam, brzinu i snagu kada je uparena s kompatibilnim Bluetooth dodacima.

Ultra 2 uvodi precizno pronalaženje, zahvaljujući svom ultra-širokopojasnom čipu, koji vam omogućava da lako locirate svoj iPhone uz vizuelno, haptičko i audio navođenje.

Na kraju, funkcija Double Tap nudi novi način interakcije sa satom. Jednostavan dvostruki dodir prstima vam omogućava da kontrolišete ključne funkcije u raznim aplikacijama, pružajući udobnost kada su vam ruke zauzete.

Sve u svemu, Apple Watch Ultra 2 sadrži neka uzbudljiva poboljšanja, unapređujući njegovu upotrebljivost i funkcionalnost.

Baterija i punjenje

Apple Watch Ultra 2 dolazi sa ugrađenom baterijom od 542 mAh, koja će najvjerovatnije isporučiti nešto bolje trajanje baterije u odnosu na prethodni model zahvaljujući efikasnije novom čipu. Ipak, ne očekuje se drastično poboljšanje izdržljivosti baterije.

Kada je u pitanju punjenje, malo je vjerovatno da će se Apple Watch Ultra 2 puniti mnogo brže od prethodne generacije, pa očekujte da će potpuno punjenje trajati oko 80 minuta. Iako je to dugo, savršeno upotrebljivih 80% napunjenosti može se postići za otprilike sat vremena, što je lakše upravljati.

Apple Watch Ultra 2: Sumirano 

Apple Watch Ultra 2 cilja na one koji su preskočili prvo izdanje, jer original ostaje solidan izbor.

Postojeći vlasnici Ultra možda neće pronaći uvjerljive razloge za nadogradnju. Apple je mogao čekati na značajnija poboljšanja, ali Ultra serija sada prati godišnji ciklus ažuriranja.

Ultra 2 nudi skromna poboljšanja, zadržavajući svoju robusnu izdržljivost. Značajne promjene uključuju potencijalna poboljšanja brzine i nešto bolje trajanje baterije. Glavna novost je nova opcija boja, koja možda neće opravdati potpuno ovogodišnje ažuriranje.