Xiaomi 13 serija

Xiaomi je predstavio svoje nove vrhunske vodeće pametne telefone Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro!

Xiaomi je danas na svom događaju predstavio novu seriju Xiaomi 13 telefona. To je prvi brend koji je najavio svoje najnovije vodeće uređaje, nešto prije 2023. Modele pokreće Snapdragon 8 Gen 2. Qualcomm je predstavio ovaj SOC kao najmoćniji premijum SOC. Čip proizveden uz pomoć najsavremenije TSMC 4nm proizvodne tehnologije je impresivan. Bilo je poznato da će Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro pokretati najnoviji Snapdragon SOC. Uređaji sadrže značajna poboljšanja u odnosu na svoje prethodnike. Takođe dolaze sa novim dizajnom zadnje kamere. Sada je vrijeme da duboko zaronite u pametne telefone!

Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro biće jedni od najboljih vodećih modela 2023. Naročito novi SOC omogućava ovim pametnim telefonima da napreduju u kameri i mnogim tačkama. Različiti proizvođači pametnih telefona još nisu objavili svoje vrhunske modele. Međutim, Xiaomi je dugo razvijao seriju Xiaomi 13 i imao je za cilj da prvi predstavi svoje proizvode. Evo novih modela Xiaomi 13 i Xiaomi 13 Pro! Pre svega, uzmimo vrhunski uređaj iz serije, Xiaomi 13 Pro.

Xiaomi 13 specifikacije

Xiaomi 13 je vodeći model male veličine. Iako postoji povećanje u veličini u poređenju sa Xiaomi 12, još uvijek ga možemo smatrati malim. Zato što postoji ravni AMOLED panel od 6.36 inča rezolucije 1080×2400. U poređenju sa vrhunskim modelom serije, novi Xiaomi 13 nema LTPO panel. Ovo se vidi kao nedostatak tokom promenljivih brzina osvježavanja. Ipak, Xiaomi 13 je impresivan sa svojim tehničkim karakteristikama. Podržava brzinu osvježavanja od 120Hz, Dolby Vision, HDR10+ i HLG. Takođe podsjeća na Xiaomi 13 Pro. Jedan od razloga je taj što može da dostigne osvjetljenost od čak 1900 nita. Možda ne znate šta znači osvjetljenost od 1900 nita. Ukratko, vi korisnici, ako želite da koristite svoj pametni telefon po veoma sunčanom vremenu, ekran nikada neće biti u tamnom stanju. Vaš početni ekran i aplikacije će izgledati super.

Pogledajte kompletne specifikacije:

Xiaomi 13 koristi Snapdragon 8 Gen 2 čipset. Takođe, isti čip se nalazi u Xiaomi 13 Pro. Xiaomi 13 serija podržava LPDDR5X i UFS 4.0. Već smo rekli iznad da je čipset dobar. Uskoro ćemo detaljno pregledati Snapdragon 8 Gen 2.

Xiaomi 13 serija je u potpunosti podržana od strane Leica. Glavni objektiv je Sony IMX 800 od 50 MP. Ima f/1.8, 23mm, veličinu senzora 1/1.56 inča, 1.0 µm i Hyper OIS. Sada Xiaomi 13 dolazi sa telefoto sočivom. Prethodna generacija Xiaomi 12 nije imala ovo sočivo. Korisnici su veoma zadovoljni ovim poboljšanjem. Telefoto sočivo nudi izvorni otvor blende F2.0 u 10MP. Dovoljno je zumirati udaljene objekte. Imamo ultra širokougaonu kameru sa ovim sočivima. Ultra širokougaona ima 12MP i otvor blende F2.2. Očekuje se da će novi SOC i softver u poređenju sa uređajima prethodne generacije napraviti razliku.

Baterija ima kapacitet baterije od 4500mAh, žičano brzo punjenje od 67W, bežično punjenje od 50W i podršku za obrnuto bežično punjenje od 10W.

Xiaomi 13 Pro specifikacije

Xiaomi 13 Pro se smatra najistaknutijim modelom 2023. Koristi 6.73-inčni LTPO AMOLED zakrivljeni ekran sa skoro istim karakteristikama kao i njegov prethodnik, Xiaomi 12 Pro. Panel ima rezoluciju od 1440×3200 i brzinu osvježavanja od 120Hz. Postoje funkcije kao što su HDR10+, Dolby Vision i HLG. Upotreba LTPO panela u ovom modelu obezbjeđuje smanjenje potrošnje energije. Zato što se brzine osvježavanja ekrana mogu lako promijeniti. Najznačajnije poboljšanje u odnosu na prethodnu generaciju dešava se na vrhunskom nivou osvjetljenosti. Xiaomi 13 Pro može da dostigne osvjetljenost od čak 1900 nita, na primjer, u HDR video reprodukciji. Uređaj ima veoma visoku vrijednost osvjetljenosti. Možemo garantovati da neće biti problema pod suncem.

Kao što je poznato po čipsetu, Xiaomi 13 Pro pokreće Snapdragon 8 Gen 2. Uskoro ćemo uraditi detaljan pregled novog SOC-a. Ali ako moramo da kažemo naše preglede, na njega gledamo kao na najbolji premijum 5G čip u 2023. Vrhunski TSMC 4nm čvor, ARM-ovi najnoviji V9 bazirani CPU-i i novi Adreno GPU čine čuda. Kada je Qualcomm prešao sa Samsung na TSMC, brzine takta su se povećale. Novi Snapdragon 8 Gen 2 sadrži osmojezgarni CPU koji može da radi do 3.2 GHz. Iako malo zaostaje u CPU-u u poređenju sa Apple-ovim A16 Bionic-om, čini značajnu razliku kada je u pitanju GPU. Oni koji žele da imaju najbolje iskustvo igranja su ovdje! Xiaomi 13 serija vas nikada neće razočarati. Stabilnost, stabilnost i ekstremne performanse sve u jednom.

Senzore kamere pokreće Leica i slični su prethodnoj seriji Xiaomi 12S. Xiaomi 13 Pro dolazi sa Sony IMX 989 sočivom od 50 MP. Ovaj objektiv nudi veličinu senzora od 1 inča i otvor blende F1.9. Postoje funkcije kao što je Hyper OIS. Što se tiče drugih sočiva, 50MP Ultra Široko i 50MP Telefoto objektiv su takođe na 13 Pro. Telefoto ima optički zum od 3.2x i otvor blende F2.0. Ultraširokougaoni objektiv, s druge strane, donosi otvor blende F2.2 i ima ugao od 14 mm. Očekuje se da će Snapdragon 8 Gen 2 moći da snima bolje fotografije i video zapise sa svojim superiornim ISP-om. Video podrška se nastavlja kao 8K@30FPS. Dizajn kamere se razlikuje od prethodne serije. Kvadratni dizajn sa ovalnim uglovima.

Na strani baterije, postoje manja poboljšanja u odnosu na svog prethodnika. Xiaomi 13 Pro kombinuje bateriju kapaciteta 4820mAh sa super brzim punjenjem od 120W. Takođe ima podršku za bežično punjenje od 50W. Čip Surge P1 koji se koristio u prethodnim pametnim telefonima je takođe dodat novom Xiaomi 13 Pro.

Konačno, Xiaomi 13 Pro ima Dolby Atmos Stereo zvučnike i novi IP68 sertifikat za zaštitu od prašine i vode. Prethodni Xiaomi 12 modeli nisu imali ovaj sertifikat. To je bio prvi put da smo se susreli sa ovim sa Xiaomi Mi 11 Ultra. Xiaomi 13 Pro dolazi sa 4 opcije boja. Bijela, crna, zelena i neka vrsta svijetloplave. Pozadina je napravljena od kožnog materijala. Dakle, šta nudi Xiaomi 13, glavni model serije? Promoviše se da bude vodeći telefon male veličine.