Stopa uzorkovanja dodira ekrana određuje brzinu reagovanja na dodir

Šta je stopa uzorkovanja dodira ekrana telefona?

Kada koristite svoj pametni telefon, sigurno ste primijetili kako ekran reaguje gotovo trenutno kada dodirnete ikonicu ili prevučete prstom po njemu. Brzina kojom ekran reaguje na vaš dodir određena je stopom uzorkovanja dodira, važnim parametrom koji ima direktan uticaj na korisničko iskustvo.

U nastavku teksta pojasnićemo šta je stopa uzorkovanja dodira ekrana, kako provjeriti stopu reagovanja na dodir vašeg telefona, predstaviti listu telefona koji imaju dobru stopu reagovanja na dodir i još nekoliko stvari. 

Šta je stopa uzorkovanja dodira ekrana telefona?

Stopa uzorkovanja dodira ekrana ili brzina uzorkovanja dodira ekrana je broj puta u sekundi koliko ekran telefona provjerava ulazni signal sa senzora dodira. 

Ovaj parametar direktno utiče na brzinu reagovanja ekrana na dodir prstiju i olovke, odnosno na brzinu reagovanja na dodir ekrana telefona ili tableta.

Veća stopa uzorkovanja znači da će telefon češće provjeravati da li je ekran dodirnut, pa će samim tim brže i reagovati na dodir. Jednostavnije rečeno, brže ćete prelaziti sa jedne aplikacije na drugu ili kuckati poruke. 

Prosječna stopa uzorkovanja na većini telefona iznosi 60Hz, dok neki noviji modeli idu i do 240Hz. U nastavku ćemo pogledati koji su to modeli telefona.

Šta je dobra brzina uzorkovanja dodira ekrana?

Ispitivanja pokazuju da ljudsko oko može da primijeti promjene slike do 100 puta u sekundi, dok prst može da osjeti promjene ispod milisekunde. 

Stoga, stopa uzorkovanja od 120Hz je sasvim dovoljna za većinu korisnika i osigurava dobru brzinu reagovanja ekrana na dodir prstiju i olovke.

Međutim, za igrače mobilnih igara i grafičke dizajnere preporučuje se stopa 240Hz i veća, koja omogućava izuzetno brzu reakciju ekrana bez kašnjenja. Ovakva stopa uzorkovanja dodira ekrana telefona značajno poboljšava korisničko iskustvo u zahtjevnim aplikacijama.

Stopa uzorkovanja dodira vs. brzina osvježavanja ekrana: Koja je razlika?

Lako je pomiješati stopu uzorkovanja dodira i brzinu osvježavanja ekrana, ali radi se o različitim parametrima.

Stopa uzorkovanja dodira odnosi se na učestalost provjere ulaznog signala sa senzora dodira, dok se brzina osvježavanja ekrana odnosi na broj puta u sekundi koliko se slika na ekranu ažurira.

Dakle, stopa uzorkovanja utiče na brzinu reakcije ekrana na dodir, dok brzina osvježavanja utiče na fluidnost animacija i pokreta na ekranu

I jedna i druga metrika su jako bitne za dobro korisničko iskustvo, pogotovo kod zahtjevnih korisnika koji često igraju mobilne igre.

Pročitaj više: Ekrani pametnih telefona: Svi tipovi objašnjeni detaljno

Koji telefoni imaju najvišu stopu uzorkovanja na dodir ekrana?

Trenutno najvišu zabilježenu stopu uzorkovanja dodira na telefonu ima Nubia RedMagic 7S Pro, sa vrtoglavih 960Hz. Ovo je telefon za ozbiljne igrače mobilnih igara. Uz njega Black Shark 5 Pro ima veoma visokih 720Hz. Zatim slijedi ASUS ROG Phone 6D sa 360Hz. Svi ovim telefoni si dosta specifični i predviđeni za mobilne igre. 

Ovako visoke brzine čini ekran izuzetno responzivnim, što je posebno važno za mobilne igrače koji žele najbržu moguću reakciju.

Od standardnih telefona koje možete pronaći svim prodavnicama i online šopovima izdvajaju se Galaxy S23 Ultra, Galaxy Fold5, iPhone 15 Pro Max, Xiaomi 13 Pro, Magic5 Pro i drugi. 

Listu telefona sa najvišom stopom uzorkovanja dodira ekrana pogledaje u nastavku:

BrendModel telefonaBrzina uzorkovanja dodira ekrana
SamsungGalaxy S23 Ultra240Hz
SamsungGalaxy Fold5240Hz
AppleiPhone 14 Pro Max120Hz
AppleiPhone 15 Pro Max120Hz
XiaomiXiaomi 13 Pro120Hz
HonorMagic5 Pro120Hz
HonorMagic V120Hz
OppoFind X6 Pro120Hz
OppoFind N2120Hz
HuaweiP60 Pro120Hz
HuaweiMate Xs 2120Hz

Jasno je da proizvođači sve više pažnje posvećuju povećanju stope uzorkovanja dodira kako bi poboljšali korisničko iskustvo.

Da li je brzina uzorkovanja dodira ekrana važna za igrice na telefonu?

Za mobilne igrače, brzina odziva je kritična jer direktno utiče na preciznost kontrole i brzinu reakcije u igri.

Čak i razlika od nekoliko milisekundi između 120Hz i 240Hz ekrana može donijeti prednost u kompetitivnim igrama poput Fortnite-a, PUBG-a i sličnih naslova. Zato vrhunski gaming telefoni poput imaju ekstremne brzine uzorkovanja kao kod Nubia RedMagic 7S Pro (960Hz) kako bi osigurali najbolje moguće iskustvo.

Brzina odziva dodira ekrana direktno utiče na rezultate i zadovoljstvo igrača mobilnih igrica. Zato proizvođači telefona konstantno teže ka povećanju ove brzine kako bi privukli zahtjevne korisnike.

Posljednje vijesti:

Kako izmjeriti stopu uzorkovanja na dodir ekrana?

Ako ne želite gledati specifikacije telefona ili im možda ne vjerujete, najbolji način da izmjerite stopu uzorkovanja dodira je da je sami testirate. 

Test mjerenje stope uzorkovanja dodira ekrana telefona
Testiranje uzorkovanja dodira telefona u aplikaciji

To možete uraditi tako što ćete instalirati  aplikaciju ​​Touch Sampling Rate Checker i preko nje testirati brzinu reagovanja na dodir ekrana vašeg telefona.

Zaključak

Da rezimiramo, stopa uzorkovanja dodira ekrana je ključni parametar koji utiče na brzinu reagovanja telefona na dodir prstiju i olovke. Veća stopa znači bržu reakciju i bolje korisničko iskustvo.

Iako je 60Hz i dalje standard tj prosjek, sve više modela iz srednje klase i flagship telefona dolazi sa 120Hz ili 240Hz za izuzetno responzivno iskustvo mobilnog igranja. Sva je prilika da će se ova trka u povećanju stope uzorkovanja dodira nastaviti i u narednim godinama.

Povezano: